Monday, December 11, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEkonomiFinansieringBolån som egenföretagare –...

Bolån som egenföretagare – så fungerar det

Det kan ibland framstå som knepigt att ta bolån när du inte är fast anställd och har regelbunden inkomst, men det betyder absolut inte att det är omöjligt. Däremot finns det en del att tänka på för att öka chansen att få ditt lån beviljat, samt för att göra processen enklare. Här kastar vi ljus över olika saker som du som egenföretagare bör tänka på både innan du ansöker om bolån och när bollen väl är i rullning. 

Först och främst

Som egenföretagare kommer processen för låneansökning vara liknande den en fast anställd genomgår. Däremot kan det ibland vara något svårare att faktiskt få lånet beviljat, då bankerna ofta ser egenföretagande som en mindre säker arbetsform. Därför kan det vara skönt att redan innan du ansöker ha det kött på benen som krävs för att göra låneprocessen så enkel som möjligt. 

Kom förberedd

Förberedelse och ordning på dokumenten är två viktiga aspekter när det kommer till bolån för egenföretagare. För att säkerställa att din ansökan behandlas så snabbt och effektivt som möjligt bör du se till att du förbereder all nödvändig dokumentation i förväg. Detta inkluderar dina nuvarande inkomster och utgifter, dina skuldnivåer och din kreditpoäng. Precis som när du söker privatlån, behöver du visa upp: 

  • Personuppgifter
  • Uppgifter om inkomster och utgifter
  • Skulder
  • Tillgångar
  • Eventuella försäkringar

Men för egenföretagaren tar det inte slut där. Nu kommer nämligen företagets ekonomi in i bilden. 

Din ekonomi är viktig för att få ett lån beviljat

Något bankerna kollar på i processens första skede är din inkomst. Inkomststabilitet är nästan alltid nyckeln för att få ett bolån beviljat, oavsett om du är egenföretagare eller fast anställd. För en egenföretagare är det inte enbart företagets inkomst långivaren kollar på, utan även din egen privata ekonomi. Det banken i sin helhet vill se är att inkomsten är tillräcklig både nu och i framtiden. Att inkomsten historiskt sett varit tillräcklig under en längre period ökar också dina chanser markant. Tänk på att det bästa är om du själv har tagit ut en skälig månadslön från ditt företag, det visar på en konsekvent lönsamhet. Så det heta tipset här är att du redan innan du ansöker ser till att ha så mycket underlag för tidigare och nuvarande inkomst som möjligt. 

Säkerhet vid konkurs 

Alla företag kan drabbas av ekonomiska svårigheter. Därför är det väldigt viktigt att framhäva och visa att du skulle klara en exempelvis en konkurs. Kanske har du en utbildning som nästintill garanterar att du kommer få anställning i din bransch vid händelse av konkurs? Eller har du en bra inkomstförsäkring som garanterar inkomst även om ditt företag tvingats avvecklas? 

TIPS: Din chans att få ditt bolån beviljat som egenföretagare ökar om du söker med en medsökande som har fast anställning. Tänk då på att denna person blir skyldig att betala om du inte kan (solidariskt betalningsansvar). 

Jämför och ansök 

Som tidigare nämnt är processen lik den process en fast anställd genomgår, och precis som en fast anställd, är det viktigt att jämföra erbjudanden och bolåneräntor noggrant. Vissa banker och långivare har prutbara räntor där du kan förhandla dig till en lägre ränta, och andra banker, exempelvis Danske bank, har färdigprutade räntor klara på sin webbplats.  

Tänk också på att det ibland kan vara klokt att du inte binder dig alltför länge om du inte med säkerhet vet att du kommer bo kvar i din bostad. Ett stort misstag vissa gör är nämligen att binda sig till lånet i många år, för att sedan tvingas betala ränteskillnadsersättning för att man avbryter lånet för tidigt. Att inte binda sig för länge gör att du vid händelse av flytt slipper betala den kostnaden. 

När du har alla dokument på plats, återstår bara att ansöka om bolån. När du har hittat den långivare som erbjuder bäst villkor för just dig är det bara att ansöka om lånelöfte. Då kan du i lugn och ro leta efter din nya fastighet.

 

Lycka till! 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X