Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapTipsTips - Så blir...

Tips – Så blir du en bättre ledare

Sam Hellhager är krögaren som nyligen öppnat ytterligare en restaurang, Denna gången i nybyggda The Spark på Medicon Village i Lund. Där finns både forskare och personer från näringslivet. Här trivs Sam som fisken i vattnet, eftersom han älskar att jobba med människor. Här delar han med sig av sina bästa tips till andra som också vill starta eget, leda personal och göra sin grej.

Foto Precious People

Det Sam börjar med att ta upp är vikten av att jobba med människor som kan bidra med styrka i de områden då du själv är svag. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv vad gäller dina svagheter, även om du tycker att är roligt och du tänker att du kan lära dig.
– Personligen tror jag, i och för sig, att det du tycker är roligt som regel också är något du är eller blir bra på, men så är det ju inte alltid, förstås. För vissa människor handlar det dessutom om att bevisa någonting för sig själva eller för sin omgivning, och då kan mycket bli fel, om man egentligen inte har ”läggning” för den sysslan man vill göra, säger Sam.
– Å andra sidan finns det alltid olyckskorparna som gärna berättar för dig att du inte kan eller över huvud taget kommer att lyckas. Men rannsaka dig ärligt mot dig själv! Det vinner du på, tillägger han.

Dela på ledarskapet

Sams förslag är att skaffa en parhäst att jobba ihop med, speciellt om du kommer att ha en personalstyrka att hantera. Att bolla beslut och idéer med och dessutom är det ett sätt att inte bli ensam, vilket man lätt kan känna sig som chef.
– På vårt företag jobbar vi efter principen att varje chefsposition ska backas upp av exempelvis en arbetsledare där de tillsammans utgör ett slags delat ledarskap.

Riktningen kan hållas med hjälp av stödord och värdeord. Att belysas med på alla nivåer i ditt företag. Från inköp till avfall. Från anställning till avsked och så vidare tipsar han.
– Som företagsledare skapar du den företagsanda som ska råda. Om det är dålig stämning på en arbetsplats går det ofta att härleda till chefen och vidare upp till ledning och styrelse. Det du eller ni prioriterar kommer först cheferna, och sedan personalen att anamma.
– Du tror att du är densamma som du alltid varit, fortsätter han. I personalens ögon är du inte det. Dina ord, kommentarer och framför allt, ditt agerande, väger tyngre än du tror. Man brukar säga om barnuppfostran att ”Barn gör inte som du säger – De gör som du gör”. Detta gäller i stor utsträckning även vuxna, skulle jag vilja påstå. Vill du att personalen ska hjälpa varandra? Visa i praktisk handling att du gör detsamma!

Fler tips om ledarskap och företagande från Sam Hellhager

  • Lås inte upp personalens kreativitet genom dåligt ledarskap som inte inkluderar! Att vara entreprenör innebär att du drivs av något. Då kan det vara svårt att lyssna, vilket är en förutsättning för gott, ödmjukt ledarskap. Det är lätt att ”köra sitt eget race” när man blir engagerad i en idé som man vill få till stånd.
  • Ett gott ledarskap kännetecknas av självgående initiativrik personal som trivs. Detta, i sin tur, förutsätter en stor tydlighet med färdriktning och mål. Skapa policys. Det är ett bra verktyg för tydlighet. Utifrån policys är det lättare att skapa frihet för den anställde genom ramarna som policyn faktiskt utgör.
  • Gör ditt företag till ett företag där misslyckanden är tillåtet. Ur misstagen kommer succéerna. Ett företag där misstag inte tolereras är dömt att misslyckas då personalens engagemang och välmående snabbt kommer att raseras.
  • Ekonomi. Vanligaste anledningen till konkurs i Sverige är inte lönsamhet utan likviditetsproblem. Håll koll på likviditeten såväl som på lönsamheten!
  • Se till att alltid vara den som alltid är positiv! Även under hårda tider!

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X