Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapEntreprenörer såg behovet av...

Entreprenörer såg behovet av närodlade svenska grönsaker

Maria och Christian Österman har nyligen startat Österlen Greens AB som är ett CEA, foodtech och greentech företag. Här berättar Maria hur de kom in på den nischen och vad de har på gång i bolaget.

När paret märkte att bristen på grönsaker i butikerna ökade och att kvaliteten blev sämre och smakade mindre så började de göra efterforskningar för att hitta en lösning, inleder hon.

– Vi såg att behovet av närodlade svenska grönsaker ökade i takt med att importen av frukt och grönt fick transportproblem. Efter detta upptäckte vi ännu mer saker som vi upplevde som ett problem och vi började med att odla till oss själva och vår familj. Efter ett tag så fick vi förfrågningar från vänner och bekanta som ville lära sig mer för att själva kunna bli självförsörjande och då kom vi även in på butikernas och restaurangernas behov.

Vad skiljer ert sätt att odla från andra odlingssätt?

– Vi har tittat på flertalet hydroponiska sätt att odla, bland annat hur man odlar i rymden och som Nasa har forskat om sedan mitten på 1900-talet, en annan benämning är CEA, Controlled Environment Agriculture och inomhus aeroponisk och hydroponisk odling. Det innebär att vi kontrollerar miljön som vi odlar i och vi odlar i vatten helt utan jord.

 Fördelarna är att vid detta sätt att odla så används 95% mindre vatten än vid traditionell odling. Vi är inte beroende av klimat och säsong. Odlingen utsätts inte heller för skadedjur så kemikalier är inte aktuellt, de utsätts inte för jordbakterier och vi kan dessutom skörda varje dag hela året runt vilket ger ett högre näringsvärde och längre hållbarhet, förklarar Maria entusiastiskt.

– Nackdelarna är att det kan kosta en hel del att starta upp en anläggning men detta vägs upp i förlängningen då även vinsten kan bli högre. Fördelarna är att man kan odla på höjden vilket ger en högre avkastning per kvadratmeter yta jämfört med traditionell odling. Dock är detta ett fördelaktigt komplement till det traditionella jordbruket genom att man frigör odlingsytor och vi avser ersätta importerade produkter till att börja med.

Vad är det bästa med just denna nisch?

– Att vi kan bidra med friskare, fräschare och mer näringsrika örter och bladgrönt med mycket längre hållbarhet samtidigt som vi gör en enorm insats för miljön.

Vad har ni på gång just nu?

– Vi är i uppstarten och bjuder just nu in investerare som vill ta del av vår spännande resa samtidigt som vi knyter till oss värdefulla partners och inleder intressanta samarbeten. Just nu förbereder vi anläggningen för uppstart och letar rätt personal.

Framöver har de lite olika projekt som kommer att drivas parallellt med uppstartsproduktionen, några innebär renovering av nästa anläggning.

– Österlen Greens har några mycket intressanta projekt på bordet där vi arbetar sida vid sida med våra partners och investerare. Ett av projekten är anläggning 2 som planeras stå klart 2023 samt ett större nybyggnadsprojekt som innebär att produktlinjen kan utökas och större sortiment kan erbjudas.

Dessutom planerar de för ett riktigt roligt invigningsevent som kommer att uppskattas av både investerare och besökare. Det kommer att bli annorlunda så gästlistan kommer att bli intressant och välfylld, avslutar Maria.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X