Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationIntervjuEn entreprenör med god...

En entreprenör med god smak

Pontus Frithiof gick från praoelev till krögare på dryga tio år. Numera brinner han för entreprenörskapet, med fyra aktiva verksamheter och ännu fler på meritlistan. Starta & Driva Företag träffade en av Sveriges absolut främsta krogpersonligheter.

Pontus Frithiof är 41 år gammal och har drivit företag sedan 1999. Du kanske känner igenom honom från Pontus in the Greenhouse, eller Pontus by the Sea, eller Pontus in the Park, eller någon av hans otaliga andra verksamheter.

Det var dock långt från självklart att kockyrket skulle bli hans ledstjärna. Allt började under en praoperiod på högstadiet, när han som 15-åring fick prova på att jobba med stjärnkocken Erik Lallerstedt på restaurangen Eriks i Gamla Stan. Erik Lallerstedt skulle komma att bli något av en mentor under de kommande åren, både under gymnasietiden och senare i karriären.

Det var också genom restaurangen Eriks som Pontus kom i kontakt med ytterligare en av hans mentorer, nämligen Jan Stenbeck. Den legendariske affärsmannen var ägare till huset och stammisgäst på restaurangen, och hade kommit att bli nära vän med Erik Lallerstedt.

Efter gymnasietiden blev det jobb på restauranger i Göteborg, Bryssel och Paris. I den franska huvudstaden fick Pontus uppleva den strikt hierarkiska ledarskapsstilen som utövades vid stadens främsta restauranger, och han bestämde sig redan där för att han skulle tillämpa en helt annan typ av ledarskap den dagen han själv blev krögare. Och den dagen skulle komma tidigare än många, även han själv, hade trott. Efter att Pontusåtervänt till Stockholm föreslog Erik Lallerstedt att han skulle ta över restaurangen Eriks, och blev således presenterad för Jan Stenbeck som Lallerstedts efterträdare. Pontus var 25 år gammal, och hade precis blivit ombedd att ta över en av Stockholms mest renommerade restauranger. Två år senare tog han över Pontus by the Sea, och succén var snart ett faktum.

Just nu driver han fyra verksamheter: Pontus!Norrlandsgatan, Pontus på Fyran, cateringtjänsten Från Pontus samt det nyöppnade Pontus in the Park. Den sistnämnda restaurangen slog upp portarna i Solna Business Park i april i år. Området är ett väldigt näringslivsfokuserat, men det finns även flera bostadsområden runt omkring. På över 700 kvadratmeter erbjuds upp till 200 gäster allt från minnesvärda affärsmiddagar till snabba luncher.
Med så pass många lyckade affärer på meritlistan råder det ingen tvekan om att Pontus Frithiof kan ett och annat om företagande. Starta & Driva Företag träffade entreprenörskrögaren för att ta del av hans lärdomar:

Hur gick det till när du blev företagare?
– Jag har alltid haft en entreprenörsådra, och hade länge lekt med tanken att starta eget. Under tiden då jag arbetade som kökschef på Erik Lallerstedts krog i Gamla Stan dök det upp en fantastisk möjlighet. Jag erbjöds att köpa restaurangen av Erik till ett förmånligt pris, med finansiering från Jan Stenbeck, och då bestämde jag mig för att ta klivet till att bli företagare. Mina inledande år som företagare handlade mycket om ”learning by doing”, på gott och ont.

Jag hade inte särskilt utförliga ekonomiska kunskaper inledningsvis, men har man bara rätt människor omkring sig behöver det inte nödvändigtvis vara ett problem – i många fall är det faktiskt bra att lära sig på det viset. Jag insåg väldigt tidigt att det var viktigt att omge sig med kompetenta rådgivare. Sedan dröjde det ett par år innan jag förstod att man även var tvungen att lyssna på dem!

”Jag insåg väldigt tidigt att det var viktigt att omge sig med kompetenta rådgivare. Sedan dröjde det ett par år innan jag förstod att man även var tvungen att lyssna på dem!”

pontus-10_Starta & Driva Fo?retag

Vad är det roligaste med att vara företagare?
– Det jag tycker allra bäst om med att driva mitt eget företag är möjligheten att själv få fatta besluten och att hela tiden testa sig fram. Dessutom tycker jag om att möta svårigheter och ta mig förbi dem. Det kan vara tufft ibland, men det är verkligen roligt att vara företagare!

Vad är det svåraste med att vara företagare?
– Det kan vara väldigt ensamt, eftersom man hela tiden är ansvarig för ett stort antal människor. Och det kan vara tufft! Man får ett stenhårt psyke som företagare. Man måste alltid ge ut positiv energi – till anställda, till kunder, till samarbetspartners – och då får man hantera allt det där andra inombords. Jag vill dock poängtera att det här inte är något som jag mår dåligt av, utan det är en balansgång som jag har lyckats väldigt bra med. Jag har jobbat mycket med coaching och fått hjälp med mycket av det administrativa, och har även jobbat en hel del med ledarskapsutbildning. Till sist har jag knutit många kontakter under mina yrkesår, inte minst inom andra branscher, vilket har hjälpt mig något enormt.

Det verkar ju gå väldigt bra för dina verksamheter just nu?
– Många utomstående ha fått intrycket av att det går fantastiskt för oss, men jag har verkligen inte upplevt det så. Det händer hela tiden saker bakom kulisserna och allt som inte fungerar hamnar på mitt bord. Det blir jag som får ta tag i det som behöver ändras – det är ju så det är när man är egen. Samtidigt är det otroligt drivande att kunna förändra det negativa och svåra. När vi tog över på Pontus by the Sea hade restaurangen haft ekonomiska problem i 15 år, men vi lyckades vända resultaten på knappa tolv månader.

“Det är viktigt att ha en stark affärsidé, och att vara uthållig och konsekvent nog att jobba för den.”

Hur gick ni till väga för att få verksamheten att bli lönsam?
– Att få en restaurang att bli vinstdrivande handlar inte bara om kvaliteten på råvarorna och servicen, även om det såklart är otroligt viktigt att det man serverar håller absolut toppklass. Det gäller också att lyckas med kostnadskontrollen och att hantera helhetsintrycket. Dessutom blir kommunikationen på sociala medier allt viktigare, så det gäller att hålla stenkoll på vad som sägs på nätet. I slutändan är dock det viktigaste att jobba för gästerna, så att gästerna blir nöjda. Vissa finare ställen kan tendera att vilja diktera för gästerna hur det ska gå till, men vi tycker om att göra tvärt om. Hos oss är gästerna i fokus.

Våra läsare består till stor del av nystartade företagare. Vad skulle du ge dem för råd?
– Det finns så otroligt många råd man kan ge. Det är viktigt att man har en stark affärsidé som man tror på, och att man är uthållig och konsekvent nog att jobba för den. Dessutom är det bra att ha en brett nätverk med kontakter inom olika branscher. Riskanalysen är en annan viktig aspekt. ”Hoping for the best; preparing for the worst” är ett bra ordspråk att ta vara på. Var beredd på allt som kan tänkas gå fel, och var mån om att hålla koll på kostnaderna. Lyckas man med allt det, då har man kommit en bra bit på vägen.

pontus-8_Starta & Driva Fo?retag
Pontus Frithiof sittandes vid ett av borden på hans resturang Pontus! på Norrlandsgatan.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X