Thursday, May 26, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att...
HemEntreprenörslivInför viktiga vägval för...

Inför viktiga vägval för dig som företagare

 

Vi företagare ställs ofta inför olika typer av valmöjligheter inför vilken väg vi ska ta med vår verksamhet I grunden är det positivt att vi är fria att välja hur vi arbetar men det kan ibland vara stressande att reda ut vad det är man vill och inte vill.

Av Nina Jansdotter

Vi vill ju så gärna välja ”rätt” och många av oss har väldigt många alternativ att fundera över då vi ofta är nyfikna och kreativa och vi rör oss i miljöer som inspirerar till nytänkande. ”Skall jag välja den tryggare vägen med sådant som jag redan har erfarenheter av som företagare eller den vägen som lockar mig trots att den är osäker och jag inte har så mycket kunskaper inom ännu”, är en fråga som jag ofta får som coach. Då brukar mitt svar bli ”det kan bara du själv svara på”.  Ofta önskar vi att hade en kristallkula som kunde visa oss hur framtiden såg ut för oss som entreprenörer. Vi väljer den ena eller andra vägen, men så enkelt är det ju inte.
Här har jag sammanställt lite tankar kring processen att välja väg.

 1. Ta tid för dig själv
  Boka in ensamtid i din almanacka då du bara kan andas och känna efter. Gör saker du gillar: ta exempelvis en lång promenad så du kan ”landa” i allt som händer dig just nu. Våga lita på din inte röst, en del kallar det intuition andra kallar det ”magkänsla”.  Vad vill den säga till dig just nu, när du stannat upp en stund?
 1. Lista dina alternativ
  Lista olika alternativ med för och nackdelar. Vad är det bästa och värsta som kan hända om du väljer det ena eller andra? Sen kan du ”poängsätta” för att se ställningen och då blir det ofta lättare att vikta alternativen. Det är ofta lättare att få en känsla för rätt och fel när man sätter ord på det som innan var mer diffust. Försök sedan minska alternativen till två eller max tre. Allt kan omöjligt vara lika intressant om du är ärlig mot dig själv. Är det ändå svårt att välja använd uteslutningsmetoden – vad vill du minst?
 1. Titta både fram och tillbaka
  Blicka framåt i tiden. Om du väljer alternativ A vad är det värsta som kan hända? Vad är det bästa som kan hända? Tänk sedan på de andra alternativen på samma sätt. Ta gärna en stund där du tittar tillbaka på tidigare val du gjort. Hur har du gjort tidigare i ditt liv när du fattat viktiga beslut? Blev det rätt eller fel då? Vad kan du lära dig av dina tidigare erfarenheter så att det ökar dina chanser för bra val denna gången
 1. Använd  bollplank och förebilder
  Berätta din situation för andra som kan vara ett bollplank för dig. Be om råd och stöd utan att de för den skull måste ta beslutet för dig. Deras erfarenheter kanske inte alls passar in på din situation här och nu men du får ändå en referens som du kan förhålla dig till. Hur hade andra gjort i din situation? Vad kan dom se för möjligheter eller hinder som kanske du inte ser själv just nu. Tekniken att ge andra råd kan också komma till pass. Låtsats att en kär vän eller en kollega du gillar stod inför samma situation och skulle välja. Vad hade du själv gett för råd till honom eller henne då? Ofta kan det vara lättare att ta se vad som är bäst för andra än sig själv.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren själv saknade...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att hitta varor...

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det...
X