Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuInnovation är inte till...

Innovation är inte till för entreprenörer

Bröderna Tommi W Rinne och Karri Suddenbach har kommit på ett sätt att lösa problem med ryggbesvär för sittande kontorsarbetare. Trots att deras patenterade lösning hjälper många är det inte lätt att slå sig fram utan universitet och storbolag i ryggen.

Tommi W Rinne och Karri Suddenbach har som alltid med sin patenterade kontorsstol Ergositter i släptåg. De har haft med den på mässor runt om i Europa, på möten med sjukvården och politiker. En enträgen kamp att nå ut utan någon som helst back up. Jag förstår varför de har den med. Man måste provsitta för att förstå vad stolen verkligen gör. Tack vare att bakpartiet i sittdelen kan fällas ned avlastas och stretchas ryggen ut istället för att diskarna trycks ihop. Sjukgymnaster, politiker och tjänstemän på företag som säljer just kontorsstolar har bytt till Ergositter. Men fortfarande pågår en enträgen kamp för att få vanliga människor med ryggbesvär att förstå att det finns en enkel lösning.

Pappa kom på idén

Historien bottnade i att deras far fick diskbråck för 15 år sedan. Han hittade på en lösning att sitta så att ryggen sträcktes ut och diskbråcket drog sig tillbaka.
– Jag har alltid varit företagsam och tänkte att det kunde gå att göra en större grej av. Många har ju ont i ryggen, säger Tommi.
Det man åstadkommer när man sitter på det nya sättet är precis samma grej man erbjuder patienter med ont i ryggen. Sträcka ut ryggen så disken får större utrymme mellan kotorna.
– Vi tog fram en sittdyna som man la på stolen och fick en förhöjning under låren så man inte belastar diskarna.
De började sälja sina sittdynor, men fick höra av sjukgymnaster att man inte skulle lägga lösa dynor på stolar, de ville ha något inbyggt. Utan någon som helst erfarenhet om hur man konstruerar kontorsstolar lärde sig bröderna hela processen.

När de tagit fram sin stol lånade de ut den till professor Christian Högfors Ziebell Chalmers. Han tillsammans med Jan Willén, docent och överläkare vid ortopediska kliniken, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, testade den på patienter och tog fram röntgenbilder innan och efter de suttit stolen. Efter några månader ville de träffa Tommi och Karri.
– De hade hittat signifikanta förändringar hos patienterna. Professorns doktorand Mohsen Makhsous berättade att de hoppat jämfota i källaren eftersom det var en upptäckt av Nobelpriskaraktär. Testerna visade sensationella resultat, belastningen på ryggen upphör när man sitter i vår stol, berättar Tommi. 

Idéer ska komma inifrån

Trots att ha fått den feedbacken var det svårt att komma vidare.
– Såna här idéer ska enbart komma från universitet och högskola för att sedan slussas in i befintlig industrin. Så är strukturen byggd för stora potentiella upptäckter i Sverige, säger Tommie.
Trots brist på support gav bröderna inte upp.
– Vi fick ge oss ut på en konkurrensutsatt marknad där de stora drakarna redan har upphandlingsavtal med alla statliga myndigheter.

Efter att ha fått stolens rehabiliterande egenskaper vetenskapligt bekräftat kontaktade de företagshälsovården får att få dem att tänka nytt.
– Förändring tar tid, ny kunskap möter gammal. De läser läroböcker från 1980-talet och inget har hänt sen dess.
Efter år av enträget arbete har sjukgymnaster och ergonomer äntligen öppnat dörren och börjat rekommendera stolen. 

Kämpar i motvind

Under åren de kämpade fick de ett erbjudande från Ikea som ville köpa deras idé för en liten klumpsumma.
– Vi skulle inte få några som helst licenser, utan nöjet att få se vår idé växa på den globala marknaden. Det skulle vara fint att få ett dragplåster från en stor koncern, men vi tackade nej, säger Tommi.

De har även träffat ägaren på Kinnarp.
– Han sa: jag ser att det är framtidens sittande, frågan är när det kommer ut. Även vi skulle ha svårt att få ut budskapet till företagen, berättar Tommi och fortsätter:
– Så länge företagen inte känner sig hotade av ny teknik gör de ingenting.
– Det är vi som måste skapa efterfrågan. Kommer man på någonting som är genialt säger marknaden: Det är jättebra, men du måste göra jobbet själv. Vi kommer inte röra ett finger. Det förstår man inte i början som innovatör, säger Karri.

Största problemet bröderna brottas med är att de måste träffa dem som har ont i ryggen.
– Vi når inte dem, vi får inte ut kunskap till dem. De som har ont i ryggen vet inte att det finns en stol som rehabiliterar dem. De går till företagshälsovården som erbjuder sjukgymnastbehandling, säger Tommi.

Var får ni energi att fortsätta kämpa ifrån?
– Av alla kärleksbrev vi får. När vi levererat en stol till en kund som har ont i ryggen och den skriver: Er stol har räddat mitt liv.

Börjar kunna skörda efter det hårda arbetet

Nu har de distributörer i Norge, Danmark och i Holland, som sköter Benelux-länderna.
– Vi jobbar mycket med uppsökande verksamhet. Input Interiör har tagit in oss som leverantör i hela Sverige. Nu ska det andra hästjobbet göras, vi ska ut och lära dem hur stolen fungerar.

2016 vann de Stockholms Innovationsstipendium i kategorin Life Science.
– Vi fick en fanfar och en middag i Stadshuset. Under nobelveckan, skrattar Karri och fortsätter.
– Då fick vi ett utlåtande på att vår innovation är välgrundad och både botar och förebygger diskbråck. Det var roligt att få ett erkännande.
Drömscenariot är att få Kinnarp eller någon annan stor leverantör att vakna upp.
– Och bestämma att de inte ska leverera en enda stol som inte avlastar ryggen, säger Tommi.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X