Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomiFinansieringFöretagskredit

Företagskredit

Många företag hamnar någon gång i en situation där de kan komma att behöva stärka dess likviditet. Orsakerna till behovet kan komma att skilja sig stort företag emellan, men lösningarna är många gånger desamma; ett tillskott i företagets rörelsekapital, vilket oftast löses antingen med hjälp av lån eller kredit.

Företagslån eller företagskredit

Företagskredit och företagslån har egentligen samma syfte; att finansiera företagets behov när det egna kapitalet inte räcker till. Skillnaden mellan dem är att vid ett företagslån ansöker man oftast om en större summa där hela summan betalas ut på en gång. Medan man vid företagskredit får en summa till företagets förfogande, där man sedan kan väja hur mycket man vill ta ut upp till det beviljade beloppet.

Företagskredit är därför en lösning som kan ses som proaktiv då krediten kommer ligga vilandes tills den utnyttjas. Om den inte används alls kommer det alltså inte uppstå någon kostnad eller ränta. Ofta finns det dock en viss kostnad i form av års- eller månadskostnad för att ha ett kreditkonto, men detta är även något som ett vanligt företagskonto har. När man väl utnyttjar hela eller delar av krediten ska beloppet sedan återbetalas med ränta, eller i vissa fall en fast avgift, för den summan av krediten som har använts. Detta är bara en av många fördelar med företagskredit.

Att teckna kredit åt ditt företag

Det finns inga regler för vilka typer av företag som kan ta en företagskredit. Oavsett bolagsform kan majoriteten av alla företag göra en ansökan. Det vanligaste alternativet när man vill skaffa företagskredit, även kallat checkkredit eller kontokredit, är att vända sig till den bank som företaget i fråga använder sig av. Det kan självklart finnas fördelar med att använda samma bank för samtliga ärenden. Däremot är det en god idé att ha i åtanke att det finns konkurrens även hos banker och andra typer av långivare. Därför kan det i slutändan vara mycket mer lönsamt att diskutera företagskrediten med ett flertal finansieringsinstitut. På så sätt kan du se över alla alternativ och enkelt räkna ut vilket alternativ som är mest lönsamt för dig och ditt företags specifika situation.

Förhandla om företagskredit

Om ditt företag går bättre än tidigare kan det vara en bra idé att du hör av dig till långivare för att förhandla om era avtal. Att ett företag utvecklas och går bättre betyder ofta att företagets kreditvärdighet har blivit bättre, och ju bättre kreditvärdighet ett företag har, desto lägre ränta kan man få på dess lån och krediter. Därför kan det även vara bra för företag vars situation har förändrats att se över sina företagskrediter för att se vilka möjligheter det finns att få bättre villkor och räntor på sina krediter.

Du kan enkelt jämföra räntor och andra villkor på företagskrediter genom att använda en jämförelsetjänst. En ansökan är självklart inte bindande, utan är till för att ge olika alternativ för företag som letar efter en mer flexibel ekonomisk situation. Läs mer om företagsfinanser för att se vad som passar just ditt företag bäst.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X