Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationIntervjuCaxton Njuki – Människor...

Caxton Njuki – Människor är min passion

För att hålla i trådarna under nyföretagarturnén vecka 17 åker Caxton Njuki med för femte året i rad. Vi passade på att ställa fem snabba frågor till den alltid så positiva och sprudlande multientreprenören.

Vilken är din roll under Nyföretagarturnén?
– Jag är konferencier och moderator och den som håller i programmet. Bland annat lyfter jag lokala företagares stories genom intervjuer på scenen och lottar ut priser för mellan 50?000–60?000 kronor i varje stad.

Du är inne på ditt femte år, varför engagerar du dig i turnén?
– Människor är min passion. Där det finns människor där finns jag. Träffar jag människor som vill någonstans vill jag vara med och bidra med min kompetens. Det är så spännande att under en vecka möta så många olika människor med olika idéer som de vill förverkliga. Vi som åker med på turnén blir som en enda stor familj, det spelar ingen roll att man är konkurrenter. Under nyföretagarturnén är vårt gemensamma fokus att hjälpa de gäster som kommer. Det är en kultur vi skapat.

“När jag blev 27 år och googlade på företagande poppade en sida om kostnadsfri rådgivning på NyföretagarCentrum upp”

Vad har du själv för erfarenheter av NyföretagarCentrum?
– Jag brukar säga att jag är en produkt av NyföretagarCentrum. Jag satsade på en karriär som professionell tennisspelare, men hade inte förutsättningarna att nå dit. När jag var 20 år började jag jobba som tränare, men ingen klubb hade råd att anställa mig, så jag jobbade för fyra olika klubbar. Jag jobbade även som föreläsare för Sörmlandsidrotten. Jag var egenföretagare, men förstod inte det utan såg mig som timanställd. Jag kontaktade Skatteverket för att fråga hur man startade företag och fick en bunt papper som hamnade i papperskorgen. Så det blev ingenting. Två år senare försökte jag kontakta dem igen, men inget hade hänt så det blev ingenting då heller. Nu är de mycket bättre och mycket har hänt i deras bemötande av människors som vill starta företag. När jag blev 27 år och googlade på företagande poppade en sida om kostnadsfri rådgivning på NyföretagarCentrum upp. Jag ringde direkt och en fantastisk kvinna, Birgit Båvner, svarade. Hon förstod mig. Hon hjälpte mig hur jag skulle omvandla min filosofi att alla kan bara man sätter dem i rätt miljö till näringsverksamhet. I slutet av 2009 hade jag mitt företag, Caxton Sports Management.

Hur kom du vidare i ditt företagande?
– Birgit sa att nu har du fått allt i form av rådgivning, nästa steg är att hitta en mentor. Jag träffade Catarina Hagstrand i Nyköpings tennishall första gången. Det var min hemmaplan, men hon var vass och hade tuffa frågor. Hon hjälpte mig med att sätta pris på att exempelvis åka med på tävlingar och mental träning. Saker som jag tidigare gjort ideellt. Inom idrottslivet i Sverige är det få som jobbar med att skapa ett team med bland annat föräldrar, tränare och skola som jag. Hon fick mig att lyckas i en värld som inte alltid är beredd att betala för sig.

Du har även letat dig in i musikens värld?
– Förutom tennisen rappade jag när jag var 15-20 år i gruppen V.I.P’z. Längtan tillbaka till musiken har alltid funnits där. När jag för ett år sedan fick en förfrågan från bandet Folktåget om att vara med på en låt ställde jag upp. Fram till releasen kom min coachningsida fram så jag fick förfrågan om att bli deras manager. Det var smickrande, jag hade aldrig stått bakom scenen förut. Hösten var riktigt tuff. Den branschen är speciell, jag personligen hade aldrig upplevt något liknade. Det tog tid för mig att förstå mig på den. Det var helt enkelt många som lovade saker men ingenting hände. När det inte gick som jag hade tänkt mig blev jag knäckt. I december trodde jag att bandet skulle ge mig sparken, jag hade gett mig själv sparken. Men de trodde på mig, då blev jag nästan gråtfärdig. Nu har det smällt till på riktigt, det sa bara pang. Det pratas om att Folktåget är nästa upcoming band. Deras unika sound med rock, pop, rap och den sprudlande energi på scenen har gjort att de jämförts med band som Hoffmaestro. Den 1 april släppte bandet en efterlängtad EP och en egen öl, Folktåget Lager, bryggd av Nils Oscar från Nyköping där bandet kommer ifrån. Nu väntar en spände sommarturné i Sverige med en avstickare till Norge och Oslo Pride.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X