Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Jag vågade, vågar du?

Gaaaaaaah! Hur ska man våga, orka och klara av att starta ett eget företag? När jag är ute och föreläser om entreprenörskap och genomför workshops för att få igång andra personer i hur idéer kan växa från en idé till ett eget företag, så möts jag av alla möjliga känslor.

Mr/Mrs Panik: Hur ska allt gå?? Gaaaah!
Modigheten själv: Lugn, det här går hur lätt som helst.
Överplaneraren: Okey, det här måste göras innan jag kan börja överhuvudtaget. Å sen det här…å det här.

Jag själv har efter 10 år i StartUp-branschen lärt mig att StartUp Sweden, landet vi bor i är ett kalasbra land att starta företag i. Det är relativt enkelt att gå från idé till verklighet. För det första finns det magiskt många bra aktörer att få hjälp av. Almi, NyföretagarCentrum, Drivhuset etcetera. Men framför allt finns det underbara platser och andra företagare vars verksamheter är uppbyggda på att hjälpa människor i deras resa som blivande entreprenörer. Både precis när du startar men sedan också under din resa. Sup46, Scienceparker, Entreprenörskapskyrkor, StartUp Bar och många fler. I början är alla nya ord och nätverksplatser, event och mässor rena grekiskan, men när du väl ramlat in i dessa sammanhang så fortsätter grekiskan rulla på och till slut talar du flytande och du är inte längre någon rookie.

Jag själv har startat fyra olika bolag från det att jag var 18 år. Tre aktiebolag, en enskild firma och en ideell organisation. Det som jag tycker vi kan skatta oss lyckliga för här i Sverige är att vi samlat allt under ett tak för alla rookies, på Verksamt.se. Med teamwork kommer du snabbt igång och när du väl har modet, engagemanget och tagit dina första steg som företagare då finns det massor av hjälp, inspiration och nätverk att bygga. Är du även som jag en tävlingsmänniska och vill testa din idé då finns de en hel del ställen du kan tävla med din idé på. Ett exempel är Business Challenge för alla i åldrarna 18-35, som en vän till mig grundat.

Det som många gör i början är att inte berätta för andra om sin idé för man är rädd för att den ska bli snodd. Men kom ihåg att i början behöver du input, nätverk och andra som delar din passion för att ta idén till verklighet. Ha modet att dela med dig.

Hoppas vi ses i den här berg- och dalbane-världen, en entreprenörsvardag där allt kan hända.

Vill avsluta dagens inlägg med mitt favoritcitat:

”Why join the navy, when you can be a pirate”

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X