Ni har sett Maria Berghäll figurera på våra sociala medier, som krönikör i tidningen och som medbloggare i “I huvudet på en entreprenör”. Men vem är egentligen personen med den sprudlande energin och det smittsamma leendet?
Aktiviteten på Idébageriet i Åkersberga är i full gång. Jens Litström och Robin Warfvinge håller på att preppa den renoverade husvagnen inför Almedalsveckan, Maria Berghäll och Sandra Hangvar är i full färd med att sjösätta kanoten i kanalen för att ge sig ut på ett paddle and talk. Stämningen är lättsam och familjär. De skämtar och skrattar och man kommer in i gruppen direkt. Jens visar vägen med minst brännässlor när vi ska ta oss ut på bryggan för att se hur det går för tjejerna i kanoten.
Efter turen visar de in i sitt Idébageri, dit alla sorters företagare är välkomna att jobba. Det är även här de håller sina ledarskaps- och självledarskapsutbildningar. Maria och Sandra har under flera år utbildat arbetssökande ungdomar, men på senare tid även chefer inom stora organisationer och olika arbetsgrupper.
– Innan höll vi utbildningar för arbetssökande på gymnasieskolor. Det var inte kul att behöva dra tillbaka dem dit. När vi hyrde in oss på en konferensanläggning såg vi skillnad på deltagarna. De sträckte på sig och tog det på större allvar. För mig har miljön alltid varit viktig så vi började spåna på en utbildningslokal med idélabb. Då kom tanken med Idébageriet, berättar Sandra.
Lokalen är hemtrevligt och kreativt inredd med olika typer av arbetsplatser. Här finns samtalsrum och en skrubb med namnet Narnia, dit man kan gå om man behöver vara för sig själv en stund. På väggarna hänger inspirerande citat och tavlor med att göra-listor och Post-it lappar.
”Det är spännande, här sitter it-konsulter, författare, föreläsare, återförsäljare, yogafolk, medium och en kiropraktor”
Maria och Sandra träffades för sex år sedan under en projektledar- och entreprenörskapsutbildning i Uppsala. Tillsammans startade de företaget ProjectTree. Efter utbildningen flyttade Maria till Eskilstuna och Sandra bodde redan då i Åkersberga.
– Vi flängde hit och dit. Två dagar i veckan satt vi på Eskilstuna Science Park och de andra dagarna satt vi på caféer, i parker, vid köksbordet. Överallt här i Åkersberga. Men när vi växte kände vi att det skulle vara coolt med ett eget ställe, säger Maria.
Tanken bakom Idébageriet är att det ska var prestigelöst och familjärt. De ville inte nischa sig utan få in mångfalden.
– Det är spännande, här sitter it-konsulter, författare, föreläsare, återförsäljare, yogafolk, medium och en kiropraktor, berättar Sandra.
Som så många andra upplevde även Sandra och Maria den berg- och dalbana det kan vara att driva företag.
– I början gick det svinbra, men efter några månader dippade det och vi gick på knäna. Då tänkte vi, okej, det är så här det är, säger Maria.
De erbjöd flera olika saker i sitt företag och folk var imponerade.
– Men de som tog besluten tyckte att vi var för spretiga, säger Sandra.
Då beslutade de sig för att dela upp bolagen, i dag driver Sandra Idébageriet och Maria Visionspiloterna. Men samarbetet är fortfarande starkt.
– Många ser oss som ett sjukt bra team, tillsammans är vi ett starkt varumärke. Visst vill vi tjäna pengar, men att vara till nytta för människor är kärnan i allt vi gör, säger Maria.
De har även testat olika varianter för personal. Både anställda och underkonsulter.
– Man kan verkligen bygga sin verksamhet som man vill. De människor som passerat oss har insett att man kan bygga en annorlunda arbetsvardag.
Även om de har skapat en fantastiskt skön miljö på Idébageriet gillar Maria fortfarande att byta arbetsplats. Hon visar till ett av sina favoritställen, en lugn badplats i Åkersberga. Trots tidig juni är det redan varmt i vattnet. Vi tar av oss skorna och sätter oss på en filt på bryggan och Maria berättar hur allt en gång startade.
– Jag var ingen pluggis i skolan, utan en avarageperson. Sista året på gymnasiet skulle vi starta UF-företag. Det var så kul och jag hade talang för det. Vi jobbade i grupp och kompletterade varandra bra, jag tänkte: this is me.
”Man är inte starkast och bäst själv. Jag kommer till min sanna rätt i ett team”
UF-företaget tog fram en reflex designad i mjukmaterial, Humörreflexen, med fyra olika ansiktsuttryck på framsidan. Baksidan sålde de till företag som fick trycka sina loggor där.
– Tanken var att få barn att använda reflex och samtidigt utbilda dem i trafiksäkerhet. Under året träffade vi 6?000 barn i olika skolor. Den röda tråden har följt med, jag var samhällsentreprenör redan då. Jag ville göra nytta.
De tog sig till SM, vann och fick representera Sverige i EM. Även där blev det seger.
– Vi fick full pott i alla kategorier. Juryn sa att de aldrig träffat ett företag som förstått värdet av att använda allas kompetenser. Vi var ödmjuka, men samtidigt proffsiga.
Trots att det gått 10 år sedan säljs Humörreflexerna fortfarande, men i en annan design.
– Men inte av oss. Idén blev snodd eftersom vi efter vinsten fick vara med i morgonsoffor och i DN. Vi hade mönsterskydd, men inte patent. Men jag är inte bitter, skrattar hon.
Efter studenten fick Maria jobb på Ung Företagsamhet först i Stockholm sen på Sverigekontoret för att sedan bli headhuntad till Södermanland.
– Det var coolt att få jobb där direkt, mitt mål var att jag skulle jobba där efter att jag pluggat vidare. Jag jobbade med olika projekt, bland annat med att få fler att starta UF-företag i Sörmland. Under det året ökade antalet UF-företag med 86 procent.
Tanken var att jobba där i ett år för att sedan resa jorden runt och plugga, men hon blev kvar på UF i tre år.
– Därefter sökte jag en yrkesutbildning med fokus på projektledning och entreprenörskap. 40 procent av tiden fick vi praktiskt testa olika affärsidéer. Det passade mig som handen i handsken. Det var även där jag träffade Sandra.
Under utbildningen fick hon bekräftat att hon var duktig på det hon nu utbildar såväl ungdomar, personalgrupper och chefer i: ledarskap och självledarskap.
– Jag hade det i mig, nu fick jag även de teoretiska kunskaperna.
Maria märkte också att hon jobbar bäst i team.
– Man är inte starkast och bäst själv. Jag kommer till min sanna rätt i ett team, men inte på heltid. Vissa projekt gör jag tillsammans med andra och vissa driver jag själv.
Fortfarande har Maria många bollar i luften. Hon föreläser, är konferencier, utbildar samt har påbörjat ett bok- och ett tv-projekt.
– Jag känner att jag måste göra olika saker i mitt entreprenörskap för att orka, för att få energi. Jag behöver utmaningar för att hålla motivationen uppe.
Ni som träffat Maria vet att hon är en spontan och energisk person med ett leende som smittar. Men det finns dagar när hon undrar vad hon håller på med.
– Då försöker jag visualisera hur det skulle vara att ta en anställning, men det finns ingen arbetsplats som lockar och drar så stort än för att testa det livet.
Finns det någonting i ditt entreprenörskap som du brinner extra för?
– Människor. Att hjälpa och inspirera människor. I många år har mitt hjärta legat hos ungdomar: unga entreprenörer, unga ledare och unga arbetslösa. Under det sista halvåret har jag jobbat med nya målgrupper: företag, ledare, organisationer och arbetsgrupper.
I framtiden hoppas Maria på att möta flera entreprenörer att hitta spännande samarbeten med. Hon vill även bygga nya föreläsningar och utbildningar.
– Jag hoppas att vi hittar nya samarbetspartners för att växa och så att Idébageriet kan dyka upp i flera kommuner. Det behövs prestigelösa, familjära och öppna miljöer där människor kan växa på fler ställen. Vi vill även ta med det tänket ut till kunden. Jag vill hjälpa dem att växa, förändra och förbättra på ett varmt sätt.
Närmast i framtiden står Almedalsveckan på schemat. Dit åker hon varje år.
– Det är en perfekt plats att utvecklas, lära sig nya saker och utöka sitt nätverk på. Hoppas vi ses där.