Sunday, April 14, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemKompetensbyggandeUtbildar nysvenskar i uttal

Utbildar nysvenskar i uttal

Jakob Svärd hade en perfekt kandidat till en ledig ekonomitjänst på ett av sina företag, men det föll på att hon inte kunde kommunicera tillräckligt bra på svenska. Hon hade ordförrådet, men inte uttalet. Han beslutade sig för att utbilda henne, men hittade ingen som satsade på just uttal. Jakob tog saken i egna händer och startade Självbildarna. “Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv”.

jakob-portratt2-200dpiNär Jakob Svärd var yngre ville föräldrarna att han skulle studera på högskola, men han gick sin egen väg.
– Jag ville spela teater. Jag gick på scenskolan och jobbade på stadsteatern. Samtidigt hade jag ett it-intresse, det är en jättekonstig kombination. Där är jag nog unik i Sverige.

Han läste web och it på Hyper Island, men att jobba som konsult lockade inte. En tidigare kollega från företaget Doberman, Michel Massadakis ringde och frågade om de skulle starta eget, Jakob nappade.
– Men vi visste inte vad, så vi skulle spela golf och prata företag. Jag har spelat golf i Falsterbo hela livet, och Michel hade lyckats ta grönt kort. Han var så dålig så hans boll hamnade alltid 150 meter från min. Vi pratade inte under hela rundan.
Men när de kom i mål knäckte de idén som kom att utvecklas till Telisol, som levererar företagslösningar inom telekomvärlden.

Telisol har i dag funnits i 12 år, företaget har 70 anställda. Michel och Jakob jobbar inte där längre, men äger företaget. De gick vidare, startade ett till och gick in som investerare i ett annat företag som behövde hjälp.
– Jag är naiv och tror inte att jag har några begränsningar för vad jag kan åstadkomma. Men det finns en ständig ångest att allt ska gå åt helvete.
Förra året skulle han ersätta en ekonomiresurs på ett av företagen. Och det var bråttom.
– Vi hade en kvinna, Güzel, som jobbat åt oss på timmar. Hon var jätteduktig på ekonomi, men pratade dålig svenska. Hon hade bra ordförråd, men svårt med uttal. Vi sa att tyvärr går det inte, en fras hon var van att höra.

Jakob blev förbannad och frågade Patrik som är vd om han kunde få 10 000 kronor till rekryteringen. Svaret blev ja.
– Jag fixade en lärare till Güzel. Hon blev så glad att hon grät. Det var det bästa hon varit med om.
Men att hitta en lärare var inte det enklaste. Patrik berättade att han sett Miss Saigon och hon som sjöng huvudrollen gjorde det klanderfritt trots att hon inte kunde ett ord svenska.
– Jag kom i kontakt med logopeden på teatern. Jag var tillbaka, cirkel var sluten, skrattar han.
Logopeden ville gärna hjälpa Güzel med uttalet.
– Det gick jättebra. Güzel blev som en ny människa. Hon insåg att hon hade ett värde och började ta plats på företaget. Då insåg jag att det var detta jag ville göra.
Jakob började skissa på en affärsplan till Självbildarna, med målet att starta uttalsutbildningar i hela Sverige. Även detta företag har han startat tillsammans med Michel.

“Nyanlända svenskar går på SFI, de bygger upp sitt ordförråd, men fortfarande har de svårt att göra sig förstådda på svenska”

De har precis utbildat första gruppen och resultaten är över alla förväntningar.
– En läkare från Syrien sa efter fyra tillfällen att nu hade de slutat att säga “vad sa du” till honom på jobbet. Många har varit hos läkare och inte förstått vad de säger. Genom oss blir de integrerade och det skapar en säkrare arbetssituation.
Nyanlända svenskar går på SFI, de bygger upp sitt ordförråd, men fortfarande har de svårt att göra sig förstådda på svenska.
– Många har svårt för att lyssna och härma. De som har arabiska som modersmål pratar tio gånger så fort som oss. De använder inte heller punktering. Då blir det svårt att förstå vad de säger. Vi har nu tre arabisktalande elever. De överdriver, förlöjligar och verkligen försöker ta ut svängarna. Det är helt magiskt att höra dem.

På Självbildarna får eleverna hjälp av logonomer, logopeder och voice coacher. De spelar in elevernas samtal, de får lyssna och analysera i grupp. Har de läst en mening på 15 sekunder får de läsa samma mening, fast under 30 sekunder.
– De upplever att de pratar långsamt, men när de sedan lyssnar hör de att det låter svenskt. Vi jobbar med rytm, tempo och betoning och tar bort det som gör att man måste koncentrera sig när man pratar med dem.
Jakob berättar att de startade Självbildarna ur ett näringslivsperspektiv.
– Güzel kommer alltid att vara lojal mot oss.

I dag är det företagen som betalar för att deras anställda ska bli bättre på svenska. De tar även in stipendiater.
– Just nu investerar vi pengar vi inte har i människor, men vi kommer att bli vinstdrivande. Jag vill bevisa att det finns ekonomi i invandringen.
Trots att Självbildarna bara funnits i 15 veckor är det högtryck. Jakob berättar att de både har tids- och resursbrist.
– Jag har aldrig upplevt ett sånt tryck. Det finns en stor efterfrågan.

Målet är att Självbildarna ska finnas i hela Sverige, först och främst ska de expandera till storstadsregionerna.
– Vi måste göra en nationell expandering, annars är jag inte intresserad av att jobba med det för min egen utvecklings skull. Vi vill göra permanenta förändringar i Sverige och ge tillbaka någonting till samhället.
Just förändringen får han se varje dag. Lyckan i människors ögon när självförtroendet växer.
– Det är otroligt. Det här är det bästa jag har gjort, förutom mina barn. Nu känner jag att jag är en duktig entreprenör. Jag kan bygga något som inte finns, något som gör avtryck i Sverige.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X