Saturday, April 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapHållbart företagande

Hållbart företagande

Eva Vati är entreprenör som jobbar för att skapa en bättre värld genom att utbilda, certifiera och licensiera sig i hur man integrerar de globala hållbarhetsmålen till företagets affärsstrategi. Hon finns på Medicon Village i Lund. Här delar hon med sig av en del av sina tankar varför  hållbarhet är en viktig aspekt av företagandet. 

För tolv år sedan vaknade Eva av en dröm om att jobba för FN och fram tills för några år sedan blev den drömmen hennes verklighet. Att inte veta var den drömmen skulle ta vägen och i hennes vildaste fantasi kunna föreställa sig på vilket sätt hon skulle göra detta, har nog varit det bästa hittills med denna resa, menar hon.

– Känslan av ett spännande äventyr och att upptäcka mig själv i den är en obeskrivligt härlig känsla!

Varför är det du gör viktigt och ligger rätt i tiden?

– Just nu lever vi i en tid där vi behöver ställa om. För det första handlar det om att våra tillgångar är ändliga. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på våra resurser. Naturen, djuren och människorna behöver samleva med varandra och hålla över tid.

För det andra handlar det om nya sätt att göra affärer på – hitta nya affärsmodeller som är mer ansvarsfulla och som inkluderar hela samhället, menar hon. För det tredje handlar det om medvetenhet och utbildning. Att förstå varför företag behöver bli mer ansvarsfulla, dvs vilken affärsmässig samhällsnytta det ligger i att inkludera hållbarhet i sin affärsmodell och sedan utbilda människor så att vi kan börja agera och förändra, tillägger Eva, med eftertryck.

Vem behöver tänka mer på hållbarhet? Och vad ger det när man gör det?

 Du och jag men även företag behöver tänka hållbart. Företagen är motorn i samhället och driver ekonomisk tillväxt. Företagen behöver dig och mig för att överhuvudtaget existera och det är människorna i företagen som driver förändringsarbetet. Vi behöver alla förstå vart vi är på väg, varför vi behöver förändra oss och vad som behöver göras.

Enligt henne är vi alla med om att skapa en bättre värld när vi tänker agerar hållbart, både till vardags men också när det finns integrerat i affärsstrategin.

Ledare är ju också samhällsmedborgare, precis som vi alla är. Så det gäller även för ledare att vara medvetna om sitt eget konsumtionsmönster och levnadssätt. Ledare har en roll och det är att leda sig själv och andra, så där tycker jag det är viktigt att ledaren först och främst ser till att ta hand om sig själv och sin egen hälsa så att hen håller över tid.

– Sedan är en god ledare även en förebild för många andra och då är det viktigt att ledaren lever som den lär.

Hur gör du själv för att orka vara företagare?

– Jag ser till att hämta energi regelbundet. Min ledstjärna är att vara hel och sann. Det betyder för mig att vara hel i kropp och knopp och sann mot mig själv, mot mitt hjärta. Mitt sätt att tanka energi är att befinna mig i stillhet.

Eva tar ofta små mikropauser under dagen och hon planerar även in dagar då hon inte har något speciellt att göra, utan bara ”umgås” med sig själv. Hon brukar säga att hon är sin egen bästa vän och då ställer hon kärleksfullt frågan till sig själv; vad behöver du idag Eva för att vara ditt bästa jag?

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag umgås mycket med mina barn och med min familj. Älskar att busa och kivas och gör gärna det med barn och djur. Jag får energi av att vara ute i naturen; vandra, simma, hänga i min hammock och lyssna på alla möjliga ljud från trädgården. Jag är ganska äventyrlig av mig och vill gärna upptäcka och uppleva nya miljöer eller situationer, gärna då tillsammans med andra.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X