Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapSå fungerar omställningsstöd för...

Så fungerar omställningsstöd för företag

Det statliga omställningsstödet skapades i och med de negativa effekter som företag av olika slag kunnat se i och med Corona-pandemin som på många sätt lamslagit hela världen. För att få stödet ska den minskade nettoomsättningen vara en tydlig konsekvens av pandemin och jämförs med år 2019 för samma period du ansöker för. De nya stödperioderna gäller augusti – oktober 2020, november – december 2020, januari – februari 2021 och mars-april 2021. Regeringen föreslår även att förlänga stödet för maj-juni 2021. 

Detta innebär stödet för ditt företag

Vid bedömningen att ditt företag har rätt att få del av omställningsstödet kommer det att ersättas med mellan 70 – 90% av fasta kostnader som ännu inte har täckts. De maximala belopp som ersättningen kan bli är 97 miljoner svenska kronor (beräknat på samtliga perioder totalt). Det minsta stöd som kan beviljas är en summa på 5000 kronor. 

Kriterier för att godkännas för omställningsstöd

Vad gäller då för att uppfylla de kriterier som finns för att kunna vara berättigad till omställningsstöd? Vi har här samlat de grundläggande faktorer som måste uppfyllas. 

  • Företaget måste ha redovisat en nettoomsättning på minimum 250 000 kronor under räkenskapsåret som avslutades närmast före den 1 maj år 2020. 
  • Företaget måste ha en aktiv näringsverksamhet i Sverige vid prövningstillfället. 
  • Det måste också vara innehavare av en F-skattsedel. 
  • Företaget skall ha tappat mellan 30 – 40% av nettoomsättningen beroende på vilken period du ansöker om omställningsstöd för. En jämförelse sker med hur omsättningen såg ut under samma period år 2019. 

Omställningsstöd augusti-februari för små företag

Aug-okt Nov-dec Jan-feb
Minsta omsättningstapp 40 % 30 % 30 %
Subventionsgrad 75 % 90 % 90%

*Med små företag avses företag som har färre än 50 anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger cirka 100 miljoner kronor per år.

 

På grund av EU:s regler beräknas omställningsstödet storlek annorlunda jämfört med tidigare stödperioder. De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina så kallade icke-täckta fasta kostnader. Det är företagets fasta kostnader minus det täckningsbidrag företaget fått från sin försäljning under perioden. När man fastställer täckningsbidraget får företag räkna med sina lönekostnader i de rörliga kostnader som minskar försäljningsintäkterna. 

Så ansöker du om omställningsstöd för ditt företag

Ansökan om omställningsstöd för de aktuella perioderna kan göras mellan den 25 februari och den 30 april 2021. Tänk på att ni måste göras separata ansökningar för respektive period, det går alltså inte att ansöka om stöd för alla perioder i en och samma ansökan. Du skickar in ansökan för ditt företag på mina sidor på Skatteverkets hemsida för företag. 

Perioderna är augusti – oktober 2020, november – december 2020 och januari – februari 2021. Samma regler, sammanfattade ovan, gäller för respektive period.

Regeringen har beslutat att förlänga omställningsstödet så att det omfattar även perioden mars-april och maj-juni 2021. Ansökan för mars är öppen och stänger den 30 juni. Ansökan för april beräknas öppna 3 maj. Exakt information om första ansökningsdatum för maj och juni 2021 finns ännu inte. 

Så fort får du pengarna utbetalade

Förutsatt att själva ansökan är komplett och att du har angivit ett korrekt bankkonto är ambitionen att pengarna för omställningsstödet ska betalas ut inom en vecka efter att ansökan inkommit till Skatteverket. Genom att försäkra sig om att du har alla siffror i ordning ökar du alltså chansen för att få snabb ersättning. Stödet betalas endast ut till företagets registrerade bankkonto. 

Omställningsstödet finns till för dig som driver företag genom pandemin

Pandemin har slagit hårt mot mängder av branscher och omställningsstödet finns till för att du som företagare på ett tryggare sätt ska kunna fortsätta att driva din verksamhet även under pandemin. Förutsatt att du uppfyller de allmänna kriterierna kan du ansöka oavsett om du har medarbetare eller är egenföretagare med endast dig själv i bolaget. Stödet är en viktig del i arbetet med att fortsätta säkra ekonomi och jobb i landet, under de osäkra tider som världen genomgår just nu. Missa inte din möjlighet som företagare att få den hjälp du behöver och har rätt till. 

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X