Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemKonferens/TeambuildingEntreprenörerna hindrade byn från...

Entreprenörerna hindrade byn från att dö ut

Granö Beckasin ligger mitt i naturen vid den vackra Umeälven. Här kan du bo i hotellrum i trädens toppar, välja bland massor av aktiviteter i skog och mark året om – och äta fantastisk mat i den Krav-märkta restaurangen.

Den lilla byn Granö, med cirka 350 invånare, ligger en timmes bilresa från Umeå i Västerbotten. Här finns en affär, ett café och en skola. Skolan är egentligen orsaken till att Granö Beckasin finns.
– För elva, tolv år sedan fick vi veta att kommunpolitikerna hade planer på att lägga ner skolan. Det tyckte jag och mina vänner var en sällsynt dålig idé, berättar Annika Rydman, vd och en av grundarna av Granö Beckasin.
Föräldrarna bildade en grupp för att kämpa mot skolans nedläggning. Och de lyckades. Skolan finns kvar än idag.
 – Vid det laget hade vi kommit på att vi var tvungna att göra något för att byn inte sakta skulle dö ut som så många andra inlandsbyar gör. Det var då vi kom på att vi skulle hålla på med turism, berättar hon.

Annika och hennes vänner gjorde studieresor både i Sverige och utomlands och till slut hade de bilden klar för sig.
– Vi kom fram till att vi ville bygga en destination för naturturism som skulle vara hållbar, både ekologiskt hållbar och även hållbar för bygden. Inget skulle vara på bekostnad av naturen, djuren eller den livsstil vi har här, säger hon.
Men för att lyckas förstod vännerna att de behövde något speciellt, något unikt. I bygden bodde en man, Jan-Erik Sjöblom, som i hela sitt liv varit konservator. Han var inte jägare utan samlade på döda fåglar och djur som han sedan ”stoppade upp”. Han hade bestämt att den dagen han gick bort, skulle hela hans samling tillfalla kommunen.

Vännerna fick idén att bygga ett fågelmuséum för samlingen, något som både Jan-Erik och kommunen tyckte var en bra idé. Samtidigt ville gruppen skapa unika boenden för gästerna som man hoppades skulle komma från hela världen.

Men så kom kraschen i världsekonomin 2008-2009 och vännerna fick lägga ner planerna.
– Vi ville bygga ett hus som ser ut som en flygande Beckasin som en av delägarna, arkitekten Ted Preutz, hade ritat. Men när kraschen kom tvingades vi lägga de planerna på is. Men hans idé om trädhusen satsade vi på några år senare, berättar Annika.
Vännerna bildade aktiebolag och fick med en stark majoritetsägare som var beredd att satsa på idén. De tog över byns gamla camping och sedan dess har platsen utvecklats från att ha några enkla stugor och en badplats, till att bli ett besöksmål för människor från hela världen.

I dag har Granö Beckasin ett Ekohotell med tolv rum – byggnaden är helt återvinningsbar och byggt i miljövänliga material. De åtta stugorna som fanns på campingen är renoverade till hotellstandard. Och bland trädens toppar hänger de sex Fågelnästena med en makalös utsikt över älven och dalgången.
– Vem har inte byggt en koja i träden som barn?, frågar Annika retoriskt och fortsätter:
– Våra trädhus, eller Fågelnästen som vi kallar dem, är hållbart byggda precis som Ekohotellet. Och de är faktiskt hotellrum i trädens toppar, med dusch och wc.
De stora fönstren vetter ut mot en fantastisk vacker vy – älven, skogarna och bergen. Även Ekohotellet och stugorna har utsikt över älven.

Allt eftersom har Granö Beckasin vuxit och i dag sysselsätter företaget elva året runt-antställda. Under högsäsongerna på vintern och sommaren är de anställda många gånger fler.

Gästerna kommer för att uppleva Europas sista vildmark. För att exempelvis vandra, åka skidor, åka hundspann, bygga timmerflotte och åka nedströms Umeälven, paddla, cykla – eller bara vara.
– Vi brukar säga att hos oss hör man tystnaden. Speciellt våra gäster från kontinenten brukar bli helt lyriska, de verkligen njuter av tystnaden och lugnet, säger Annika och fortsätter:
– Dessutom brukar de bli helt tagna av maten i vår Krav-märkta restaurang. Kockarna lagar all mat från grunden och råvarorna är så klart från regionen, som älg, ren och röding.

   Till Granö Beckasin kommer även företag och organisationer för att ha konferens. Många väljer att ha möte i det vackra Glashuset som står mitt bland de spektakulära Fågelnästena. De större grupperna väljer Beckasingården, en ljus och hemtrevlig lokal.
– Våra konferensgäster säger att det är skönt att komma från stan och kunna träffas och ha möte i lugn och ro i en vacker miljö. Många väljer också att göra en aktivitet ute i naturen som en typ av team buildning, berättar Annika.

Granö Beckasin äger även en gammal Västerbottensgård i byn, Sjungaregården. Gården är helt ”oförstörd”, alltså inte renoverad till modern standard, men varm och skön även vintertid tack vare kakelugnarna.
Under somrarna förvandlas Sjungaregården till ett kulturcentrum. Där arrangeras konserter, teater, föreläsningar och konst- och konsthantverkutställningar. Verksamheten växer för varje år.
– I vår företagsidé ligger också att vi ska samarbeta med andra entreprenörer, både i branschen och utanför. Vi vill vara ett nav för entreprenörskap. I dag har vi massor med olika samarbeten med allt från utländska researrangörer till lokala hantverkare, säger Annika och fortsätter
– Vi vill ju att det ska gå bra för bygden, för människorna och för företagarna.

Mitt i satsningen finns en röd tråd – hållbarhet. Och ett starkt arv från den framlidne konservatorn Jan-Erik Sjöblom. Han älskade naturen och skogens alla djur och såg det stora i det lilla. Det allra bästa han visste var att vara ute i skog och mark och att se och lyssna på fåglar.
– Jan-Eriks ödmjuka inställning och fantastiska skicklighet har inspirerat oss i vårt arbeta med Granö Beckasin. Hans favoritfågel var enkelbeckasinen och när vi frågade honom om vi fick döpa vårt företag till Granö Beckasin så sa han ja, berättar Annika och fortsätter:
– Vi vill att våra gäster ska känna sig fria och se det stora i det lilla. Och att de ska njuta av naturen som omger oss. Vi vill hjälpa människor ut i skogen och visa dem allt det vackra som finns och ge dem upplevelser som de kan bära med sig i sina hjärtan. Vi vill helt enkelt dela med oss av vår livsstil. Om fler människor tog sig tid att sitta vid en öppen eld ute i skogen och lyssna på tystnaden, skulle nog världen se annorlunda ut.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X