Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörsliv8 tecken på att...

8 tecken på att det är dags att tagga ner

De flesta företagare jobbar väldigt mycket. Stress är inte farligt för oss i sig om det är i begränsade mänger och det finns tid för vila och återhämtning mellan varven. Denna tid på året har många företagare fullt upp alla hade inte heller så värst lång semester i somras. Det gäller därför att hitta förhållningssätt och praktiska saker i livet som gör att man balanserar företagarstressen med sånt som gör att man går ner i varv.

Av Nina Jansdotter

Här kommer några tecken på att du haft för mycket stress på ditt jobb och företag ett tag och nog behöver hitta lite fler strategier för att tagga ner och ta hand om dig själv bättre. Mycket står ofta och faller på själva företagaren vare sig man har anställda eller anlitar konsulter eller ej.

 1. Du är lättirriterad
  Du blir arg och irriterad och går kanske i taket för smågrejer som egentligen inte spelar någon större roll, i det stora hela. Sådant som du vanligtvis skulle bara låta rinna av dig. Det är som en vulkan inom dig med känslor som pyser ut lite då och då. Gärna hemma då du känner dig trygg, Det är oftast de närmaste som får ta smällen.
 1. Du är avstängd
  En annan variant är att du blir mer orkeslös, avstängd och känner dig avtrubbad.  Du orkar inte bry dig lika mycket längre och det är svårare att ta tag i saker som är jobbigt. Även om du skulle vilja förändra något så är det svårt att få något gjort.
 1. Du har svårt att fokusera
  Du har mycket svårare att koncentrera dig än vanligt. Det är ungefär som om du hade ”sirap i hjärnan” och därför är det mer utmanande att lösa komplicerade problem. Du fladdrar hit och dit istället för att jobba metodiskt så att du blir klar med det du ska.
 1. Du känner dig jagad
  Du har en känsla av att vara jagad hela tiden även om du vet inte riktigt av exakt av vad. Den känslan gör att du också har svårt att slappna av även när du är ledig. När du försöker vara ledig, vill säga. Det brukar gå så där.
 1. Du sover dåligt
  Du har ofta svårt att somna och ligger och oroar dig över saker eller så vaknar du alldeles tidigt och kan trots enorm trötthet inte somna om. Somnar du om gör du det kanske precis innan du ska gå upp och är slut hela dagen.
 1. Din kropp protesterar
  Du kan också märka att kroppen på olika vis signalerar att den har gått på högtryck lite för länge exempelvis genom fysiska eller psykosomatiska problem som huvudvärk, magproblem, värk eller att du har dåligt allmäntillstånd.
 1. Din omgivning oroar sig
  Någon i din omgivning talar om för dig att de anser att du stressar för mycket, att du verkar pressad. Kanske påpekar de också att de inte känner igen dig riktigt längre och undrar hur du mår egentligen. Det kan också vara så att de känner sig bortglömda och dissade och funderar på att avsluta er relation därför du inte längre ser dem.
 1. Din motivation tryter
  Slutligen så är det helt enkelt inte lika kul att driva företag längre. Det är inte lika lätt att göra alla timmar som krävs av dig. Kanske börjar du någonstans, medvetet eller omedvetet att fundera över om det är värt det.

 

stress1

Vilka tecken kan du känna igen dig i?
Finns det fler? Kom gärna med input.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X