Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuDärför är teamet viktigt...

Därför är teamet viktigt i företagande

De senaste 25 åren har Cecilia arbetat med företags- och affärsutveckling. Cecilia är också certifierad i verktyget
D I S C, det vill säga hur man kategoriserar personligheten enligt röd, gul, grön och blå, vilket kan ge råd och vettiga förklaringar på hur man åstadkommer olika saker med olika personligheter. Bra kommunikation börjar med förståelse och respekt för olikheter, är hennes ledstjärna.

Av Nina Jansdotter

Cecilia är en drivande entreprenör, med stort fokus på resultat och utmaningar, vilket har givit henne en hel del problem och skapat språkförbistringar genom åren, berättar hon. Det var inte förrän hon på riktigt och ända ner i fötterna förstod vilken påverkan hon har på sin omgivning och varför hon reagerade negativt på vissa människor, som hon kunde kommunicera och jobba tillsammans med andra på ett positivt sätt.
– Våra styrkor blir gärna begränsningar om vi inte förstår att vi är olika och att vi motiveras på olika sätt, säger hon, med eftertryck.

 Teamet är alltid viktigt, fast på olika sätt. I en startup är teamet väldigt viktigt därför att en enad kraft når längre än en splittrad. Det är det är bara att titta på den politiska världen, vill hon gärna lyfta fram. När en grupp individer väljer att utsätta sig för den utmaning och påfrestning det är att göra en startup, är det många gånger teamet som är skillnaden mellan framgång och misslyckande.
– Massor med saker ska genomföras. Många beslut ska tas, och olika kompetenser måste användas. Alltifrån kvalitetssäkring till att hoppa, utan att veta var man landar. Det krävs olika människor med olika synsätt och kvaliteter för att klara en startup. Ett bra team helt enkelt!

Många investerare brukar titta noga på vilket team som ligger bakom en idé innan de investerar. Hur kommer det sig?
– En investerare måste försäkra sig om allra bästa förutsättningar för sin insats. Se det som att du ska plantera en dyr fin rosenbuske, då ser du så klart till att den har de bästa förutsättningarna för att etablera sig, växa sig stor och stark under många år. Det räcker inte med att putta ner den i jorden.
Du måste gödsla, vattna, klippa och ibland behandla mot angrepp från olika håll, menar hon.  Samma är det med startup och för en investerare gäller det att se till att förutsättningarna är de allra bästa, Det vill säga teamet som ska finnas med i etableringen. De som ser till at man växer sig stark på marknaden och får fäste för en fortsatt tillväxt.
– Rätt team för att klara av att ta hand om de svårigheter som uppstår längs vägen. För de kommer, alla barnsjukdomarna.  En investerare har sin affärsidé, precis som en startup har sin, den ska så klart ge utdelning för båda.

Hur ska ett bra team vara?
– I ett bra team bör det finnas olika typer av personligheter, kompetenser och erfarenheter. Det ska dessutom finnas gemensam syn på affärsidé och på företagets framtidsvisioner.  Likaså är det nödvändigt att det finns respekt för varandra och våra olikheter samt en samsyn vad gäller värdegrund.
Ett bra team skapar en positiv arbetsmiljö. Då blir det högt i tak och förståelse för varandra. Att man ger och tar och har gemensamma mål, ger en bra grund för framgång. När inte teamet fungerar blir det tvärtom. Konflikter, rädsla, maktkamp och det mesta tar tid och man kommer inte till beslut. Då hamnar fokus på fel saker.

Hur löser man knutar och konflikter i team?
– Genom transparens, kunskap och kommunikation kommer man långt. Men det krävs att man är överens om målen eller i alla fall delmålen, sedan får man ta det bit för bit om man är eniga om det. Annars får man tänka om.

 Hur skapar man bra teamkänsla?
– På samma sätt som man löser upp knutarna, med transparens, kunskap och kommunikation. Och gemensamma mål.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X