Tuesday, November 29, 2022
spot_img

Utvalt:

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår...

Max Söderpalm har skrivit JA-boken med positiv inspiration

Max Söderpalm jobbar som författare, säljtränare och föreläsare. Dessutom...

Siktar på att bli världens ledande investeringscommunity

Nyfikna Investerare med grundaren Joanna Törngren Redebrant, siktar på...
HemEkonomiPengarEn rikare framtid utan...

En rikare framtid utan pengar

Vi lever i en spännande tid där utvecklingen sker i en rasande takt. Ekonomiprofessorn, författaren och föreläsaren Micael Dahlén berättar om hur han tror att den finansiella framtiden kommer att se ut.
Foto: Emma Svensson

Sveriges nya sedlar har precis blivit giltiga, men hur många av oss kommer att använda dem egentligen?
– I dag används pengar i mindre än 10 procent av alla transaktioner. Om användandet av pengar kommer att minska linjärt kommer de att vara borta om 10–15 år, men det minskar exponentiellt, så jag tror att de är borta efter halva tiden. En majoritet av alla människor under 25 år kommer aldrig att hålla en Birgit Nilsson (500-kronorssedel) i sin hand, säger Micael Dahlén, ekonomiprofessor, föreläsare och författare.

Sedlarna och mynten som nu tas i bruk har planerats under en längre tid.
– Riksbanken kanske hoppas på att vi ska samla på sedlar ungefär som gamla tiders frimärkssamlare och bli lockade av de nya ansiktena, säger han och fortsätter.
– Det behövs nya sedlar allt eftersom, de slits, tappas bort och bränns upp i Almedalen.

”För oss är pengar the shit. Pengar var det smartaste man kunde komma på bortom utbyte av kryddor, djurhudar och ädla metaller”

Att man ska utbyta tjänster och varor för pengar är för oss självklart, men Micael tror att vi kommer få se andra typer av kapitalutbyte i framtiden.
– För oss är pengar the shit. Pengar var det smartaste man kunde komma på bortom utbyte av kryddor, djurhudar och ädla metaller. Men för dem som växer upp nu, i den digitala världen utan veckopeng och sparbössa, är pengar inte alls lika självklart.

För många är det helt otänkbart att vi inte skulle handla med pengar inom en snar framtid, men det är inte så länge sedan vi himlade med ögonen åt dem som betalade med kreditkort.
– Den som kom med ett kreditkort till affären sågs som Svarte Petter. Folk bakom i kön höll på att smälla av för att det tog så lång tid. En del tog inte ens emot kreditkort. Vi kan konstatera att valutor håller på att ta nya uttryck med nya finansiella aktörer så om Bitcoins.

Däremot tror Micael inte att Bitcoins är framtiden.
– Vi kommer att se smartare lösningar än så, Bitcoins är en old school-version av det nya.
Han tror inte heller på att bankerna kommer att se likadana ut i framtiden som de gör i dag.
– När vi började trycka pengar var vi tvungna ha någon som validerade dem, då var bankerna fantastiskt smarta. Men med deras overkliga marginaler kommer de att erodera snabbt. Kolla på hur det har blivit i musik- och filmbranschen. Monopol och oligopol fungerar inte.

Micael tror att vi kommer att få se andra valutor. Han pratar om tidskapital, kompetenskapital och socialt kapital.
– En ögonöppnare var Taskrabbit. Via dem kan man köpa tid genom att låta andra göra saker man inte själv har tid med. Någonting som kommer att bli allt vanligare är att man byter i stället för köper tid av varandra.

socialt-kapital

Tror du att byte av tid och tjänster kan ersätta pengar helt?
– Vi är inte där än, men vi närmar oss. Förr var det svårare med matchningar, men med den teknik som finns nu är vi mer nåbara, nu är det lättare att hitta de rätta matchningarna.
Socialt kapital är någonting som växer allt mer.
– Cola har testat sociala valutor, hjälper du dem med tillträde till dina följare bjussar de på cola. Även Nordic Light Hotel bjuder dem som har något hundratusental följare på sociala medier på gratis boende i gengäld mot att man lägger upp ett inlägg.

För småföretagare handlar mycket av arbetet just om att betala och ta betalt.
– Där kommer vi att se mycket effektivare lösningar och fler mellanhänder som delar på resurserna. Även peer to peer-lending företag emellan kommer mer och mer, säger Micael och fortsätter.
– Vi lever bokstavligen i en spännande tid där man knappt vet om det är hög- eller lågkonjunktur och om ens Kina är Kina ekonomiskt längre. Och hur det kommer att se ut om ett år vet vi ingenting om.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår upp dörrarna...

Max Söderpalm har skrivit JA-boken med positiv inspiration

Max Söderpalm jobbar som författare, säljtränare och föreläsare. Dessutom driver han...

Siktar på att bli världens ledande investeringscommunity

Nyfikna Investerare med grundaren Joanna Törngren Redebrant, siktar på att bli...
X
X