Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapLedarskapLedarskap - Bli en...

Ledarskap – Bli en bra ledare åt dig själv

För Clara Löfvenhamn är det viktigt att vara en bra arbetsgivare, trots att hon är själv i företaget. Hon har satt upp en strategi för vilken arbetsmiljö hon vill skapa och utsett en facklig representant som säger stopp när hon inte följer den.   

För tio år sedan upptäckte Clara Löfvenhamn att hon har ett brinnande intresse för ledarskap.
– Jag var rastlös på mitt jobb och började plugga ledarskap. Jag blev presenterad för min första modell inom organisationsteori och kände wow, det är därför saker ser ut som det gör.
Hon satt med i ledningsgruppen och var fackligt engagerad.
– Plötsligt fick jag ord för att förstå hur allt hänger ihop och hur man kan förändra. Det var som att hitta hem.
Hon fortsatte läsa ledarskap på Linnéuniversitet.
– Halvvägs in i utbildningen insåg jag att det här är vad jag vill jobba med, men visste inte hur. Några år senare föddes idén om Bossbloggen och bara sex månader efter att hon startade den sa hon upp sig och startade eget företag.

Behandla dig själv som arbetstagare

Clara har tänkt på ledarskap i sitt eget företag från dag noll.
– Redan innan man startar ska man tänka på vilken arbetsmiljö man vill skapa, sätta upp strategier och ta dem på allvar. Behandla dig själv som arbetstagare och ta ditt arbetsgivaransvar direkt.
Tänk över hur du vill vara som chef den dagen du anställer. Hur vill du inte vara? Vad ska ni ha för arbetsklimat, värderingar, vad ska genomsyra teamet och vad gör er företagskultur speciell?
– Jobbar du med de frågorna i början blir det lättare att hitta personal som passar in och har samma tänk.
Alla som startar bolag vill inte vara chefer.
– Det är helt okej, men du kommer med största sannolikhet behöva axla rollen under ett par år.

Tuff mot sig själv

Även som ledare i ett enmansbolag gäller det att ta ansvar. Hur vill du må på din arbetsplats?
– Ofta är tålamodet med andra bättre än med sig själv. En punkt jag alltid tar upp är att behandla sig själv med samma respekt som du behandlar andra.
Som egenföretagare är det lätt att halka in i flytande arbetstider. Man är tillgänglig oavsett tid på dygnet.
– Inte jag. Jag värderar högt att ha en arbetsmiljö som bidrar till att man ska må bra. Men det är inte alltid enkelt.
Clara brukar fråga sig själv om någon kommer att påverkas negativt om hon inte svarar på mejl eller samtal direkt.
– Hittills har det inte varit så. Därför kan det vänta. Visst kanske det tar längre tid att bygga sitt företag, men du kommer tjäna på att bygga det på ett hållbart sätt. Du kommer inte att jobba ihjäl dig under de första åren.

Att ge sig själv arbetsgivaransvar har hjälpt Clara från dag ett.
– Jag är före detta arbetsnarkoman som varit inne i väggen och jag älskar att jobba med ledarskap. Därför har jag byggt skyddssystem.
Men det är inte alltid lätt att leva som man lär. Som hjälp har hon utsett en facklig representant. Sin fästman.
– Han hjälper till att skydda mig som arbetstagare från mig som arbetsgivare. Han kan säga åt mig att stänga av datorn. Då lyssnar jag. Hade det bara varit jag hade det varit lätt att sitta lite till.

Claras resa

När jag träffade Clara för 2,5 år sedan hade hon precis startat Bossbloggen. Sedan dess har det hänt sjukt mycket, som hon själv beskriver det.
– Jag hade en affärsplan och det har gått som jag hade tänkt mig. Jag hade förstått att det skulle ta tid och vara lite motigt. Hade jag gått in med förväntningar om att det skulle gå snabbt hade jag nog varit deppig nu.
Förutom bloggen erbjuder hon föreläsningar och utbildningar samt ledarskapscoachning och mentorskapsrådgivning.
– Jag har även startat Facebookgruppen Bossbrudar, för kvinnor som är och vill bli chefer.

Varför bara för kvinnor?
– Vi behöver fler kvinnliga ledare. Jag är så less på att träffa chefer som säger att vi hittar inga kvinnor att rekrytera till chefspositioner. Gruppen har fått 1200 medlemmar på ett år. Längre fram kommer jag kunna säga: vet du vad, jag vet flera som skulle passa.
Målet är att bygga en ledarskapsakademi.

Under de tio år som hon jobbat i branschen har hur man pratar om ledarskap förändrats. För några år sen blev det populärt att prata om ledare, inte chef. För två, tre år sen pratade man om agilt ledarskap. Nu är det hållbart som gäller. Nästa trend hon ser komma är cirkulärt ledarskap.
– En ledares roll är att vara med att skapa en kultur där det är tillåtet att både må bra och ha lönsamhet i organisationen. Sen kan man sätta vilket epitet man vill. Så tänker och jobbar jag med ledarskap.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X