Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemNyheterSvensk finalist i Young...

Svensk finalist i Young Entrepreneur of the Year

Rigo Perez och hans företag Stagehand.nu, har gått till final för att göra upp om den prestigefyllda titeln Young Entrepreneur of the Year. Organisationen Youth Business International delar i år ut priset i Uganda, dit Rigo kommer åka tillsammans med Therese Käck från NyföretagarCentrum i början av april. Therese berättar om förberedelserna inför den kommande finalen.

Hur kommer finalen att gå till?
– De första dagarna kommer Rigo och de andra finalisterna få träna på sin presentationsteknik genom workshops och de kommer ha en roadshow för att träffa andra organisationer. Själva finalen kommer hållas bakom stängda dörrar, där finalisterna går in en och en till juryn. Mycket förarbete är redan gjort, som att skicka in nomineringsunderlag och företagets ekonomi. Väl inne i juryrummet kommer Rigo få besvara frågor om hans företag, exakt vad för frågor vet vi inte.

Hur förbereder han sig?
– Vi jobbar mycket med vilka bitar han ska trycka på inför juryn. Vilka är hans starka sidor, vilka är hans företags starka sidor? Han behöver komma ihåg att säga sådant som berättar hans historia för juryn.

Vilka är hans starka sidor?
– Han är framförallt tre saker: ödmjuk, lösningsorienterad och han har en global förståelse som inte många har. Han är uppvuxen i Chile och flyttade till Sverige som liten, och han har rest mycket. Det har skapat en stor kulturell förståelse där han lätt kan röra sig över kulturer utan problem. Det är ett modernt sätt han driver företag på som kommer bli allt viktigare med tiden. Han är också otroligt kundorienterad. Efter arbetstillfällen ringer han och frågar om allt gått bra och om kunderna är nöjda. Personalen utbildas så de förstår hela perspektivet av vad de gör, och att de är en del av en större färdig produkt. Rigos målsättning är att konkurrera med McDonalds om att vara människors första erfarenhet på CV:t.

Vilka är hans konkurrenter?
– De är fyra i finalen, varav två är tjänsteföretag och två är inom produktion. De andra kommer från Indien, Sri Lanka och Hong Kong. Skillnaden mellan de andra finalisterna och Rigo är att de tagit mikrofinansieringslån för att kunna starta sina företag, medan Rigo fått stå för allt själv. En liten kapitalinsats i början kan ge en väldigt mycket större utveckling än om man börjar från noll. I Asien har de helt andra förutsättningar än här, och jag hoppas verkligen att juryn tar med det i bedömningen. Rigo gör ett stort socialt arbete när han anställer dem utan språkkunskaper, utbildning och erfarenhet, så han är ett sant föredöme. Jag hoppas att de tittar på företagen i deras kontext och utifrån det utser vem som klarat sig bäst. För det är gigantiska skillnader.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X