Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEkonomiFinansieringGenuin och flexibel finansiering

Genuin och flexibel finansiering

Anledningarna till varför företag väljer att finansiera sina fakturor är flera. Man behöver kapital för att kunna växa eller fakturerar företag med långa kredittider. Genom transparenta och flexibla tjänster, där man inte låser in sina kunder eller har dolda avgifter vill LogiqPay vara en schysst spelare i den annars stökiga factoringbranschen.

Trots LogiqPays vd Tora Juhlin-Dannfelts enträgna kamp om att förändra factoringbranschen har det inte hänt mycket. Fortfarande måste man gå igenom 15 steg innan man är igång och skriva på avtal om att man ska finansiera alla företagets fakturor under en längre tid för att senare få meddelanden om att de inte vill finansiera vissa av dem.

LogiqPay vill vara en schysst spelare som inte tar ut dolda avgifter eller låser sina kunder med långa bindningstider.
– I dag tror många att det är ett dåligt tecken att sälja fakturor, ett tecken på att det går dåligt. Det är tråkigt att bolag ska dra sig för att tala om att de säljer fakturor då det är ett smart sätt att finansiera för att kunna växa och öka omsättningen.

Borgen eller regress är utgångspunkt för all factoring. LogiqPay ställer inga krav på borgensåtagande, men använder sig av att finansiera fakturor både med och utan regress.
Regress innebär att om kunden inte betalar står bolaget som säljer fakturan för risken. Om det är utan regress står factoringbolaget för risken. Regress kan göra att du får bättre pris på fakturan om det är så att du har bättre rating än din kund.

Factoring av olika anledningar

Tora berättar att det finns flera olika anledningar till att företag väljer att sälja sina fakturor.
– En anledning är att man behöver pengar snabbare.
Tänk ett litet bolag som vunnit en stor upphandling och ska leverera i olika etapper.
– Det kan vara svårt att ligga ute med så mycket pengar, framförallt när man växer som bolag och får förhöjda kostnader för exempelvis mer personal på fler projekt och maskiner. Att finansiera sina fakturor gör att man kan växa snabbare. Vissa kunder kräver kredittider på 60 eller 90 dagar.
– Man vill inte vänta på pengarna och väljer därför att finansiera fakturor med långa kredittider. 

Hon berättar att LogiqPay aldrig tvingar någon att sälja alla fakturor.
– Vissa fakturor är ologiska att sälja och inte relevanta att ta kostnaden för, säger Tora och fortsätter:
– Vi ser på factoring ur en annan vinkel, vi vill inte utnyttja företag som är i behov av finansiering av olika anledningar, fakturafinansiering bör vara anpassat efter just din verksamhet, inte en hårddragen ram som skall gälla alla. Vi vill vara ett flexibelt och bra komplement som är bra för din verksamhet.

Dynamisk eller manuell

LogiqPay erbjuder två typer av produkter. En för företagare som vill kunna sälja enstaka fakturor.
– Då krävs manuell kontroll. Produkten vänder sig till företagare utan ekonomisystem eller utan aktör för fakturadistribution (VAN). Vi kommer att fortsätta erbjuda denna produkt för företag, de måste kunna skicka elektroniska fakturor trots att de inte har någon distributör ansluten samt få fakturorna finansierade. Det får inte finnas en vallgrav däremellan.

Mest satsar de på sin dynamiska produkt.
– Där ligger vårt fokus och det är dit marknaden är på väg. Det är en integrerad tjänst som kommunicerar osynligt och där säljaren inte tar någon risk.
Att ha en finansieringsprodukt riktad till alla typer av storlek på bolag, är en vision LogiqPay haft redan från start.
– Dynamisk fakturering är en fullt integrerad och automatiserad fakturafinansieringsform. Istället för att ladda upp fakturor som vi kontrollerar och skickar iväg går allt per automatik.

Du väljer själv hur stort kapital du vill få in varje månad, kvartal eller egen vald tidsperiod samt vilka typer av fakturor du vill finansiera.
– Till exempel kan du välja att finansiera alla fakturor med en kredittid över 30 dagar samt välja att primärt finansiera fakturor mot kunder med kreditvärdighet AAA. Du behöver bara ställa in parametrarna en gång så rullar pengarna in på kontot.

Krav på e-faktura

1 april kom PEPPOL-kravet om e-faktura till offentlig sektor. Idag rör sig de flesta verksamheter mot elektronisk fakturering.
-PEPPOL är en standardiserad infrastruktur för distribution av handelsdokument. LogiqPay fungerar som en teleoperatör där du sänder in dina fakturor i valfritt format varpå vi sorterar och omformaterar fakturan till det format er kunden önskar motta i sitt ekonomisystem. Genom LogiqPay får våra kunder möjlighet att både finansiera sina fakturor samt möjligheten att distribuera dem elektroniskt.
Använder man sig av Peppol är det lättare att skicka fakturor över hela Europa.

Långt från alla företagare har en ansluten tjänst för att skicka elektroniska fakturor, för många är det inte värt kostnaden då man kanske har en stor kund som kräver det.
– Via oss kan man skicka enstaka elektroniska fakturor.
Tora berättar att de kan finansiera Peppolfakturor, men vill man endast skicka fakturan går även det bra.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X