Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Så får du fler vänner på Facebook

Många företagare har märkt att det kan vara en stor fördel att ha många vänner på Facebook. Till exempel så kan det vara lättare att nå ut den vägen än genom sin gillasida, där Facebooks algoritmer har börjat begränsa synligheten för spridning på inlägget mer och mer, om man inte väljer att sponsra inlägget. Att lägga en slant ur sin marknadsföringsbudget för att få större spridning kan absolut vara ett bra sätt att synas mer men det kanske du inte vill eller har råd med att göra på alla inlägg du skriver.

Av Nina Jansdotter

Ska du bygga ett riktigt stort nätverk på Facbook som företagare är det allra oftast så att du behöver bli vän med många som du inte har träffat och känner – än. Där märker jag att en del har en mental spärr. Bara namnet ”vän” tyder ju på att man bör känna personen i fråga innan man skickar en vänförfrågan. Inför mig själv tänker jag då istället facebookvännerna som ”kontakter”. En del av dessa kontakter kan för den delen komma att räknas som dina vänner framöver om ni får chans att lära känna varandra bättre. När man har ett stort nätverk kan man ju inte känna alla lika bra.

Alla har olika strategier
När du börjar adda de som inte känner dig så får du dock vara beredd på att alla inte kommer att tacka ja till att bli din vän. Vi har alla olika strategier och alla accepterar inte förfrågningar från okända, men många gör. Speciellt företagare som har förstått vikten av ett intensivt nätverkande, men ta det inte personligt om de låter bli. För att öka chansen att någon som du inte känner, säger ja är det bra att skriva ett personligt meddelande samtidigt, där du säger något trevligt om dig själv och varför du vill att ni ska ha kontakt. Då ökar chanserna att han eller hon tackar ja till din förfrågan och ni kan börja kommunicera mer.

Rikta in dig på de som har gemensamma vänner
Om ni har få gemensamma vänner så kan det dock hända att detta meddelande hamnar i personens spambox, som han eller hon kanske inte läser, många vet inte ens om att det finns en andra dold meddelandebox på Facebook. Det säkraste nätverkandet är därför att främst sikta in sig på att kommunicera med de personer som du har många gemensamma vänner med, på så vis blir de vännerna en referens för att du är en bra person. Vi lever i ett referenssamhälle numera. Det händer mig ofta att någon frågar mig om jag känner en person, som har skickat en vänförfrågan till dem och de ser att jag också är vän med honom eller henne. På så vis checkar de av att personen är okej.

Delta i grupper
Ett annat bra sätt att få fler vänner är delta i grupper. Att du är aktiv och berättar vem du är, vad du gör och vad du står för på ett positivt sätt, samt att du bidrar med din kunskap och ger inspiration. Aktivt nätverkande helt enkelt. Då brukar det naturligt bli så att du hittar personer som lär känna mer och någon av er skickar vänförfrågan till den andre. Då är man inte längre ”okända” för varandra utan det blir helt naturligt att ha ännu mer kontakt.
Du kan också skriva i gruppen att du gärna skulle vilja ha fler vänner. Uppmuntra dem att bli vän med dig om de också vill utöka sitt nätverk och be dem tipsa om andra som också vill ha kontakt med fler. Det kan du även skriva på din personliga profil och be dina vänner att gärna koppla ihop dig och föreslå dig för andra som de tror kan ha nytta och nöje av att vara vän med dig. Erbjud dig att göra samma för de av dina vänner som också vill bredda sitt nätverk Det är roligt att samarbeta på detta vis och det går mycket snabbare att komma upp i vänantal om ni hjälps åt.

Bidra med värde
Försöka även att skriva så intressanta inlägg som möjligt, sådant som engagerar andra att svara och dela. Bidra med sådant som andra kan interagera kring. Kom ihåg att sociala medier är just sociala, så spamma inte dina vänner med säljinlägg hela tiden. Gör dina inlägg offentliga istället för att du bara skriver för dem du redan är vän med, så att inläggen kan få större spridning och möta nya kontakter som kanske blir nyfikna på att veta mer om dig och ditt företag och själv väljer att ta kontakt. Först och främst handlar det om mycket egenaktivitet om man ska få fler vänner på Facebook. Att du är där och är aktiv och social. Andra är inte tankeläsare. Berätta vad du har för planer och varför så blir din nätverkvision ännu tydligare. Sätt mål och avsätt tid för nätverkande kan man inte bara göra på en höft om man ska nå bra resultat.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X