Wednesday, October 9, 2024

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemVäxaPersonalRekrytering - Dags att...

Rekrytering – Dags att bli fler?

Vill man växa sitt företag blir det till slut läge att ta in mer personal. Vi har sammanställt konkreta tips på vad man bör tänka på innan och under rekryteringsprocessen samt vad det kostar att anställa. 

Att anställa personal kan vara den största investeringen du gör i företaget, så tänkt igenom beslutet ordentligt innan du skrider till verket.
Innan du lägger upp en annons för att du söker ny personal bör du noggrant överväga vilken typ av kompetens och erfarenhet du behöver i företaget. Vem du anställer har nämligen stor betydelse för företagets utveckling. Fundera även över vilka värderingar företaget står för, vad du vill ha för roll och vilka uppgifter du ska delegera.
Innan du erbjuder någon en fast tjänst kan det vara läge att först erbjuda en prova på-tjänst. En chans för båda parter att se hur ni trivs med varandra.
Du kan anställa personal oavsett vilken företagsform du valt, bara du tänker på att innan du betalar ut första lönen måste du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Snabbintervjuer

Arbetsförmedlingen har lanserat verktyget Snabbintervjuer. Det går ut på att du via kortare videosamtal ska få en bättre bild av kandidaten bakom cv:t, vilket i sin tur leder till en mer effektiv rekryteringsprocess och en ökat chans att hitta rätt kompetens.
För ett än mer effektivt jobba ska man förbereda sig innan

Arbetsförmedlingen tipsar om hur:
Välj ut vilka kompetenser som är viktigast för tjänsten och formulera tre frågor utifrån dem. Fokusera på personen du intervjuar. Ett tips är att vara två, då kan en vara fullt fokuserad och den andra anteckna. Det är bra att småprata för att lätta upp stämningen, men håll koll på tiden och till ämnet. Efter avslutade intervjuer ska du samla ihop de mest intressanta kandidaterna som du vill gå vidare med så snabbt som möjligt.

Tips

Behöver du mer kött på benen inför en rekrytering är Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd att rekommendera. Här finns avsnitt om allt från gigjobbare och konsulter till avtal, semester och sjukfrånvaro. Vilka frågor du ska ställa under intervjun och hur man lyckas med annonsen.

Vad kostar en anställd?

Förutom lönen ska du även betala ut semesterersättning och sociala avgifter. Vad avgifterna hamnar på även beror den anställdes ålder. Enligt Verksamts lönekalkylator kostar en 30-åring med 25 000 kronor i lön ungefär 34 000 kronor i månaden.
Du bör även teckna en försäkring för anställda, speciellt en arbetsskadeförsäkring. För exemplet ovan kostar en försäkring runt 1 300 kronor i månaden.

Växa-stöd

När du anställer din första medarbetare kan du genom växa-stödet få en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter. Detta gäller såväl enskilda näringsidkare som handelsbolag med högst två delägare och aktiebolag.
Växa-stödet innebär att arbetsgivare endast behöver betala 10,21 procent på den ersättning som ges till första medarbetaren. Stödet går att ansöka om fram till 31 december 2021.

Employer branding

Idag är konkurrensen om arbetskraften stor. Det räcker inte med att dundra ut en annons och hoppas på att få in kvalificerade sökanden. Ska du rekrytera själv måste du vara aktiv på LinkedIn. Se till att du och företaget syns.
Börja tidigt att arbeta med ditt employer brand och kännedom. När du väl sen utlyser en tjänst känner kandidaterna redan till ditt bolag.

Anlita rekryteringsbolag?

Känns rekryteringsprocessen för betungande kan man anlita ett rekryteringsbolag. Det man ska vara noggrann med är att inte bara gå på rekommendationer. Det viktiga är vilken rekryterare som sköter rekryteringen, be därför om referenser på personen som ska utföra jobbet. Den personen måste förstå dig och bolaget lite djupare. Inte bara vad tjänsten innebär, utan vilken typ av person som passar in på företaget.
Nackdelen med att anlita rekryteringsbolag är att det är svårt att bygga en nära kontakt med kandidater.

Andra sätt att hitta personal

Det är inte alltid säkert att en anställd är det bästa alternativet. Det finns fler vägar att gå om man behöver arbetskraft.
Behöver du snabb hjälp under en kort tid kan du hyra personal via ett bemanningsföretag. Det är dock dyrare än att anställa.

Känns det som en stor investering att anställa kan man till en början skaffa en praktikant. Då du chans att testa att vara arbetsgivare och du hjälper en person med en fot in i arbetslivet.

Du kan även ta in en gigg-jobbare om du behöver hjälp under en viss tid. Då fakturerar giggaren dig från sitt eget bolag, alternativt använder sig av något av egenanställningsföretagen.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X