Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervju60-plussare utmanar traditionella affärsmodeller

60-plussare utmanar traditionella affärsmodeller

Nätverket är sedan länge uppbyggt och pressen att få in intäkter existerar inte. Peter Tovman har gått i pension, men bygger upp en startup med ett nytänk och helt utan stress. En startup som utmanar riktiga höjdare.

Peter Tovman, född 1957, tar ut sin pension, men lever inte ett vanligt pensionärsliv.
– Det är ingen idé att spara på pensionen. Plocka ut den medan du har energi kvar.
Istället bygger han upp startupen Företagsöverlåtelser.se, som utmanar aktörer som Blocket, Bolagsplatsen och Objektvision.
– I den här åldern är man ekonomiskt oberoende, barnen är utflugna och jag har nätverket. När äldre människor startar bolag gör vi det i många fall på ett annat sätt. Vi tar fram affärsmodeller som inte kräver investeringar och kassaflöden.

Han har förfinat de affärsmodeller som finns och binder inte upp sig på några fasta kostnader.
– Då behöver man inte heller jaga intäkter. I min ålder och livssituation belastar man inte bolaget med eget löneuttag. Det gör att jag inte har bråttom, det får ta den tid det tar. Jag är inte beroende av ett kontor, utan jobbar från ett café, där jag också har möten.
Innan jobbade han som konsult och har skrivit böcker om bland annat affärsplaner, finansiering och starta eget med framgång. Just författarskapet har han hjälp av i sitt företagande.
– Jag bygger företagsöverlåtelser.se som man skriver en bok, kapitel för kapitel. Jag vet ungefär hur slutkapitlet ska se ut och ändrar varje kapitel vartefter. Det växer fram. Jag har inte spikat en affärsidé och affärsmodell, budget och samarbetspartners.

Tar hjälp av nätverket

En annan fördel med att starta företag som 60-plussare är det stora nätverket man hunnit bygga upp.
– När jag behöver hjälp med något går jag till mina vänner. Det kostar ingenting. Tiden när man fakturerade varandra är förbi.

Om Peter trots allt skulle behöva köpa någon tjänst gör han det av någon i sin egen ålder.
– Folk i min ålder är kompetenta och det kostar inte så mycket. Ska man köpa samma tjänst av någon som är 30 år måste man vara med och finansiera deras levnadskostnader. Många i min ålder arbetar extra i första hand för att de tycker att det är kul och inte för att få sitt dagliga levebröd. 

När Peter bygger företagsöverlåtelser.se finns ingen tanke att det måste gå snabbt för att han ska få in pengar i verksamheten. Företagets finansiella struktur är skapad för att det ska utvecklas utan behov av kassaflöden och nämnvärd finansiering.
  Finns ingen finansiell stress. Jag bygger företagsöverlåtelser.se för nöjes skull, men jag vet att det kommer att finnas ett värde i företaget sen.
– Jag kör mitt eget race. Jag har en helt annan frihet nu som pensionär, det gör även att bolaget blir annorlunda. Bolaget är skuldfritt, små fasta kostnader, inget behov av kassaflöde och intäkter, löneutbetalningar, hyror etc, i stället fokus på affärsmodell, kreativitet och samverkan. Bolaget blir finansiellt stabilt och långsiktigt. Jag vågar därför testa. Blir det fel går jag tillbaka och skriver om kapitlet.

Utmanar konkurrenterna

Företagsöverlåtelser.se är en webbplats för just företagsöverlåtelser.
– Att annonsera hos mina konkurrenter kostar en del. Vi kommer aldrig att ta betalt. Sen har jag andra inslag i Mavilos affärsmodell hur intäkter genereras. Men vi kommer aldrig att ha intäkter för annonserna på Mavilo, ingår inte i Mavilos affärsmodell.

När han funderade över affärsidén ville han göra någonting man kan bygga på nätet.
– Jag ville hålla på med företagande för där kan jag språket, systemet och miljön. Jag ville också hitta någonting det finns ett behov av. Och jag ville lägga det på nätet. Där är det skalbart till en förhållandevis låg penning. Det kräver mer kreativitet än finansiering. Då dök detta upp i bakhuvudet.

Peters situation gör att han blir en tuff konkurrent i branschen.
– Mina konkurrenter har hyror, lönekostnader, inte obetydliga kostnader och investeringar för underhåll och utveckling av webb, därför behov av löpande intäkter och kassaflöden. Behov som inte finns i min verksamhet. Jag har tiden och finansiella uthålligheten på min sida.

Peter tipsar

  • Var ytterst försiktig med vilka du plockar in i bolaget; Delägare, anställda, samarbetspartners, kosulter.
  • Var noggrann med juridiken. Se till att förstå det grundläggande som avtal och bolagsbildning.  Ha en bra jurist i din närhet för rådgivning.
  • Var noggrann med att skriva avtal. Om du plockar in nya delägare måste du se till att behålla kontrollen i bolaget. Du måste kunna lösa ut dem på för dig och bolaget förutbestämda rimliga villkor om samarbetet inte fungerar.
  • Undvik att sitta fast med lån eller annan finansiering som varken genererar kassaflöde, högre intäkter eller vinst, det skapar bara oro och drar personlig energi från att fokusera på verksamheten.
  • Jobba med rörliga kostnader, fokusera på kassaflödet och hämta i första hand finansiering hos kunderna.
  • Tillse att företagsförsäkring samt sjukvårds- och pensionsförsäkringar finns.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X