Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapTrenderMegatrender & vikten av...

Megatrender & vikten av öppna IT system som går att koppla ihop

Flera av dagens megatrender inom IT visar på behovet av öppna system som kan kopplas ihop med hjälp av API:er. Har du din API-strategi på plats? Kan din organisation möta det allt större kravet på enkel hantering och utbyte av stora mängder data?

Fyra av dagens megatrender inom IT-området visar alla tydligt på behovet av öppna system som samverkar. För organisationer och företag betyder det att de måste förbereda sig genom att formulera en robust strategi hur man ska hantera API:er och konnektivitet. Dessutom behöver de frigöra kapacitet för att hantera hela kedjan innan det blir ett ännu större gap mellan IT-organisationens förmåga att leverera och förväntningarna från övriga verksamheten. Låt inte avsaknaden av en tydlig API-strategi (inkluderande metod, organisation och plattform för att leverera API:er) göra så att du blir akterseglad av dina konkurrenter.

 Vilka är då dagens megatrender?

Datautbyte i realtid – Många organisationer är redan beroende av att analysera data för att fatta rätt beslut eller göra prognoser för att optimera försäljning, personalstyrka eller andra resurser. Trenden är tydlig, mängden data som måste samlas in och processas kommer att fortsätta öka. För att ta hand om all data och distribuera den genom olika ekosystem behövs API:er.

Internet of Things “IoT” – Redan idag utrustas en mängd maskiner, apparater och fordon med sensorer och processorer, som i sin tur skickar mängder av information om status, förutsättningar, förhållanden, plats, etcetera. För att kunna kommunicera effektivt med alla dessa sensorer kommer det att behövas öppna system. Sammankopplingen av system görs mest effektivt med API:er

Nya tjänster & affärsmodeller – Vi lever i en tid då verksamheter ständigt utmanas av nya fenomen. Kunders beteende ändras och ny konkurrens uppstår från de mest oväntade håll. För att möta alla dessa utmaningar är organisationens förmåga att agera snabbt helt avgörande. Du har säkert redan listat ut svaret. API:er möjliggör datautbyte med nya samarbetspartners och ger möjlighet till utbyte på helt nya sätt.

Processautomation & dataanalys – Access till stora datamängder i kombination med verktyg och strategier för artificiell intelligens, processautomation och framåtriktad analys, har gjort det möjligt för organisationer att automatisera processer och beslut i en allt högre grad. Återigen, det hade inte varit möjligt utan API:er.

 Den gemensamma nämnaren för alla ovanstående trender är att de kräver förmåga att utbyta data/information både effektivt och säkert. De kräver också att du har förmåga att agera snabbt, eftersom förändringar i kunders behov uppstår mycket snabbare idag än vad de gjorde för bara några år sedan. Det enda sättet för din IT-organisation att hantera detta är att skapa en effektiv infrastruktur som möjliggör självservice och metoder för att konsumera data. En effektiv infrastruktur där IT-organisationen kan skapa API-portaler för självservice, som ger utvecklare/anställda i verksamheten tillgång till de API:er som krävs för att kommunicera och utbyta data.

 Jag tror att man kan snegla på hur Google App Store eller Itunes Store gjort, där användare laddar ner de appar de vill ha direkt till sina telefoner. I en API-affär eller portal skulle det vara möjligt att hitta de API:er som verksamheten behöver för att kunna få åtkomst till eller leverera information. Snabbt, enkelt och alltid tillgängligt. IT-organisationens roll blir då att bygga infrastrukturen och att övervaka samt administrera affären eller portalen.

 Det är därför API:er och API-strategier är ett hett ämne inom många organisationer. Av samma anledning har organisationer som Lindex, ICA, Scania, Lantmäteriet, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och flera andra startat resan mot öppna system som med tydliga API:er kan skapa digitala ekosystem. 

 

Fredrik Svensson, Regionchef för Redpill Linpro i Karlstad.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X