Att försäkra bilen, huset och familjemedlemmarna är en självklarhet. En företagsförsäkring är inte lika självklar, men ack så viktig. Något som oftast glöms bort, eller struntas i är att som egenföretagare försäkra sin inkomst. En stor anledning till det: man vet inte att man kan göra det.
För att ha rätt till till a-kassa gäller det att ha jobbat minst 80 timmar under ett halvår de senaste tolv månaderna innan arbetslöshet. Det gäller oavsett om man är anställd eller egenföretagare.
— Det är många som än i dag inte tror att man kan ha a-kassa som företagare, men det kan man, säger Jeanette Thomsen, jurist på Småa, Småföretagarnas arbetslöshetskassa.
Hon berättar att en av Småas största utmaningar är att företagare tänker, vadå a-kassa? Jag startar ju inte företag för att det ska gå dåligt. Jag tror ju på min affärsidé.
— Man känner att det är ett misslyckande att gå med i en a-kassa. För oss är det raka motsatsen. Det är en trygghet. Affärsidén behöver ju inte vara dålig, det är så mycket annat som kan hända.
Regelverket som gäller anställda gäller även småföretagare, men det finns vissa undantag.
— Man har rätt till samma villkor, men företag bedrivs på många olika sätt. Vi sitter dagarna i ändan och försöka lösa problemen när företagarna kommer hit.
Att veta när man som företagare blir arbetslös är svårt att definiera, men det finns en specialregel.
— Nu räcker det att du bara upphör att driva verksamhet för att ha rätt till ersättning, du behöver inte avveckla företaget. När du sedan startar upp igen måste det gå fem år från uppstarten innan du kan stänga ned tillfälligt igen och ha rätt till a-kassa. Har det inte gått fem år måste du avveckla företaget för att ha rätt till ersättning.
Att beräkna ersättning
Normalt är att räkna ut ersättningen på taxeringen från det senaste året, eller ett genomsnitt på de två föregående. Men det finns en alternativregel.
— Testar du en affärsidé och känner inom 24 månader att nja, det kanske inte går så jättebra. Då har du möjlighet att upphöra med verksamheten, eller ta den där pausen vi pratade om förut, och beräkna ersättningen på en tidigare anställning. Det kan göra stor skillnad ekonomiskt sett.
Engagemang kan ställa till problem
De vanligaste frågorna Jeanette får när hon är ute på mässor är om företaget behöver gå i konkurs för att man ska ha rätt till ersättning och att det är så krångliga regler.
— Det är själva ordet arbetslöshet som är krångligt. Många företagare är väldigt engagerade i mycket, det kan ställa till problem. Har du till exempel en fru eller make som driver företag och du sitter i styrelsen, då är du inte arbetslös om ditt företag går dåligt.
Förutom att hjälpa småföretagare med ersättning jobbar Småa även med att driva frågor politiskt för att få till bättre villkor för företagare.
— Som företagare är det svårt att styra vilken inkomst man har, istället för en vanlig avgift skulle man kunna bestämma hur mycket ersättning man vill ha om man blir arbetslös och betala en premie därefter. Det någonting vi tittar närmare på.
Så funkar det som egenanställd
En fråga som varit omdebatterad är hur det funkar med a-kassa om man är egenanställd. Jeanette hjälper oss att reda ut det en gång för alla.
— Missuppfattningen är att man kan stämpla a-kassa mellan uppdragen, men nej man ses som företagare. Du är ju självständig uppdragstagare. Det är du som driver verksamheten.
När Jeanette får frågan om hur det fungerar från egenanställda frågar hon om de känner sig som företagare eller anställda. Alla svarar företagare.
— Där har du svaret om vilka regler som gäller.
Jeanette tipsar
- Först och främst gäller det att vara medlem i en a-kassa. För att ha rätt till a-kassa måste man ha varit medlem i tolv månader och ha arbetat sex av dem för att kunna göra en inkomstbaserad försäkring. Annars gäller grundbeloppet, som ligger på 365 kronor om dagen.
- Tänk på att ta ut ersättning från företaget så det finns någonting att räkna på.
- Tänk på alla dina engagemang och lyft upp dem, så det inte blir problem senare. Det kan bli kostsamt att plocka ut a-kassa som man inte är berättigad till. Ofta har man inte får avsikt att göra det, det är bara ens egna vårdslöshet.
- Om det börjar gå dåligt, hör av dig till oss så snabbt som möjligt. Då kan vi hjälpa dig med vad du ska tänka på för att få ersättning så snabbt och enkelt som möjligt. Ett samtal kan rädda mycket pengar i slutändan.
- Tänk på att upphöra med företaget i rätt tid. Håll koll på beräkningsregler och när taxering sker. Ligger du precis i en taxering när du söker kan det handla om mycket skillnad i ersättning om du söker innan eller efter när taxeringen sker.