Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationIntervjuHela tiden på topp

Hela tiden på topp

Sara Holmström har alltid älskat att sjunga och dansa. Hennes passion ligger som grund i företaget. Men att alltid vara på topp, leverera inför stora publiker, ständigt försöka sälja sig själv och samtidigt ha koll på skatter och bokföring är inte alltid det enklaste. Men tankar på någon plan B finns inte.

I skrivandets stund sitter Skellefteåtjejen Sara Holmström på flygplanet till Miami. Hon har fått chans att delta i tävlingen Coast 2 Coast i Miami, där bland annat Jay Z:s producenter och managers sitter i juryn.
Jag träffade Sara för första gången under vecka 17 när hon följde med för att uppträda under NyföretagarCentrums turné. Under hela veckan bjöd hon på en sprudlande energi och många skratt. Hela tiden på topp.

Hon har sjungit från två års ålder och alltid när de hade gäster hemma dansade Sara på bordet.
– När jag var sex kände jag att this is the shit. Skolan var skolan, jag pluggade stenhårt och ville alltid prestera på topp, men det konstnärliga var min grej.

Sara hade en tuff uppväxt. Hon hade ingen relation med sin pappa och hennes mamma jobbade natt för att få det att gå runt.
– Jag är uppfostrad att klara mig själv och fick tidigt ta ansvar.

Livet bestod av dans, teater och sång. Hon satta upp egna koreografier, bland annat en musikal som de åkte runt med på olika teaterfestivaler.
– Vi fick Herreys att komma och sjunga med oss i Malå, det var så stort för mig.

“Bert Karlsson blev frälst i mig, han skjutsade runt mig och vi kom rätt nära varandra”

Efter gymnasiet skulle hon söka in till Calle Flygare Teaterskola. Hon åkte till auditionen med sin mamma.
– Jag tog det med en klackspark och fattade inte vilken hype det var förrän jag kom dit. När de skickade brev att jag kom in trodde jag att de hade kontaktat fel tjej. Men det var sant, lilla jag hade kommit in. En otrolig erfarenhet för mig som skådespelare där vi fick lära oss allt från Shakespeare till härliga komediscener.

Scennärvaron blev naturlig för mig. Något som jag kunde arbeta vidare med efter jag slutade skolan efter ett år. Det var väldigt mycket armbågarna utåt och trots att det var tufft för mig som 18 åring att hantera så har jag tagit lärdom av detta nu. Jag har omvandlat det till att man måste ta för sig för att synas och höras i denna tuffa bransch, men armbågarna behövs inte.

Istället valde Sara att gå på ytterligare en audition och fick jobb som showartist i Spanien och Thailand.
– Vi har tio olika shower på en vecka. Då kände jag att jag var på topp. Självklart är det slitsamt att ständigt bo i en resväska.

Efter ett år valde Sara att flytta till Göteborg och gick på audition till Fame Factory.
– Bert Karlsson blev frälst i mig, han skjutsade runt mig och vi kom rätt nära varandra.

Hon gick långt, men under en uttagning i Stockholm åkte Sara ut.
– Jag var tvärsäker på att jag skulle gå vidare och blev jätteledsen. De sa att jag var för bred, de kunde inte sätta mig i något fack. Att jag måste hitta min stil.

sara4_starta-driva-foretag

Något som visade sig vara svårt. Hon hade ingen aning om vad som var hennes grej. Sara började skriva modern pop på svenska och kom i kontakt med en producent på Sony BMG.
– Jag har aldrig varit så nervös som när han lyssnade på mina låtar. Han sa: det är inte dåligt, men du är inte där ännu. Du kommer att komma dit. Jag fick hans kontaktuppgifter och jag skulle höra av mig, men det har jag inte gjort ännu. Nästa gång jag sitter där ska jag kunna visa att det här är jag. Fortfarande älskar jag att göra allt.

2004 var det premiär för Idol, självklart var Sara där på audition. Även denna gång gick hon vidare.
– Kirsti Tomita gillade inte mig, men Daniel Breiholtz sa att du kommer att bli en stjärna. Det var så intensivt, bland det tuffaste jag har varit med om. Inför det avgörande momentet blev jag sjuk och tappade rösten. Jag tänkte hoppa av, men jag fick så mycket skäll av produktionen. Här tror vi på dig och du tänker hoppa av. Då fick jag mig ett wake up-call.

Jag valde att fokusera på min scen närvao och juryn sa att det var ett av mina bästa uppträdande i Idol.
I hennes grupp var Darin en av konkurrenterna om tittarnas röster. Motståndet blev för tufft så Sara fick packa väskan och åka hem.
– Jag var helt knäckt och mådde rätt dåligt. Jag tog ett jobb på NK, men efter ett tag saknade jag familj och vänner så jag flyttade hem till Skellefteå.

Sara utbildade sig till dramapedagog. Hon blev gravid, men förlorade sin son efter halva graviditeten.
– Då dog jag litegrann själv. Det kändes omöjligt att resa sig igen, men jag fick välja. Fortsätta att leva mitt liv eller att aldrig vilja kliva upp ur sängen igen.

Sara reste sig, blev gravid igen och fick Freja, i dag 3,5 år gammal.
– Under graviditeten hann jag fundera mycket. Jag kände att jag inte hade satsat på mig själv till 150 procent.

Sen hände det mest fruktansvärda man kan tänka sig, Sara blev utsatt för ett våldtäktsförsök.
– Jag hade svårt att visa mig ute. Terapi räckte inte så jag satte mig med gitarren och skrev.

Det var så första singeln Alive kom till och Sara beslutade sig för att helhjärtat satsa på musiken. Hon sa upp sig och startade sitt företag.
– Helt grön gick jag in på NyföretagarCentrum och sa att jag har en idé. Hur funkar det här? De trodde på mig och hjälpte mig med papper och kontakter.

“I Saras bransch är kontakter a och o. Träffar man rätt person kan man lyckas direkt, men det är svårt att veta vem denne rätta person är.”

Hon frågade om starta eget-bidrag och fick höra att det var ingen idé att söka.
– Om någon säger att någonting är omöjligt till mig blir jag istället peppad att visa att ingenting är omöjligt. Jag sökte och i slutändan fick jag det beviljat. Under ett halvår byggde jag upp mitt företag, det var fantastiskt att ha bidrag den tiden.

Sara knöt kontakter överallt, så fort hon fick tillfälle. En dag hörde den amerikanska producenten Anthony Dent av sig. Under en månads tid hade han kollat upp henne på LinkedIn.
– Jag tänkte ja, ja, den snubben går jag inte på. Men han skickade över två låtar och sa pick one.

24 timmar hade hon på sig att sätta text och melodi till musiken. Hon jobbade hela natten, skickade in och satt sedan nervös och väntade på svar.
– Han ringde och sa, I knew you had it girl.
Nu började det hårda arbetet att leverera musik som skulle släppas i USA. Två RnB/Hiphop-låtar är redan släppta, VIP (It´s me) och Transformation. Samtidigt släppte hon en svensk houselåt med DJ Roody.
– Det var helt otippat. Fortfarande säger alla att jag måste hitta en tydlig genre, jag fattade inte riktigt det. För mig är det så roligt att hela tiden testa nya utmaningar och så länge allt känns ok och jag kan stå för det så kör jag all in. Men nu har jag börjat hitta min egen stil. Efter alla olika genrer jag testat på landade jag vid keyborden en dag och helt plötsligt började jag skriva flera låtar i samma stil. När jag sedan lyssnade på alla så kände jag att jag helt plötsligt hittat en tydlig röd tråd och genre.

Vilken är din största utmaning just nu?
– Varför just jag ska bli vald att bli bokad när det finns så många duktiga artister. Beyonce är artist, jag brukar säga att jag kallar mig artist. Men jag är det, det står artistisk verksamhet på mina papper.

Det är en kamp att hela tiden sälja sig, pitcha in varför de ska välja just mig när det finns mer etablerade artister. Det låter lite kul, jag säljer mig själv. Men det är svårt, köp mig, jag är så bra. Ibland hade det varit skönt om det var vattenflaskor jag skulle sälja istället.

Sara brukar säga boka mig och utvärdera sen. Ni kommer inte att bli besvikna.
– Alla jag träffar har blivit imponerade, även över hur jag driver mitt företag. Jag gör allt själv: bokar gig, ser till att det finns musiker, soundcheck, bokföring, skatter och uppdaterar hemsidan. Allt är inte kul, men det måste göras.

Tillslut blev det för mycket. Därför har hon inlett ett samarbete med managern Caxton Njuki för hjälp med bokningar och hon har även valt att leja bort bokföringen.
– Det är skönt, men jag vill fortfarande veta hur allting fungerar. Jag vill gå igenom allt tufft, jag vill veta hur man driver ett företag.

Nästa utmaning är att tjäna pengar för att kunna försörja sig på sitt yrkesval.
– Kommun- och företagsgig ger pengar. På Spotify måste man vara uppe i otroligt mycket streams för att få en slant, det är svårt att få ihop allt.

För att bygga varumärket Sara Holmström syns hon ute på scenerna i Sverige, bland annat på festivalen Piteå Dansar och Ler med Anders Lundin i somras.
– Den lilla slant man får täcker knappt omkostnaderna ibland. Det gäller att hitta andra vägar in- tänka outside the box. Kontakta alla i sitt nätverk och brainstorma.

I Saras bransch är kontakter a och o. Träffar man rätt person kan man lyckas direkt, men det är svårt att veta vem denne rätta person är.
– Kanske ska jag ringa Andreas Carlsson, men han kanske inte är rätt. Jag hade tur som träffade Caxton, han har sjukt mycket kontakter, är professionell och har ett otroligt varmt hjärta. Det var han som presenterade mig för DJ Roody.

Samtidigt är det en bransch där man får ta mycket skit.
– Det är en svår balansgång, hur tacksam och tillmötesgående ska man vara. Jag har försökt tänka ut en plan B om det här inte skulle fungera, men jag väljer att förlita mig på att plan A kommer att fungera. Visst finns det en del som kan slå igenom över en natt, man vaknar på morgonen och fattar inte vad som hänt. Det vore en härlig känsla men jag sår min frön hela tiden och hoppas på bra skörd.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X