Saturday, April 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemNyheterRedovisningen blir digital

Redovisningen blir digital

Bolagsverket har fått i uppdrag av Regeringen att införa en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar. Den 31 mars 2018 ska updraget redovisas.

Nu ska det ges möjlighet för företagare att lämna sin årsredovisning digitalt. Lösningen ska skapa förutsättning för att berörda myndigheter och andra intressenter ska kunna hämta informationen från ett gemensamt ställe. Något som myndigheten hoppas ska spara både tid och pengar samt ska minska risken för felaktiga uppgifter. Enligt Tillväxtverkets rapport 2012 uppgår kostnaden för företagens årsredovisningar till sammanlagt ca 1, 7 miljarder kronor per år.

– I dag saknas möjligheten att lämna in årsredovisningar digitalt till Bolagsverket. En digital inlämningstjänst skapar förutsättningar för färre felaktiga uppgiftsinlämningar och gör det både enklare och billigare för företagen, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Digital redovisning obligatoriskt

Det kortsiktiga målet med uppdraget är att digital hantering av årsredovisningar ska bli förstahandsval för företag, myndigheter och medborgare. Långsiktiga målet är att digital hantering av årsredovisningar ska bli obligatoriskt.

– I många länder har man bedrivit ett arbete med att digitalisera och standardisera företagens rapportering till myndigheter. Detta har minskat arbetet med såväl antal rapporteringar till myndigheter och banker och det administrativa arbetet för överföring av data, säger Mikael Damberg.

Gemensamt system

Den digitala hanteringen kommer att ske med hjälp av ett gemensamt format som kallas XBRL. XBRL, Extensible Business Reporting Language, är en internationell standard för lagring, överföring och presentation av all slags finansiell information oberoende av datorsystem.  Det används redan i dag inom både privat- och offentlig sektor.

– Genom att använda en gemensam standard för räkenskapsinformation och elektronisk inlämning av årsredovisningar vinner vi många fördelar. Det kan röra sig om elektronisk underskrift och minskad dubbelrapportering. Korrekt och uppdaterad information skapar förutsättningar för nya digitala tjänster och lösningar som främjar en öppen och datadriven innovation, fortsätter Mikael Damberg.
En första delrapport ska lämnas till Näringsdepartementet den 30 oktober 2016 och uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2018.

Läs mer här.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X