Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringAlla har varit små

Alla har varit små

När det kommer till mikrolån ligger vi i Sverige långt efter andra länder. Här krävs någon form av säkerhet för att få låna pengar till det nya företaget och räntorna är höga. Det är någonting Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum Sverige, tycker måste förändras för möjligheten att skapa ett bra företagsklimat i Sverige.

harry-goldman_starta-driva-foretagMikrolån till nystartade företag till rimliga räntor och utan krav på säkerhet finns i hela världen, förutom i Sverige. En het fråga som NyföretagarCentrum Sveriges vd Harry Goldman brinner extra för.
– Det är någonting som saknas här och det behövs verkligen. Mikrolån finns i så många andra länder och det har visat sig vara verkningsfullt. Då ett företagslån söks i Sverige bedömer man återbetalningsförmågan. Men det är inte alltid så lätt, i synnerhet inte för ett nystartat företag. Det är ju svårt att veta hur det egentligen kommer att gå. Därför krävs att man har någon säkerhet, i princip är det fast egendom som gäller. Har man inte det får man inget lån.

Två grupper som då blir extra utsatta är ungdomar och personer med utländsk bakgrund.
– De har ingen kredithistorik. Äger man då inte heller en villa i storstan att sätta i pant är det svårt att få lån.

Harry tycker att vi borde införa ett liknande system som studielån för nya företagare.
– Utan studiemedel skulle vi inte ha några studenter. Samma sak borde gälla för företag. Nya företag skapar jobb, som ger skatteintäkter till Sverige och ökar landets tillväxt.

”I dag ges statliga kreditgarantier till stora företag, men det vore ju bra om sådant fanns även för små företag. Nya företag skapar 60 000 nya jobb i Sverige årligen”

Tyvärr har det under åren blivit allt svårare för företagare att få lån. Regelverket för bankerna gör att helt andra krav ställs i dag än vad det har gjort tidigare.
– Det är inte bra om företagare i desperation tvingas ta sms-lån. Det hämmar den företagsutveckling som behövs i Sverige.

Enligt en undersökning som NyföretagarCentrum har gjort är 30 procent av alla nystartade företag i starkt behov av mikrolån.
– Nu startas 60?000 nya företag per år, skulle systemet fungera bättre skulle siffran ligga på kanske 80?000 företag per år.

Enligt Harry skulle det enklaste systemet fungera som så att Almi och bankerna får en statlig garanti för eventuella förluster i samband med mikrolån.
– Det skulle nog inte bli några större förluster om man samtidigt ställer krav på de nya företagarna att de arbetar igenom sin affärsplan, ges rådgivning genom NyföretagarCentrum och kanske får en mentor. Av de företag som startas via oss går endast en procent i konkurs. Och av dem som går vårt mentorprogram är det noll procent som går i konkurs.

Det belopp man talar om för mikrolån, upp till 250?000 kronor, tycker Harry är en rimlig summa.
– Men ofta handlar det om mindre belopp än så. Nyföretagare vill inte låna pengar i onödan.

I dag ges statliga kreditgarantier till stora företag, men det vore ju bra om sådant fanns även för små företag. Nya företag skapar 60?000 nya jobb i Sverige årligen, vilket ger uppskattningsvis 24 miljarder per år i skatteintäkter.
Harry berättar att Almi just nu bedriver en försöksverksamhet i delar av landet med mikrolån till rimligare villkor.
– Det vore utmärkt om det kan vidgas till hela Sverige. Småföretagen behövs. Ikea var en gång en man på en cykel och Volvo startades i ett garage. Alla har varit små, man glömmer lätt bort det.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X