Sunday, July 14, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomiOpen banking ger nya...

Open banking ger nya möjligheter för företag

Från september kommer banker tvingas ge ut uppgifter till andra aktörer om kunden så önskar, enligt det så kallade PSD2-direktivet från EU. För företagare betyder det större möjlighet att jämföra olika alternativ och genom att banken nu får tillgång till all information i realtid kommer de lättare kunna bevilja lån. Framför allt kommer nya företagare att gynnas.

Först kom BankID, vilket innebar att vi slapp gå in till bankkontoret för att identifiera oss. Nu tar vi nästa steg i och med Open banking. I september kommer PSD2-direktivet från EU börja gälla. Det innebär att bankerna måste dela med sig av information gällande konton, transaktioner och tillgångar till andra aktörer om kunden vill.

Alla som sysslar med elektroniska betalningar på något sätt kommer att påverkas.
– Transparensen är en stor del av direktivet. Du kommer enklare kunna flytta runt dina pengar, säger Bo Andersson, Tech-chef på Marginalen Bank

Som det ser ut nu får du inte med dig någon information om du vill byta bank, vilket betyder att du blir instängd.
– Har du en bra betalningshistorik tar det tid att bygga upp det igen om du vill byta bank. I september kommer du kunna flytta dina pengar och få med dig all information med ett knapptryck, säger han och fortsätter:
– Bankerna börjar förstå att det här ritar om spelplanen. Det mest värdefulla vi har är vår kunskap om våra kunder. Kan kunden ta med sig all information kommer det explodera av möjligheter.

Bankerna jobbar intensivt med att ta fram strategier för hur de ska bemöta denna möjlighet – och samtidigt hot.
– Främst kommer det slå mot storbankerna, precis det som EU tänkt sig.

Enklare att beviljas finansiering

Delar av det som kommer med det nya direktivet har redan implementerats, bland annat av företag som Tink.
– Unga människor är bättre på att jämföra och dela upp alla banktjänster de behöver mellan flera leverantörer, men som det ser ut nu får de inte en helhetsöversyn över sin ekonomi.
PSD2 gör att hur mycket man än sprider ut sig kan man med ett enda knapptryck samla ihop all information, vilket underlättar för både företag och privatpersoner.

När man kommer till frågor som finansiering kommer även det bli enklare.
– Får jag hämta alla uppgifter om dig blir det mindre för dig att fylla i och du får snabbare besked om lånet beviljas då jag inte behöver kontrollera uppgifterna.
Idag hämtar bankerna uppgifter från UC inför sin bedömning.
– UC:s har flera uppgifter registrerade, men de är ofta 1-1,5 år gamla. För nyregistrerade företag kommer nya direktivet bli gynnsamt eftersom vi kan se att det finns ett kassaflöde. Då blir det enklare att få ett lån beviljat.

Jämföra olika alternativ

Det blir enklare att se vad bankerna har att erbjuda Det kommer komma flera olika tjänster där man kan jämföra var du kan få bästa möjliga affär.
– De gamla beviljningsmodellerna bygger på bokslut. När vi får tillgång till information i realtid kommer helt nya modeller byggas upp. Samma princip kommer att gälla, vi måste se att du har intäkter, det är grunden i alla modeller. Du måste tjäna pengar för att få låna pengar.

Bankernas inställning

Marginalen Bank är en nischbank, vilket betyder att de inte erbjuder hela sortimentet.
– För oss är det nya direktivet positivt, vi kommer att få fler möjligheter. Storbankerna kan få ett okontrollerat tapp, till exempel inom inlåning eftersom de envisas med att inte ge någon ränta på sina konton. Eftersom det blir otroligt lätt att flytta sitt konto till en bank som ger ränta sitter de med en stor risk just nu.

På Marginalen Bank håller de på att anpassa sig tekniskt för att kunna öppna upp.
– Parallellt med det tittar vi på hur vi kan använda direktivet för att bygga nya tjänster som våra kunder vill ha.

Tar tid innan alla förstår

Bo berättar att det kommer ta tid innan alla förstår vilka möjligheter som kommer med PSD2.
– Det tog tre år innan det gick upp för gemene man att det finns någonting som heter Swish. Swish kom 2012, 2015 började folk verkligen använda tjänsten. 2018 är det svårt att hitta någon som inte använder Swish. Samma resa kommer PSD2 gå igenom. Det kommer ta tid innan människor kommer fatta hur enkelt det är att flytta pengar, säger han och fortsätter:
– Både privatpersoner och företagare bör experimentera med de nya möjligheterna som PSD2 ger. Det här en evolution som är revolutionsnära. Direktivet kommer med en enorm kraft som man ska vara tidig att ta del av. Det har man mycket att vinna på.

Behov av finansiering?

Marginalen bank erbjuder Lilla Företagslånet, på upp till 250 000 kronor, till företag med upp till 9 anställda, en omsättning under 20 miljoner kronor och med minst ett årsbokslut.
Man kan ansöka om lånet direkt på Marginalen Banks hemsida.

Marginalen Bank har fått en garanti från EIF, Europeiska Investeringsfonden, och kan därför erbjuda lån till företagare som annars har svårt att få finansiering. Garantin innebär även en ränterabatt.
Ska man ta ett företagslån kräver banken ofta att man går i personlig borgen. Till slut kan alla borgensåtaganden bli krävande.

EIF har identifierat just personlig borgen som ett problem.
– De har hittat en lösning som gör att vi som enda svenska bank kan ge ett lägre borgensåtagande för entreprenörer, endast 20 procent. Det är fortfarande en delad risk, men man ska som företagare inte behöva riskera hus och hem.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X