Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapGunilla von Platen -...

Gunilla von Platen – När andra bara såg det negativa såg jag möjligheter

Gunilla von Platen var endast sex år när hennes entreprenörsresa började. Tidigt bestämde hon sig för att starta företag. När visste hon inte, däremot att ingenting kommer gratis. Entreprenörskap är en livsstil som innebär engagemang 24/Seven. Hennes medverkan i SVT:s Draknästet gjorde Gunilla von Platen till förebild för starka kvinnliga företagare. I biografin Draken i rummet” berättar Gunilla om flyktingflickan som blev superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. Av Kim Hall

Hon är en kvinna som vet vad hon vill och som vågar att gå mot strömmen. I samma ögonblick som det finns en ödmjukhet i rösten är Gunilla von Platen väldigt tydlig med vad hon vill säga. En del har upplevt henne som en hårdnackad bitch, men få vet hur många smällar och barriärer livet har gett henne. Vägen från att år 2000 grunda och leda Xzakt Kundrelation med syfte att erbjuda högkvalitativ kundservice åt andra företag, till att idag vara delägare och operativ i Transcom Worldwide koncern (där Xzakt numer ingår) med 27 000 anställda i 20 länder, har både varit lång och haft sina törnar.

– Jag har alltid haft min mamma och farmor som förebilder. Det är otroligt vad de har gått igenom. När jag legat i fosterställning och känt att livet inte kan bli värre, då tänker jag på farmor när hon 1915 såg hur hela byn slaktades på människor, eller när mamma överlevde efter att ha blivit skjuten med fem skott när hon skyddade min 14-åriga kusin skulle giftas bort, från de beväpnade våldsmännen som rövade bort henne. Då reser jag mig igen och fortsätter att kämpa, säger Gunilla med en styrka och jädrarenamma i rösten.

Förutom Transcom är Gunilla aktiv inom fastighetsbranschen där hon äger flertalet fastigheter samt i andra entreprenörers verksamheter genom sitt investmentbolag. Hon har haft flera styrelseuppdrag och är engagerad i ett stort antal välgörenhetsorganisationer och har varit aktiv i UNICEF, Hand in Hand och MinStoraDag.

Idag är hon vice ordförande för UN Women Sweden samt bygger barnhemmet Little Angel i Syrien tillsammans med Anna Qviberg och Douglas Roos. Utöver detta är hon en flitigt anlitad föredragshållare och talare i ämnet entreprenörskap och 2015 tilldelades hon det prestigefyllda Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj.

Gunilla von Platen, föddes den 1 augusti i 1972 med namnet Günel Aip som ett av åtta syskon. När Gunilla var fyra år gammal tvingades familjen fly från Turkiet till Tyskland under tumultartade omständigheter. Till slut hamnade den syriska familjen i miljonprogramområdet Grevegården, Västra Frölunda i Göteborg. Hennes drivkraft och företagsamhet började redan vid sex års ålder då hon utklädd till påskkärring knackade dörr och sålde äpplen eller godis. Hon föredrog även att leka ute med pojkarna istället för att hjälpa till hemma som hennes systrar.

  Det var en konstant kamp hemma. Jag tyckte inte att jag var sämre än killarna. Oavsett vad mina föräldrar ansåg var lämpligt för mig gjorde jag som jag ville. Jag har alltid varit extremt kreativ och tyckte jag att något var fel sa jag ifrån, säger Gunilla.

Vem som helst kan inte bli entreprenör. Det krävs vissa egenskaper och en stor portion jädra anamma. Det måste finnas en viss tjurskallighet. Man måste vara positiv, lite galenpanna och se möjligheter som andra inte ser. Genomförande kräver egenskaper, något alla inte har. Dessutom förväntas inte tjejer vara så framåt och många män i näringslivet är nog lite rädda för starka kvinnor, eftersom de inte vet hur kvinnor tänker.

Gunilla anser att det är extremt viktigt med mångfald i näringslivet. Dessutom är det bevisat att styrelser med kvinnorepresentation är mer lönsamma än där det bara finns män. Du ska våga stå upp för det du tror på.

– Många gånger måste jag som kvinna vara dubbelt så duktig som män. Det räcker inte att vara en skön snubbe såsom män kan vara. Kvinnor får inte respekten och hamnar ofta som sekreterare istället för ordförande på styrelsemöten. Samtidigt är det män som har backat upp mig i min karriär medan kvinnor har en förmåga att sticka kniven i ryggen. Med Me-too-rörelsen och fler kvinnor i maktens korridorer kan det bli en förändring, hoppas Gunilla.

Trots alla motgångar ser Gunilla von Platen inte sig som offer, tvärt om. Varje motgång har givit henne erfarenhet och styrka. Med blod svett och tårar har hon tagit två steg fram och ett steg bak i sin strävan att nå framgång som företagare.

– Jag sålde hus och hem och satsade varje krona i aktiekapitalet i bolaget. Efter nobben av sju banken fick jag napp hos ett fastighetsbolag i Skellefteå som gav mig ett lån på 7 miljoner.  Med rätt affärsidé och genomförandekraft lyckas man, även om det ibland känns som om man inte kommer någonvart, säger Gunilla som tidigt bestämde sig för vilka strategiska kunder hon ville ha.

80 procent av dem som ser affärsmöjligheter är det bara ett fåtal som vågar starta företag i rädslan av att misslyckas. Det handlar om mentalitet, där en konkurs anses i Sverige som ett nederlag medan i USA får du klapp på axeln och sedan går du vidare.

– Man ska aldrig gräma sig, utan se framåt. Att gråta över spilld mjölk är bortkastade tårar. Det är du själv som styr dina tankar. Även om du är deppig gå till jobbet varje dag som en vanlig träning. Tänk positivt. Bygg upp företaget. När man tar in riskkapital eller pengar från en affärsängel skall man helst ta in ”smarta” pengar, vilket innebär att det tar in folk som konkret kan ta dig och ditt bolag till nästa nivå med deras erfarenhet och nätverk. Inte bara passiva pengar, säger Gunilla von Platen som är en av drakarna i Svt:s riskkapitalistprogram Draknästet.

Som entreprenör arbetar man dygnets alla timmar och veckans alla dagar. Glöm att det inte finns tid för golf. Företagandet sitter i huvudet och är en livsstil. Finns inte den drivkraften ska man inte ge sig in i branschen.

– Kolla marknaden. Du behöver inte uppfinna hjulet. Det gäller bara att vara smartare än någon annan. Ta reda på vilken lucka du kan fylla i och spring snabbare, ger Gunilla von Platen som råd.

Det är först med rätt investerare som ger access till de bolag du behöver som ditt företag kan nå framgång. Bygg upp värdet först innan du tar in riskkapital. Det finns många fällor på vägen. Lyssna och lär av erfarenheten.

När Covid 19 kom var det till en början en katastrof, speciellt när ingen visste konsekvenserna av det. Alla företagare var oroliga.

– Det har varit en oerhörd tuff period. Folk fick jobba hemifrån. Med anställda i olika länder hade varje land sina problemlösningar som vår koncern-vd Jonas Dahlberg fick tackla. Han har gjort ett oerhört fantastiskt jobb som gjorde att ingen personal behövde permitteras. Med övriga chefer i ledningsgruppen beslutade de sig för att genom Transcom Care sänka sina löner till förmån för att stötta fattiga familjer hos våra anställda i Filippinerna. En solidarisk handling som växte fram av dem själva, säger Gunilla von Platen som tackar Jonas för att ha tagit företaget ur denna kris mer starka än någonsin.

I dessa kristider upplever Gunilla att människor har blivit mer ödmjuka.

– Jag går till min bagare varje dag för att köpa bröd och lunchar på samma restaurang för att stödja deras verksamhet. Alla hälsar och är vänliga mot varandra. Svenskar som tidigare tittade ner i marken tittar nu upp och ler mot mig. När min mamma blev utelåst öppnade grannen entrédörren efter att aldrig hälsat trots att mamma alltid sagt ”hej!” under de tio år hon bott i huset i Västra Frölunda. Idag pratar de med varandra, berättar Gunilla.

Hennes bok ”Draken i rummet” är en spännande och mycket gripande läsning med händelser från verkligheten, tips och tankar som alla borde läsa oavsett om du funderar på att bli företagare eller entreprenör eller bara ta del av hur en framgångsrik yrkeskvinna med invandrarbakgrund och fyrabarnsmor kämpat sig igenom alla motgångar för att till slut uppnå framgång.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X