Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetFörsäkringÄr du rätt försäkrad?

Är du rätt försäkrad?

Att vara rätt försäkrad som småföretagare är viktigt. Vi passade därför på att fråga Christina Almtun, Affärsområdeschef Företag på Svedea om hur man ska tänka. 

Hur bra är svenska småföretagare på att försäkra sig?

Christina Almtun, Svedea.

– Tyvärr är alltför många småföretagare fel- eller oförsäkrade. En vanlig missuppfattning bland främst enskilda firmor är att hemförsäkringen ger ett tillräckligt skydd. Denna missuppfattning kan stå företagaren dyrt om man till exempel tappar laptopen, hamnar i tvist med en kund eller skadas på en tjänsteresa. Dock ska sägas att det blivit vanligare att även mindre företag försäkrar sig då avtal mellan kund och leverantör med krav på ansvarsförsäkring förekommer i större utsträckning.

Vilka typer av försäkringar behöver småföretagare?
– Man kan förhålla sig till en företagsförsäkring som en hemförsäkring för företaget. Som grund har alla företagare  i stort sett samma krav på skydd, det vill säga Egendomsförsäkring, Avbrottsförsäkring, Ansvarsförsäkring och en Rättsskyddsförsäkring. Men många företag har även verksamhetsspecifika risker som bör försäkras. Lämnar man sitt kontor för att besöka exempelvis kunder och leverantörer bör en Tjänstereseförsäkring tecknas, är man verksam som konsult bör Konsultansvarsförsäkring tecknas och så vidare. Det är viktigt att man tänker på sitt eget företag och reflekterar över vilka risker man löper i sin verksamhet. Ofta finns en försäkring som kan hjälpa och lindra då det går snett.

Vad är det viktigaste att tänka på när man som småföretagare ska teckna en försäkring?

– Att inte slarva när 
man väljer försäkring utan att vara reflekterande på sin egen verksamhet, lyhörd för den rådgivning man får och allmänt medveten om risker man exponeras för. Pris är självklart viktigt, men man får inte stirra sig blind på kostnaden utan sätta den i relation till den verksamhet man bedriver. Att vara snål kan bli dyrt i slutändan om man har otur.

Vad brukar småföretagare missa när kommer till försäkring?
– Dels att hemförsäkringen kan ersätta skador som sker inom bolaget. En annan vanlig miss är när man ska värdera sitt företags saker. 
Om man räknar för lågt när man anger försäkringsbelopp blir det svårt att få full ersättning vid en eventuell skada. Tjänstereseförsäkring är ett annat område – väldigt många förknippar en tjänsteresa med en längre resa till fjärran destination medan i verkligheten kan en tjänsteresa vara mycket närmare och kortare, exempelvis ett kundbesök i andra änden av stan.

Vilket skydd kan ni erbjuda småföretagare?
– Vi kan skräddarsy försäkringar för ett specifikt företag men har också paketlösningar för olika branscher.

Läs mer om försäkringar för småföretagare

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X