Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuFrilansaren - Jag har...

Frilansaren – Jag har aldrig varit någon trygghetsmänniska

 

En som lyckats slå sig fram i den eftertraktade makeupbranschen är Mikael Andersson. För att komma dit behöver man inte vara bäst, man behöver vara social, smidig att jobba med och skaffa sig ett nätverk. Att vara pålitlig är en viktig egenskap, för man är lätt utbytbar.

Lugnet före stormen. Mikael är på plats i god tid i Filmhuset innan inspelningen av kvällens Breaking News. Trots att han ännu inte har en aning om vad som händer i kvällens sändning tar han det med ro. Sminkbordet är fullt med alla tänkbara olika nyanser på foundations, ögonskuggor och läppstift för att passa de gäster som kommer. Kollegan Maria kommer in ungefär samtidigt som kvällens gästlista. Nu blir det fart, förutom fler gäster än vanligt kommer även en kör som ska sminkas. Maria och Mikael ringer runt till alla kollegor i telefonboken och får tillslut tag på en till som kan hjälpa till.

Fredrik Wikingsson är först på plats. Han nynnar amerikanska nationalsången, ber Micke sätta på Bohemian Rhapsody i dur och pratar konstant. Stämningen är på topp. Därefter droppar en efter en av gästerna in. Två intensiva timmar innan sändningen startar.

Förutom Breaking News har Mikael Idol och Talang som återkommande uppdrag. Han har även gjort en vampyrbok, några långfilmer och har en ny tv-serie på g.

Från hobbyprojekt till företag

För ungefär fem år ledsnade Micke på sitt jobb som restaurangchef och sadlade om till makeupartist och maskör. Varför han slog sig in på den banan beror bland annat på att det är ett gammalt intresse. Innan var han med i en dragshowgrupp.
– Från att vara ett hobbyprojekt växte det till att bli ett litet företag. Det var då makeup gick från att vara ett intresse till att bli mer business.

Att Mikael valde att ge sig in i en attraktiv bransch med hög konkurrens var ingenting han tänkte på.
– Jag har aldrig varit rädd för att skifta spår. Och jag har aldrig varit någon trygghetsmänniska. Det är värt att satsa på det man vill, då kan man lyckas. Jag tror att de som tvekar är de som misslyckas.

Efter att studierna var avslutade tog det 1,5 år innan han kunde försörja sig helt på yrket.
– Jag jobbade extra inom restaurang parallellt med att skaffa jobb. Det måste man vara beredd på i början. Speciellt som frilansande makeupartist med eget företag. Vill man sälja smink i butik är det enklare.

Första jobbet han fick var en praktik under utbildningen, på just Breaking News.
– Maria har gått på samma skolan, hon brukar vända sig dit för praktikanter. Jag hamnade här, sen har det bara löpt på, men jag har också haft tur. Det är samma person som ansvarar för sminket på Talang och Idol också.
Han halkade in på ett bananskal, men för att få vara kvar handlar det om att göra ett bra jobb. Och funka i gänget.

Får jobb via rekommendationer

I makeupbranschen handlar allt om rekommendationer.
– Jag har aldrig sökt ett jobb. Det handlar om att göra ett bra jobb för att folk ska tipsa om dig.
Han har en enkel hemsida, men satsar främst på Instagram för att synas.
– Men jag postar för lite, om man frågar dem som är duktiga. Men jag har aldrig jagat för att bli influencer. Om någon frågar vad jag gjort brukar jag hänvisa dem till Instagram, där finns bilder på det mesta jag gör.    

Som ny i branschen gäller det att hoppa på praktiker och kolla forum på Facebook där de söker oerfarna till lägre kostnader.
– Hoppa på allt du kan för att prova på olika inriktningar.
Att vara social och funka i grupp är viktiga egenskaper.
– När makeupartister lyckas handlar inte alla gånger om att de är bäst. De är otroligt duktiga socialt och funkar i olika sammanhang. Man måste kunna ta alla olika typer av människor och vara bra på att marknadsföra sig själv.
Se till att vara organiserad, komma i tid och vara väl förberedd.
– Du måste bli personen som är smidig att jobba med. Uppdragsgivaren kan inte tveka på om du är där när jobbet börjar. Man är lätt utbytbar.

Hoppar man av med kort varsel får man inte jobbet nästa gång.
– Det låter hårt, men så är det.
Däremot kan man göra sig oumbärlig.
– Dit vill man komma. Förutom att vara duktig och pålitlig måste man då göra det lilla extra. Det kan handla om att hjälpa kostymavdelningen om något går sönder. Man måste vara prestigelös, annars blir man inte långlivad.

Förberedelser är a och o

Dags för för inspelning. Mikael och Maria springer runt i studion och utanför för att hitta alla gäster och ge dem en sista piff. Lukten av brandrök är påtaglig. Det visar sig att Filip och Fredrik ska spela in en av akterna utanför och tunnor med eldar är tända.
När inspelningen drar igång slår sig Mikael och Maria ner i soffan alldeles utanför i beredskap för att springa in och bättra på i reklampauserna. För Mikael är det sista dagen. Nästa vecka är det dags för nästa uppdrag, inspelning av en tv-serie
– Jag börjar styra det mer åt drama och film. Kreativiteten i yrket är fantastisk, mask och film är ännu mer kreativt än att sminka så att säga skönhetssmink.

Som maskör är det mycket trial and error. Lära sig vartefter man åker och titta på andra. Att Mikael får även såna jobb tror han beror på att han gett sig sjutton på att klara av det.
  Många tar på sig jobb som de säkert klarar av, men när det väl kommer till kritan har de inte gjort grundarbetet. När jag tar på mig ett jobb som jag inte är hundra procent säker på hur jag ska göra provar jag hemma 25 gånger först. Även om jag gjort skotthål tidigare kommer jag ändå göra det hemma så jag exakt vet alla steg. De som chansar får inte jobbet nästa gång.

Hur trivs du som frilansare jämfört med att vara anställd?
– Framför allt är det väldigt roligt. Jag styr min egen tid och tar de jobb jag vill ha, det är en lyx. Nackdelen är att man lätt jobbar för mycket. I början tog jag alla jobb för att få in pengar, så behöver jag inte tänka längre.

I framtiden drömmer han om att vidareutbilda sig i London.
– Jag vill bli bättre på mask och jobba med specialeffekter.
I planerna ingår även att lära sig ett av de äldsta yrkena.
– Att knyta peruk. Det är gammal kunskap som inte många kan. Det har jag gett mig sjutton på att lära mig.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X