Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEkonomiVad ska man göra...

Vad ska man göra med överskott i aktiebolag?

Alla som startar företag drömmer om att det en dag ska börja gå med vinst efter att ha lagt ner mycket tid, energi och resurser för att få företaget att bli framgångsrikt. Tänk dig då att du efter allt arbete du lagt ner och alla utmaningar du har tagit dig igenom, nu äntligen står med ett företag som har ett överskott.

Då kommer nästa utmaning, nämligen vad du ska göra med det överskottet. Eftersom ett överskott är en beskattningsbar intäkt, är det viktigt att tänka igenom alla olika alternativ. Det är värt att lägga ner en del tid på det här beslutet för att kunna välja det som är bäst för ditt företag och din situation. I den här artikeln kommer vi ta upp olika alternativ för vad du kan göra med överskottet i ditt företag.

Ta ut som lön eller utdelning

Det finns både för- och nackdelar med de båda alternativen. Beroende på hur din situation ser ut och vad som är viktigast för dig både långsiktigt och kortsiktigt, kan däremot det ena alternativet vara mer fördelaktigt än det andra. Vi går igenom det lite mer i detalj här.

Gör en löneutbetalning

För att kunna försörja dig behöver du såklart ta ut en lön. Såvida du inte har ett annat arbete som ger dig en lön varje månad, behöver du ta ut månadslönen från ditt eget företag. Här behöver du däremot tänka smart, eftersom det inte är rekommenderat att ta ut en för låg månadslön. Det kan nämligen ha en negativ inverkan på till exempel pension eller sjuk- och föräldrapenning.

När du blir sjuk till exempel, behöver du kunna få ersättning från Försäkringskassan och eftersom du äger ett aktiebolag, räknas du som anställd och då kommer den ersättningen att baseras på den lön du får ut varje månad. Om du då väljer att ta ut en för låg lön eller kanske ingen lön alls, riskerar du att inte heller få någon sjukpenning.

Samma sak gäller när det kommer till pensionen. För att kunna få ut full allmän pension, behöver du ta ut en månadslön som ligger på strax under 46 000 kronor.

Ta ut som utdelning

För att undvika att betala en högre skatt är det många som väljer att ta ut överskottet som en utdelning istället, då utdelningar som inte överstiger gränsbeloppet beskattas med endast 20 procent. Dessutom slipper du betala arbetsgivaravgifter, vilket du måste göra om du tar ut en lön.

Till skillnad från lönekostnaderna är utdelningen inte en avdragsgill kostnad för företaget. Trots det är det ändå ur ett skattemässigt perspektiv nästan alltid mer gynnsamt att ta ut en utdelning än en lön. Skatten på lönen kan nämligen lätt hamna på 50 procent eller ännu högre, om man räknar ihop arbetsgivaravgifter och en eventuell statlig inkomstskatt.

Återinvestera i företaget

Det mest lönsamma alternativet för företaget är att återinvestera överskottet i verksamheten. Du kan då expandera din verksamhet vilket kommer att leda till en ännu högre omsättning.

En återinvestering kan finansiera många olika saker som är gynnsamt för företaget. Det kan handla om inköp av fler maskiner, större lokaler, anställning av ny personal, utbildning och coachning, större budget till marknadsföring och så vidare. Återinvesterade pengar som spenderas på rätt sätt kan göra stor nytta för företagets framtid och framgång.

Öppna sparkonto

Det är inte alla som vill expandera sin verksamhet. Ju större företaget blir, desto mer jobb och tid krävs av dig. Saknar du förutsättningarna eller viljan som behövs för det, är det då inte så lockande att expandera. Är du nöjd med ditt företag och har inga planer på att utöka verksamheten, skulle ett sparande av överskottet kunna vara det bästa alternativet för dig.

Du kan spara pengarna genom att sätta in dem på ett sparkonto. Viktigt att tänka på här är att välja ett sparkonto med en så hög sparränta som möjligt och med en lämplig bindningstid för ditt företag. Det absolut viktigaste dock är att försäkra dig om att sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Du vill inte riskera att förlora dina pengar om banken skulle gå i konkurs.

Fördelen med att ha ett sparat kapital är att pengarna är lätt tillgängliga ifall du skulle få några oförutsedda kostnader. En nackdel kan däremot vara att sparräntan är så pass låg att pengarnas värde oftast äts upp av inflationen. Det här bör du ha i åtanke om du väljer att placera överskottet i ett sparkonto.

Investera i aktier, fonder, kryptovalutor

Det är väldigt populärt bland företagare att investera överskottet i aktier, fonder eller till och med kryptovalutor. Ur ett historiskt perspektiv har börsen fortsatt att gå uppåt under de senaste 30 åren. Det här har resulterat i att många har lyckats tjäna stora summor pengar genom att investera på börsen.

Investeringar i aktier och fonder

Det är värt att tänka på att köpa aktier och fonder som ligger inom ramen för en kapitalförsäkring som ditt företag äger. Den främsta orsaken är att du då slipper betala reavinstskatt när du sedan köper och säljer värdepapper inom kapitalförsäkringen. Du kommer istället att endast behöva betala en årlig schablonskatt på kapitalet. Skatten som är baserad på hur mycket innehavet är i kapitalförsäkringen den 1 januari, brukar ligga på ca 1,5 procent.

Många är nog medvetna om att investeringar i värdepapper innebär en hög risk. Det är därför rekommenderat att köpa olika aktier och fonder i olika branscher, för att därmed sprida risken. Det här är speciellt viktigt när det gäller aktier, då de är ett enda värdepapper. Fonder däremot består av en samling av olika värdepapper och är därför per automatik mindre riskabla.

En av de mest pålitliga strategierna för att öka chanserna till en hög avkastning är att välja en leverantör som erbjuder låga avgifter. De flesta nätmäklarna har noll kronor i courtage, vilket så klart förenklar valet. Tumregeln att ha i åtanke när det gäller fonder är att alla fondavgifter som överstiger 1 procent räknas som högt.

Investeringar i kryptovaluta

Något som verkligen har tagit världen med storm den senaste tiden är kryptovaluta. Den här nya typen av digital valuta har väckt mångas intresse sedan starten 2009. Trots att kryptovalutan alltid har varit kontroversiellt, har det lyckats bli ett globalt fenomen som idag har en ledande roll på världsmarknaden. Idag finns det till och med butiker som erbjuder betalning med kryptovaluta och allt fler börjar ta efter.

Framtiden ser onekligen ljus ut för kryptovaluta och marknaden har lockat till sig många nyfikna investerare. Är du ny inom det här området, kan det kännas svårt att veta var du ska börja. Det finns otaligt många olika kryptovalutor och det fortsätter att dyka upp nya hela tiden. För att kunna göra bra investeringar är det viktigt att du skaffar dig tillräckligt mycket med informativ och korrekt kunskap. 

Precis som med andra investeringar, finns det alltid risker med att investera i kryptovaluta. Många skulle nog säga att risken är ännu större när det kommer till kryptovaluta, just för att det fortfarande är relativt nytt och marknaden kan vara ostabil. Därför är det oerhört viktigt att du skaffar dig kunskap och information från pålitliga källor. Hos den svenska jämförelsetjänsten CryptoRunner kan du lära dig mer om Bitcoin, Ethereum, XRP och andra kryptovalutor.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X