Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringFöretagslån – vad utvärderar...

Företagslån – vad utvärderar bankerna?

Alla företag behöver förr eller senare extern finansiering för sin verksamhet. Den vanligaste typen av extern finansiering bland svenska småföretag är företagslån och de flesta entreprenörer har nog befunnit sig i en ansökningsprocess någon gång. Men vad är det som egentligen bedöms bland banker och långivare?

Företagets återbetalningsförmåga och företagslån
Den första saken långivarna gör en bedömning av när du söker ett företagslån är vad de uppskattar att ditt företags återbetalningsförmåga är. Som ett första steg så kollar de på företagets omsättning i dess bokföring. En tumregel flertalet av långivarna använder sig av är att ett företag kan låna ett belopp som ungefär motsvarar en månadsomsättning. Detta stämmer även överens när vi kollar på data bland utgivna lån via förmedlingstjänsten Kompar, snittlånet motsvarar ungefär 8% av företagets omsättning, vilket är samma som en månadsomsättning.

I steg två kollar de på hur lönsamheten ser ut. Anledningen till detta är för att de vill säkerställa att bolaget genererar tillräckligt mycket med vinst efter verksamhetens alla kostnader så att det räcker för att betala tillbaka företagslånet. Här kollar långivarna gärna på rörelseresultatet innan avskrivningar, även kallat EBITDA. Detta nyckeltal är nämligen det som närmast motsvarar ett företags kassaflöde.

Utöver företagets resultat så kollar långivarna även på om ett företag har andra lån. Om företaget är högt belånat kan de bedöma det som mer riskfyllt i och med att bolaget måste generera mer i vinst för att kunna betala tillbaka lånen.

Slutligen kollar banker och långivare på andra faktorer som hur ett företags betalningsmönster ser ut. Detta kollar de på genom att titta på betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. Ju mer betalningsanmärkningar och ju högre skulder hos kronofogden, desto mer riskfyllt bedöms ett företag vara.

Borgensmannens finansiella situation
De flesta företagslånen kräver att en person går i borgen för lånet. Detta är normalt en av ägarna, styrelsemedlemmarna eller VD:n för företaget. För många mindre företag är detta en och samma person.

Ett borgensåtagande innebär att personen som borgar för ett företagslån är ansvarig för att betala räntor och amorteringar på lånet i fall att företaget inte kan betala det självt. Därav gör långivarna även en bedömning av borgensmannens återbetalningsförmåga. Detta gör de genom att kolla på borgensmannens inkomstuppgifter, belåningsgrad och betalningsmönster. På ett ganska likt sätt som de bedömer företaget med andra ord.

Så får du ett bra företagslån
För att få tag på det bästa företagslånet är det klokt att jämföra företagslån. Detta gör du bäst med hjälp av jämförelsetjänster som KOMPAR. Efter att du har fyllt i en ansökan, vilket tar ca. 1 minut, så skickar förmedlaren vidare din ansökan till +20 banker och långivare. Inom 24 timmar så har du svar från långivarna och bankerna. I en tydlig översikt kan du jämföra lånen, dess räntor, återbetalningstider, månadsbetalningar och andra villkor. Detta gör att du både sparar tid, då bara en ansökan behövs göras för +20 svar, och pengar. Du kan med andra ord undvika att betala onödigt mycket för ditt företags finansiering och dessutom få tid över för att fokusera på er kärnverksamhet.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X