Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapNytänk med Günther Mårder

Nytänk med Günther Mårder

Småföretagare har mycket att lära av finanssektorn, menar Günther Mårder. Framförallt har kommunerna och samhället i stort en del av lära. Själv presenterar han några nya förslag när han nu tillträder som vd för Företagarna.

Günther Mårder tillträdde som ny vd för medlemsorganisationen Företagarna den 21 maj. Tidigare var han sparekonom påNordnet och innan det var han vd för Aktiespararna i fyra år. När han nu tar klivet in som vd för Företagarna är det med idéer från finanssektorn.

– Att kunna bidra med det finansiella perspektivet är viktigt för företagandet generellt eftersom många företagare som vill expandera sina verksamheter inte får möjlighet att göra det, då det saknas investeringsvilligt kapital.

En annan stor fråga är rädslan för att anställa och här, tror Günther Mårder, kan såväl kostnader som regler lättas upp.

– Den frågan är högprioriterad. Små och medelstora företag skulle kunna växa om reglerna förenklades, om det inte innebar så stora risker att anställa. Här ska vi titta på möjligheter som gör det lättare.

Politiskt går det inte åt det hållet, menar Günther Mårder.

– Förra mandatperioden togs några steg i rätt riktning, vilket var bra både för företagen och för dem som vill ha ett jobb. I dag skapas fyra av fem jobb av små- och medelstora företag. Här finns också möjligheterna för mer jobbtillväxt, Sverige är inte ett land där globala jättar anställer svensk arbetskraft. Rent konkret ligger den största potentialen i enmansföretag, de är ensamma och har väldiga arbetstoppar där de måste säga nej till allt annat. På grund av riskerna med att anställa är det många som undviker det in i det sista.

Eftersom den första anställda är en stor barriär för företagare, skulle samhället kunna gå in och stimulera i den fasen, menar Günther Mårder. Ett exempel på stimulans skulle kunna vara att arbetsgivaravgiften slopas helt för den som anställs först.

– Överlag skulle det behöva bli mer flexibelt och vi skulle också behöva få ett system där de i 60- och 70-årsåldern kan komma in för kortare uppdrag, säger Günther Mårder.

Den finansiella sektorn, som Günther Mårder kommer från, gynnar främst de riktigt stora aktörerna, men det finns nya typer av finansiella produkter som skulle kunna tas fram för att gynna små- och medelstora bolag. I dag är det till exempel väldigt svårt att få lån som nystartad företagare, men om alla mindre företag i en region gick ihop i en grupp och sökte finansiering under samma paraply skulle riskspridningen bli annorlunda.

– Risken som banken tar för ett storbolag kan vara högre än för flera små bolag. Storbolaget är inte sällan beroende av en enskild faktor som valutakursen eller priset på en enskild råvara, men 150 småföretagare med 150 olika verksamhetsidéer skulle kunna innehålla en lägre risk och tillsammans skulle ett kreditvärderingsinstitut komma fram till en lägre ränta.

Tillsammans, menar Günther Mårder, är småföretagare starkare och i bättre förhandlingsposition. Det borde leda fram till ett system där det tar lika lång tid att bevilja eller neka företagslån som det gör för bostadslånen.

Än så länge är idén med ett kreditvärderingsinstitut som hjälper till att sy ihop en småobligationsfond Günther Mårders egna idé, och inte någonting som medlemsorganisationen Företagarna har tagit ställning till.

– Jag tror det finns många offentliga institutioner som skulle kunna vara intresserade av det här. Vi får se vad det blir av. Vi ska spruta idéer nu, avslutar Günther Mårder.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X