Wednesday, June 29, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till...
HemEkonomiFinansieringFixa finansieringen!

Fixa finansieringen!

Nya företag behöver ofta göra större investeringar i maskiner, personal eller marknadsföring, som återbetalas under flera verksamhetsår. Långt ifrån alla företagare har dock möjligheten att bekosta en sådan investering själv, utan måsta istället söka extern finansiering.

carina-nordstrom_almi_starta-driva-foretag
Carina Nordström, chef för affärsområde lån.

Bankernas hårdare krav på säkerheter gör att de inte alltid fullt ut kan finansiera företagarens behov av kapital för dessa satsningar. Lyckligtvis finns hjälp att finna. Starta & Driva Företag har undersökt alternativa finansieringstjänster.
Almi Företagspartner hjälper alla typer av företag med lån för investeringar och nysatsningar. Carina Nordström, chef för affärsområde lån, berättade hur företagare kan finansiera nystarter och nysatsningar.

Vad är Almi Företagspartner?
– Almi Företagspartner är en aktör som kompletterar den kommersiella marknaden med lån, rådgivning och riskkapital. I de fall där en bank inte kan låna ut pengar till ett företag kan vi bidra med ett topplån, så att företaget kan göra sin investering eller marknadssatsning. Alla företag i alla branscher kan söka lån hos oss, och även om kännedomsfaktorn om oss är större inom nystart kan vi mycket väl hjälpa etablerade företag som vill göra nysatsningar.

Vilken typ av företag kommer ni i kontakt med?
– Det är både stora och små företag i alla branscher och i olika utvecklingsfaser. Den begränsning vi har är att företaget får ha max 250 anställda. På senare år har det även blivit vanligare att vi bidrar med kompletterande finansiering vid förvärv.
Almi Invest riktar sig till mer riskfyllda företag med hög potentiell avkastning. Vi pratade med Johan Crona, investment manager vid Almi Invest, om företag med hög avkastningspotential.

Vad är Almi Invest?
– Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner, vars syfte är att erbjuda mer riskvilligt kapital. Det kan vara svårt att få lån till nya företag, och då söker man ofta riskfyllt kapital i utbyte mot aktier. Almi Invest går in i bolag som är i ett tidigt stadie, mellan ett och fem år gamla, med alltifrån 100 000 kronor till 10 miljoner kronor i kapital. För att det här ska fungera måste vi investera i bolag som har hög avkastningspotential. Därför går vi i regel inte in med kapital i restauranger eller konsultfirmor, till exempel, utan snarare innovationsrika bolag som kan nå ut till en global marknad.

Vad ska man tänka på om man vill söka finansiering hos er?
– Det tråkiga svaret är att man behöver en bra affärsplan. Det behöver inte vara ett akademiskt dokument, men det ska vara genomtänkt och utförligt. Det händer att företagare överskattar vad ett bolag är värt i ett idéstadium. Istället för att prioritera att få in bra investerare vill de ha en väldigt stor del av kakan kvar. Då blir det ingen uppgörelse, och då blir det inga pengar – entreprenören sitter kvar med 100 % av noll kronor.

Crowdfunding
Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det även kallas på svenska, har flyttat en del av makten från bankerna till konsumenterna, med websidor som Kickstarter, Gofundme och Indiegogo. Konceptet kan förklaras med ett av de mest framgångsrika exemplen, den ”smarta” klockan Pebble. Istället för att gå till banker eller riskkapitalister för att finansiera produktionen tillverkade företaget ett par konceptmodeller som de visade upp på websidan Kickstarter. Privatpersoner kunde välja att donera ett par dollar för att få igång produktionen eller beställa en klocka för 100 dollar. Målet var att få in 100 000 dollar för att starta produktionen; de fick in mer än 10 miljoner dollar. Genom crowdfunding fick de in hela investeringsbeloppet innan produktionen ens påbörjats, och dessutom kände de till det exakta antalet beställningar.

Det bör dock nämnas att det finns ett par nackdelar med formatet. Om du vill hålla din företagsidé hemlig så länge som möjligt vill du förmodligen inte annonsera ut produkten eller tjänsten innan varken produktionen eller finansieringen är säkrad. Dessutom är privatpersonerna som engagerar sig i crowdfunding en väldigt inflytelserik skara, så om det blir förseningar i produktion och leveranser kommer väldigt många att bli varse om detta.

Länkar: almi.se   |   fundedbyme.com

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll i att...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet med konkurrenskraftiga...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till en lång...

3 sätt att finansiera din verksamhet

Skulle ditt företag behöva extra ekonomiska resurser för att antingen kunna...
X
X