Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationHon skapade sitt eget...

Hon skapade sitt eget skyddsnät

Som entreprenör står man utanför samhällets skyddsnät. En som fått erfara detta är Sanaz Tarlani. Tack vare att hon skapat sitt eget skyddsnät överlevde hennes juristbyrå när hon fick barn tidigare än beräknat. Nu kämpar hon för att företagare ska få bättre villkor.
– Jag gör så mycket för samhället, varför finns inte samhället där för mig i mina motgångar?

Sanaz Tarlani hade börjat förbereda sig för att hennes företag, Sanaz Juristfirma skulle drivas vidare trots att hon skulle skaffa barn.
– Tanken var att ha två jurister som skulle ha varandra när jag gick på föräldraledighet.
Mitt under rekryteringsfasen för att expandera bolaget kom beskedet om att hon var gravid.
– Ju flera personer som skulle hålla ihop det desto säkrare för mitt bolag som jag så länge investerat så mycket i. Graviditeten var verkligen välplanerad.

Sanaz hade redan en duktig kollega som skulle ta ledarrollen. Men hennes familj flyttade från Göteborg och hon flyttade med.
– Det var bara några dagar innan jag skulle berätta att jag var gravid och hon skulle få ta över. Jag förstod henne, men min planering kraschade. Det var första motgången.
Att lämna det dyrbaraste hon hade i någon annans händer, någon hon inte kände, kändes för svårt.
– Jag hade redan samarbetspartners för att täcka de rättsområden jag inte arbetar med. Att veta om sina svagheter är en styrka. Men att mina samarbetspartners skulle bli så viktiga inför detta insåg jag nu. Det var enda sättet att bibehålla det jag har.

Fortfarande hade hon lång tid att lösa problemet, då kom nästa motgång.
– Jag fick missfall. Det var en extremt stor sorg att bearbeta. Samtidigt skulle jag hålla företaget flytande.
Vid en undersökning några dagar senare fick Sanaz veta att hon burit på tvillingar.
  Mitt i sorgen blev jag extremt lycklig. Nu hamnade jag i läget att fullfölja min plan att gardera allt företaget drevs vidare. Det blev en känslomässig berg- och dalbana. Samtidigt skulle jag vara den där omtänksamma juristen som jag utlovar till mina klienter från första början. Det kräver engagemang att både vara känslomässig och empatisk i deras problem.
Hon fick in en fantastisk kollega som fortfarande studerade.
– Hon hade den lojalitet jag sökte efter. Jag tänkte att hon kunde hålla det på en okej nivå.

Girighet är människans fall

I förberedelserna ingick att ta hand om klienterna och lämna över dem i goda händer.

Foto: Nissor Abdourazakov


– Girighet är människans största fall. Att tjäna pengar började bli mindre viktigt, det viktigaste var att få dem att känna att allt var som vanligt.

Förra sommaren anordnade en stor grillfest på kontoret, klädde upp sig i snygg klänning och höga klackar. Fortfarande var det ett par månader innan barnet skulle födas.
– Fem minuter innan gästerna hade kommit gick vattnet och ambulansen kom. Jag rycktes ifrån min vardag och mitt företag på en minut. Jag brukar göra entré with a bang, nu blev det exit with a bang.
Sanaz hamnade på sjukhus under en tid för att barnet skulle stanna kvar så länge som möjligt i magen.
– Samtidigt som jag kände oro skulle jag få plats med mina klienter. De har givit mig sitt förtroende, de har lämnat sina problem hos mig. Jag var tvungen att ta hand om dem.

Hon låg i sjukhussängen med laptopen i knät.
– Det fick mig att känna att jag skapade ett mervärde. När jag inte kunde göra något åt min situation kunde jag åtminstone hjälpa andra.

Samarbete fick firman att överleva

Nu fick hon nytta av de relationer och samarbeten hon byggt upp med andra byråer. Allt som krävde att hon var på plats i rätten lämnade hon bort till sina partners.
– Det som är så fenomenalt är att de ärenden som inte var avslutade fick jag ta vid när jag kom tillbaka. Att kunder är så lojala är den finaste komplimang man kan få.
Hon berättar att det beror på transparens, att hon var så ärlig med sin situation.
– Jag sa att jag lämnar över er för att jag bryr mig om er. Hade jag tagit in en underkonsult och behållt dem hade jag tjänat mer pengar. Men såna fullösningar är ingenting jag kan stå för, säger hon och fortsätter:
– Girighet ligger i människans natur, men jag visste att det kommer slå tillbaka på mig. Ur ett långsiktigt perspektiv är det inte lönsamt. Att lämna över ärenden till samarbetspartners är det bästa jag har gjort. Det skapade ett lugn och en trygghet hos mig och de fick intäkter. Win win är det man vill uppnå, annars vill ingen jobba genuint med en.

Personalen fick steppa upp rejält, det handlade inte längre om att jobba åtta till fem.
– För mig är det viktigt att leverera det jag utlovar. Det ska inte hänga på att man anlitar Sanaz i sig, det ska genomsyra alla som jobbar på Sanaz Juristfirma.
Under den perioden gjorde de jobb som inte krävde fysisk närvaro, som att producera olika avtal.
– Mina anställda producerade och jag korrekturläste. Jag var borta i 1,5 år och har inte gått minus en enda månad.

Inventera utgifter och tillgångar

Sanaz rekommenderar alla företagare att göra en inventering av vad man har för kostnader. I en krissituation vet man då hur mycket man behöver jobba för att överleva.
– Det önskar jag att jag hade gjort tidigare.
Hon slutade själv att ta ut lön och levde på VAB, vård av sjukt barn.
– Jag hann inte med den löneutveckling jag hade velat haft innan jag gick på föräldrapenning. För mig och min man blev det en lång period där vi båda gick från verksamma entreprenörer till att ha sjuklön.
Hon tycker därför att man även bör inventera sina personliga utgifter för att veta hur mycket man behöver få in för att klara sig.

Planerad återkomst

När saker började bli stabila på det privata planet kunde hon inte hålla sig borta längre. Hon tog med barnvagnen till kontoret ibland för att hålla sig uppdaterad och ringa några samtal.
– Bolaget klarar inte av att betala min lön när flödet av kunder minskat så mycket. Samhället ger ju inte mig lön för att jag inte har styrkan i bolaget, hur mycket jag än investerat i samhället tidigare.
Därför gäller det att ha en bra plan för att ha arbete och intäkter när man kommer tillbaka.
– Jag fick inget extra för att komma in och jag tog tid från min son, men den typen av investeringar man gör när man tror på sitt företag och bryr sig om det man gör.

Hon ökade tempot i marknadsföringen och kontaktade sina samarbetspartners där hon hade klienter.
– När jag kom tillbaka i oktober kapades all min inkomst. Därför var jag tvungen att se till att ha någonting att göra.

Strävar för bättre villkor

Sanaz tycker att alla företagare borde ha rätt till någon typ av hjälp när det krisar.
– Någonting du investerar så mycket kärlek, tid, energi och timmar för att bygga upp. Skulle det rasera är jag säker på att det kan leda till en depression.

Hon förstår att många undviker att utsätta sig för den risken. Speciellt kvinnor.
– Därför tror jag att många väntar med att starta företag tills efter de bildat familj. Att det inte finns något skyddsnät gör att vi får färre kvinnliga företagare. Vad skapar det för samhällsvisioner?
Hon tycker att det är slöseri på resurser.
– Unga människor brinner ofta för sin sak och det är ett framgångsrecept.

För att förebygga arbetslöshet och främja kvinnligt företagande behövs det, enligt Sanaz, ett skyddsnät.
  En hjälpande hand. Det handlar inte om bidrag, utan att finna verktyg för att få bra verksamheter att fortsätta vara verksamma, säger hon och fortsätter:
– Jag gör så mycket för samhället, varför finns inte samhället där för mig i mina motgångar? Sjukvården borde hyllas mer. Den hjälpte mig som privatperson, men inte som företagare. Måste jag välja mellan att bli mamma eller bygga upp min dröm?

Det hon skulle vilja se är att det finns någon typ av inventering av vad företag har för förutsättningar och matcha det med försäkringar.
– Försäkring är den enskilda individens ansvar, men det finns ingen försäkring som förhindrar mitt företag att fallera. Det finns försäkringar för min lön, men det är inte vad jag söker.

Höga mål för framtiden

Sanaz vill samla ihop större aktörer för att tillsammans kunna påverka.
– Ensam är stark, tillsammans är vi starkare.
Under nästa år vill hon arrangera en gala för att främja kvinnligt företagande.
– Jag vill få den mediala uppmärksamheten ur ett nytt och positivt perspektiv. Strunta i aspekten att hjälpa människor att uppfylla sina drömmar, det borde vara Sveriges målsättning. Om fler vågar starta företag tidigare skapas arbetsmöjligheter, innovation och ekonomisk styrka i hela landet.

Pengarna som samlas in under galan ska gå till fortsatt forskning för för tidigt födda barn.
– Det är extremt viktigt för mig. Skatt är det finaste vi har i Sverige, men trycker man inte på politiker vet de inte vad de ska lägga pengar på. Och hur många gånger ska de asfaltera om samma väg, seriöst?
Med sitt eget företag har hon ett tydligt mål.
– Jag ska bli så stor att jag fortsätter se det lilla. Den dagen jag inte gör det har jag tappat det.

Sanaz bästa tips för att skapa ditt eget skyddsnät

  • Girighet är människans fall, låt det inte bli ditt. Det är inte ett bakslag att minska i omsättning, det är att tänka långsiktigt. Det handlar om att vara strategisk och den entreprenör du en gång sagt att du ska vara.
  • Inventera vilka utgifter du har i företaget. Ställ dig frågan vad bolaget behöver för att klara sig om du försvinner.
  • Inventera även dina privata kostnader. Vad behöver du minst få in för att klara dig?
  • Framgång beror alltid på människorna bakom den. Skapa långsiktiga samarbeten så du har någon som kan hjälpa dig om någonting händer.
  • Planera inte för en kris när den uppstår, det borde finnas med i din affärsplan. Börja i tid så att dina kunder alltid är i goda händer.
  • Expandera långsamt. Att handplocka rätt människor som delar din vision genererar en familjär lojalitetskänsla. Bra människor kan stå för det du lovar även när du är borta.
  • Våga ring andra mammor för att finna mentorskap. Mina mentorer har sagt så mycket kloka saker för att hitta balansgång mellan karriär och familj.
  • Tänk inte att det inte händer dig, se till att skaffa försäkringar.
  • Prata med politiker för långsiktig förändring. Det hjälper inte bara dig, utan många fler.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X