Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörskapEntreprenörenas innovation brann inne

Entreprenörenas innovation brann inne

Bröderna Tommie W Rinne och Karri Suddenbach vann guld och prisades på Stockholms Stadshus för sin möbelinnovation inom kategori Life science, för deras upptäckt av att kunna sitta samtidigt som man förhindrar ryggbesvär. Men drömmen brann helt ner till grunden!

Entreprenörerna Tommie W Rinne och Karri Suddenbach drömde om att hjälpa individer att hålla ryggen frisk och att komma tillrätta med redan uppkomna ryggbesvär, besvär som normalt uppkommer vid traditionellt IT/data arbete framför datorn. Drömmen såg länge ut att slås i spillror efter den katastrofala branden hos Artex under påskhelgen.

Bröderna hade precis kommit igång med sin innovation och hade lyckats med att få den ryggavlastande Ergositter stolen i produktion hos Artex i Sverige, de första orderna var klara och skulle levereras till både stora inredningsföretag samt distributörer i både Danmark, Norge, Finland och Holland när katastrofen var ett faktum. Satsningen på stolsinnovation hade brunnit inne, så även samtliga order.
-Vi blev helt chokade när Stig Åsberg från Artex ringde oss och sa att man inte ens hade en bit sytråd kvar i fabriken, alla order som skulle utlevereras var uppbrunna och att fabriken helt hade brunnit ned till grunden. Vi hörde på rösten hur ledsen och bestört han var, säger Tommi.

Innovationen kan bädda för ergonomisk teknik skifte i arbetsstolar

Designervärlden över har länge letat efter den perfekta sitt positionen, men i brödernas stol kan brukaren själv justera in sin individuella sittposition och bestämma över hur mycket eller hur lite ryggbelastning man önskar sitta med för stunden. Innovationen bygger på en unik sittprincip, där man helt och hållet kan sitta utan ryggbelastning. Tekniken heter Backrefresch Off-Loading seating system och finns inbyggd i brödernas stol, ett system där en bakre sitsdel i en tudelad stols sits kan fällas ned så att belastningen försvinner. Tekniken spås av forskare leda till ett teknikskifte gällande arbetsstolar.

Forskare häpna

Stolen hade rönt stor uppmärksamhet i forskarvärlden och de vetenskapliga evidensbaserade resultaten fick många ryggexperter att häpna när forskningsstudier av stolen blev publicerad i högt ansedda Spine Journal och BMC, resultaten påvisar att individer kan förebygga ryggbesvär i arbetslivet, samtidigt som den drabbade snabbare kan återvända i arbetslivet, något som inredningsarkitekter och inköpschefer i Sverige inte känner till.
– Professor Christian Högfors Ziebell på Chalmers, Jan Willén, docent och överläkare vid ortopediska kliniken, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och doktorand Mohsen Makhsous på RIC i Chicago USA berättade för oss att de hade hoppat jämfota i källaren efter att de hittat signifikanta positiva förändringar av sittprincipen och att upptäckten var av Nobelpriskaraktär, då testerna visade att belastningen på ryggen upphörde och personer håller sig friska i ryggen, säger Tommi.
– Visst det var en oerhörd ära för oss att få gå på bankett och få en utmärkelse i kategori Life science i tuff konkurrens med tävlingsbidrag från både KTH och Karolinska Institutet, men den känslan försvann ganska snabbt efter att vi fått samtalet om branden från Artex säger Tommi.

Saknade försäkring

Tommie och Karri har kontoret på fickan. Tillverkningen och lagerhållningen är outsourcad, därför trodde bröderna att de inte behövde någon försäkring.
– Alla stolar som skulle levereras, samt verktyg, mallar, specifikationer och ritningar brann upp. Och vi fick ingen ersättning. Som tur var hade vi en stol kvar på ett annat ställe så de kunde rita upp specifikationer igen, säger Tommie.
Han råder alla företagare att verkligen kolla upp sina försäkringar.
– Se till att ha en fullgod försäkring även om en annan distributör tillhandahåller leveranser och lagerhållning. Deras försäkring täcker inte ett annat företags produkter.

Branden kan ge stolen ett nytt liv

Mitt i allt elände ser upphovsmännen en ljusning, likt frön efter en skogsbrand som legat gömda i marken i hundratals år kan nu brödernas innovation börjar gro. Efter ett besök vid den nedbrända fabriken i Spångsholm har de fått ett glädjande besked om en fortsättning, Artex fortsätter och gör en ny satsning på den ryggavlastande arbetsstolen efter branden samtidigt som man investerat i en ny fastighet i centrala Mjölby.
– Vi blev helt överlyckliga när Stig sa att de haft ett stormöte och meddelade oss att de fortsätter och gör en satsning på den innovativa stolen, han sa att man måste våga satsa för att vinna säger Karri.
– Jag känner en oerhört tacksamma över Stigs besked, nu är produktionen äntligen säkrad och vi kan åter igen blicka framåt och erbjuda våra kunder svensktillverkade ryggvänliga arbetsstolar. Det var en tung förlust och i år blir det röda siffror. Hade vi inte fått stöttning från Artex hade projektet gått i graven. Nu har man lärt sig läxan: vad du än gör, se över företagets hela situation och se till att ha en fullgod försäkring, säger Tommi.

Söker kontakt med HR/Personalchefer i Sverige

När stolen åter är i produktion så kommer man under hösten att få möjlighet att kunna leverera ut arbetsstolar till de tålmodiga kunder som länge väntat på sin stol, under tiden vänder sig bröderna till svenska företag som är intresserade av att komma tillrätta med ryggbesvär och är intresserade av att skapa ryggvänligare IT/Data-arbetsplatser.
– Personal/HR chefer är en väldigt viktig länk för oss då de är länken till friskare arbetsplatser och känner de anställda i företaget som idag har det besvärligt med ryggen säger Tommi.
– Innovationens betydelse innebär att framtidens IT/data personal kommer att slippa onödiga ryggbesvär från stående eller sittande arbete, detta är unikt avslutar Karri.

Läs även: Innovation är inte till för entreprenörer

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X