Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapTherese Nyren startar ny...

Therese Nyren startar ny livstilsfond

Therese Nyren är ekonom och har arbetat inom finans sedan 2001. Nu startar hon fonden Lucy Global Fund, som har livsstilsfokus. Här berättade hon hur hon kom in på entreprenörskap, om sin fond och vad som är fördelarna med att vara sin egen chef.

Hennes intresse för aktier startade när hon var på universitet och såg killarna hänga i börsrummet.

Hon bestämde mig för att blir aktiemäklare, men det tog några år innan hon kom dit. Sedan hoppade hon av sin anställning på banken efter 14 år, Therese arbetade som senior private banker och träffade många entreprenörer i sitt arbete, som hade lyckats och hjälpte dem med rådgivning och förvaltning.

– Jag tänkte, kan dom så kan jag. Hoppade av och startade eget men hoppade av, för att sedan ta anställning igen, men kände att nej jag måste göra detta. Så jag startade Sue Ellen Investments, namnet kom från Dallas. Jag vill hjälpa kvinnliga entreprenörer att få in kapital för jag såg hur svårt det var.

Hon hade en idé om att investera i sådant som hon tyckte om och kunde relatera till. Så hon bestämde sig för att starta fond. Det tog nästan tre år innan hon kom i mål.

– Jag hade kontakt med fondhotellet (de har tillstånd för att driva fond) som tyckte att min idé om att starta en livsstilsfond, så jag tog anställning hos dem och startar upp fonden tillsammans med dem.

Hur kom du in på finans?

– Först ville jag bli jurist och började läsa det, men jag fick barn tidigt och insåg att jag inte skulle fixa juridiken, sen blev jag ensamstående och att läsa ekonomi var inte riktigt lika krävande.

När fick du din idé?

– Jag tyckte att det inte fanns några fonder som tilltalade mig och ville investera i sådant som jag själv tycker är roligt och är intresserad av.

Hur kom du på namnet? 

– Jag är uppvuxen med Dallas och tyckte att kvinnorna där förtjänade att synas mer. Eftersom mitt första bolag hette Sue Ellen Investments, så tyckte jag att Lucy också från Dallas, förtjänade sin plats och att man borde ge henne en chans. Så det blev Lucy Global Fund.

Varför just inom livsstil?

– Livsstil är något som alla kan relatera till och förstår. Jag tycker att det är bra, för jag är inte begränsad till en viss geografisk spridning eller till en viss bransch.

Timingen för en fond inom livsstil är bra just nu, menar Therese eftersom många bolag är högt värderade, men och andra sidan ser jag inte något alternativ. Vi vill leva som vanligt efter Corona och jag tror att många av bolagen inom livsstil kommer att gå bra. 

De flesta hon har träffat tycker att det var en jättebra idé med fonden och det behövs fler kvinnliga förvaltare.  Hon tror att hon är den enda kvinnan i Sverige som har startat fond. En del har dock sagt till henne att inte göra det för att det är för svårt och dyrt, men hon är ju i mål, tillägger hon. 

– Det är nu det roliga börjar, jag älskar verkligen börs och marknad och mina bolag i fonden förstås. Jag har följt dem sedan 2006, så jag har all data från det. Sen ska det bli spännande att kolla på nya bolag.

Hur gör du för att peppa dig själv att inte lyssna på de som säger ’det går inte’?

– Innan jag startade mitt bolag hade jag nästan bara anställda i mitt nätverk, men nu umgås jag mest med andra entreprenörer. Jag har många jag bollar med och vi peppar varandra. När folk säger till mig att saker inte går blir jag ännu mer peppad

Therese ger tipset att inte ge sig och vara långsiktig, till de som också vill bli entreprenörer. Det är ofta hårt arbete men det ger också frihet och flexibilitet. Det är ingen dans på rosor.  Räkna med att allt tar tre gånger så lång tid, kostar tre gånger så mycket som man har tänkt. Håll gärna nere kostnaderna.

– Våga gör det! Det är fantastiskt roligt och man lär sig så mycket!

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X