Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemLogistikSå packar du miljövänligt...

Så packar du miljövänligt – och sparar pengar!

Lär dig hur du packar på rätt sätt – både för miljöns, dina kunders och plånbokens skull. Hanna Melander på DB Schenker delar med sig av sina bästa tips.

 

Emballage: Det är skillnad på kartong och kartong

 

Vid inköp av emballage är det viktigt att tänka på materialet. Det finns många olika typer av material att välja mellan och miljöpåverkan skiljer sig mycket åt beroende på vilket material du väljer. Nyckeln är att välja material som är förnybara eller som är gjorda på återvunnen råvara.  
– Det är även viktigt att anpassa kartongen efter innehållet. Målet är alltid att maximera lastutrymmet på ett transportfordon med så mycket gods och så lite luft som möjligt. Det är därför volym, och inte bara vikt, ingår i priset du betalar för en sändning. Ju mer luft du skickar, desto större uppoffring för miljön – och din plånbok, säger Hanna Melander.

Fyllnad: Skydda med plast från växtriket

Ibland behöver man välja emballage som är aningen större för att få plats med skyddande fyllning för ömtåliga varor. Denna fyllning är oftast i formen av bubbelplast, frigolitkulor eller luftkuddar av plast. Det bästa för miljön är självklart att undvika plast så gott det går, och använda förnybara material.
– Behöver du ändå använda fyllnadsmaterial i form av plast kan du idag välja det som är gjort på förnybara råvaror så som majs och sockerbeta. Denna typ av bioplast märks med en triangel och förkortningen PLA, tillägger hon.

Skicka: Pallanpassning för mindre utsläpp

– När du skickar en större mängd paket på pall är det bra att tänka på hur de kan anpassas optimalt efter pallens storlek. Det är ju så att pallar kommer i ett standardmått. Ett sätt att tänka när man lastar paket på en pall är att se det lite som spelet Tetris.
Ju mindre luft som finns över både på pallens yta och höjd, desto mindre onödiga utsläpp kommer ut i naturen. Även här spar ditt företag pengar: mindre luft = lägre kostnader.

Returer: Enklare returer för miljön

Genom att skicka produkter till dina kunder i emballage som går att återanvända, är chansen större att dina kunder använder samma emballage för eventuella returer. En detalj att leta efter vid inköp av emballage är de som har en extra klisterremsa för din kund att använda. 

Källsortering: Hjälp kunden att hjälpa naturen

Miljötänket behöver inte stanna vid postkontoret. Gör det enkelt för dina kunder att källsortera genom att inte blanda olika material för mycket.
– Jag ser idag att många e-handlare kommer på nya sätt att paketera sina produkter för ökad kundupplevelse. Tyvärr använder man då ofta en rad olika material och tänker inte riktigt på miljön. Till exempel kan en sträckfilm i plast runt en bit kartong göra att mottagaren inte tar sig tid att dela på och källsortera materialen, avslutar Hanna.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X