Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEkonomiFinansieringUtmanar, pushar och förändrar...

Utmanar, pushar och förändrar factoringbranschen

Tora Juhlin-Dannfelt har under flera år utmanat, pushat och förändrat factoringbranschen. Men än är hon inte nöjd. Hon vill vara med och ta den in i framtiden där automatiserade flöden och samarbeten som tidigare varit otänkbara kommer att vara standard. Hon vill tvätta bort den negativa stämpeln och få företagare att inse att fakturaförsäljning är ett smart sätt att finansiera för att kunna optimera och växa sitt bolag.
Text Maria Östlund, Foto Jörgen Reimer, Styling: Maria Nordin, Ass: Ingrid Sundberg, Kläder: Lars Wallin

Uppdraget är utfört och fakturan skickad. Då är det bara att vänta 30, 60 eller 90 dagar innan pengarna finns på kontot och kan återinvesteras i nya projekt eller betalas ut som löner.
– Fakturor är en tillgång, men en fryst sådan som blir likvid först när er kund väljer att betala. Får man pengarna direkt kan man istället omvandla de tio gånger om, säger Tora Juhlin-Dannfelt, vd för LogiqPay.

LogiqPay erbjuder fakturafinansiering, som gör att kunderna får pengarna för utestående fakturor efter 24 timmar istället för att vänta tills kredittiden gått ut.
Hon berättar att de vanligaste anledningarna till att företag säljer fakturor är långa kredittider eller att man jobbar med kunder som alltid betalar sent.
– Det är ett smart sätt att finansiera på. Du kan vända pengarna mycket snabbare och på så sätt växa som bolag.

Istället för checkkredit

Varför företag ska använda sig av checkkredit, enligt bankerna, är för att kunna finansiera projekt, varulager och utestående kundfordringar.
– Istället för att ta ett lån för att ha råd att täcka upp innan fakturan betalas är det bättre att få pengarna på en gång. Visst innebär det en kostnad, men du slipper en tickande ränta.

Eftersom flera av LogiqPays kunder är inom bygg- och entreprenadbranschen tar hon ett exempel därifrån.
– Tänk om ett byggföretag vinner ett stort avtal med exempelvis Skanska. De jobbar hela första etappen, har kostnader för personal och virke. När jobbet är utfört efter två månader ska man skicka fakturan och vänta i 30 dagar, i bästa fall, men antagligen längre. Får man istället pengarna dagen efter har man råd att ta in ytterligare ett projekt och på så sätt öka omsättningen.

Alla sorters företag i alla skeden har nytta av att använda sig av fakturafinansieringstjänster. Enda gången det kan bli krångel är när fakturor inte är riktiga.
– I en perfekt värld där alla skickar riktiga fakturor fungerar det alldeles utmärkt. Du får pengarna på en gång och kan återinvestera dem.

Ren spelare i smutsig bransch

Något Tora brottas med är branschens dåliga rykte. Att få fram att man är en schysst spelare är inte det enklaste.
– Vi gjorde en konkurrentanalys där vi kontaktade flera factoringbolag för att se hur de förändrat sina avtal för att vara konkurrenskraftiga. Jag blev förvånad när vi såg att de inte har ändrat någonting på nästan tio år. De skriver på sina hemsidor att de är transparenta och att de inte har några dolda avgifter. Utåt låter det som de är med och utvecklas, men vi har fått svart på vitt att de inte gör det. De säger en sak, men på avtalen står en helt annan. Bland annat att de tar kreditrisken, men i avtalet kräver de både borgen och regress. Det är lika fult i branschen som det alltid varit.

Att nå ut med att LogiqPay inte jobbar med dolda avgifter och borgen är en tuff nöt att knäcka.
– Vi vill inte smutskasta våra konkurrenter, men jag känner att jag vill prata mer om det. Innan konkurrentanalysen trodde jag att de faktiskt hade förändrat och utvecklat sina villkor. Majoriteten har bindningstid och man låser sig att skicka alla sina fakturor via bolaget under minst ett års  tid. Bryter man mot det blir man skadeståndsskyldig och det kan handla om 10 procent av årsomsättningen. Företag blir behandlade dåligt genom dessa villkor och som kund märker man inte av vad man bundit sig till förrän det händer någonting och då sitter man ordentligt i skiten.

Factoringbolag tenderar att gorma om hur bra de är. Vi vill inte vara aggressiva och hetsiga. Vi vet att vi har en bra produkt, vi gör vår grej och står för vårt värde.

Från kundsupport till VD
Tora började sin karriär inom fintechbranschen i kundsupporten på Fakturabörsen, som Roni Zacharion då precis grundat.
– Han blev min mentor. Jag har alltid tyckt att det är kul att lära mig saker och suger åt mig snabbt, frågar och vill alltid veta mer. Roni uppskattade det hos mig och lät mig vara med på allt som passade.
I och med Toras förmåga att snabbt sätta sig in i nya saker fick hon hela tiden mer ansvar.
– Ju mer insatt jag blev i branschen desto roligare blev det. I en stor organisation där alla arbetsuppgifter är uppdelade skulle jag nog känna mig bortkommen. Jag är van att jobba när man vet vad som händer inom alla områden.

En viktig del i starten var att ta fram bolagets värdeord och vilken approach de skulle ha på marknaden.
– Factoringbolag tenderar att gorma om hur bra de är. Vi vill inte vara aggressiva och hetsiga. Vi vet att vi har en bra produkt, vi gör vår grej och står för vårt värde.
En annan spännande milstolpe i företaget Tora fick vara med om var när Schibsted gick in som investerare.
– Vi tyckte att det var en bra plattform för att kunna öka vår igenkänningsfaktor. Tyvärr är det så att folk inte är så öppna att ge företag man inte hört talas om en chans, men alla vet vilka Schibsted är.

Matchningen blev inte perfekt, då Fakturabörsen inte liknade de andra bolagen Schibsted hade i sin portfölj, så Roni köpte tillbaka det.
– I och med det bytte vi namn till Relenda och lanserade vår nya, uppdaterade plattform.
I den vevan blev Tora satt som VD för företaget och Roni tog ett steg tillbaka.
– För att vår tjänst skulle bli riktigt bra behövde vi en samarbetspartner som kunde hjälpa oss ett steg längre och få större volymer.

Under flera år hade de fört dialog med bolaget Logiq. De köpte Relenda i maj 2017, som ett halvår senare bytte namn till LogiqPay.
– Logiq är en av de största aktörerna i Norge inom elektroniska handelsdokument,  bland annat EDI-tjänster. Dina utgående fakturaflöden går genom Logiq, som  organiserar dessa till rätt format och distribuerar rätt faktura i rätt format för respektive mottagare,  Logiq arbetar med både utgående och ingående flöden. Där såg vi relevansen mellan våra företag. Att vi kunde komma in och finansiera på deras utgående flöden, helt integrerat och fullt automatiserat. 

Utmanar traditionell factoring

När Fakturabörsen lanserades var de först i Europa med att erbjuda en marknadsplats för fakturafinansiering.
– Vi har alltid velat pusha, utmana och förändra factoringbranschen. Alla förtjänar att kunna finansiera på ett bra sätt. Vi vill få fram fakturafinansiering som ett riktigt, smart och effektivt alternativ för finansiering. I dag tror många att företag  säljer fakturor för att det går dåligt, så är det verkligen inte. Det är  förlegat och tråkigt att bolag ska dra sig för att  tala om att de säljer fakturor då det är ett smart sätt att finansiera för att kunna växa och öka omsättningen. 

Marknadsplatsen funkar som så att flertalet olika finansiella aktörer bjuder på de fakturor som läggs ut. Den med högst bud vinner.
– För de finansiella aktörerna fungerar vi som en kortsiktig investeringsmetod. De finansierar fakturorna, vilket gör att vi kan erbjuda våra kunder bättre villkor.
Efter att fakturorna kontrollerats läggs de ut på en liveauktion där köparna får buda. Företaget som säljer fakturor sätter sina egna parametrar och ett lägsta pris man säljer för.
– Det har förändrat mycket på marknaden. I traditionell factoring sätter factoringbolagen sina priser. Det finns inte så mycket man kan göra åt det, take it or leave it. Det ligger inte i vårt intresse att ge våra kunder ett så dåligt pris som möjligt, vi lägger ju inte pengarna. Vi försöker hela tiden pusha investerarna. Så länge de känner att de får en okej avkastning går de att pusha ganska långt.

Att LogiqPay kan hålla så bra priser beror inte på någonting annat än att andra bolag vill ha större vinst.
– Vi har inte hittat något smart sätt att hålla ner kostnader på. Alla factoringbolag skulle kunna ha våra priser, men de vill tjäna mer pengar. Och det funkar.

Tar det till nästa steg
Förutom tjänsten där man laddar upp sina fakturor manuellt på marknadsplatsen så lanserar LogiqPay nu en ny tjänst, dynamisk fakturafinansiering. Att inte bara erbjuda små och medelstora företag en manuell tjänst för fakturafinansiering, utan en riktig finansieringsform för alla typer av bolag, är en vision företaget haft redan från start.
– Det är en fullt integrerad och automatiserad fakturafinansieringsform. Istället för att ladda upp fakturor som vi kontrollerar och skickar iväg går allt per automatik.
Du väljer själv hur stort kapital du vill få in varje månad, kvartal eller egenvald tidsperiod samt vilka typer av fakturor du vill finansiera. Till exempel kan du välja att finansiera alla fakturor med en kredittid över 30 dagar samt välja att primärt finansiera fakturor mot kunder med kreditvärdighet AAA. Du behöver bara ställa in parametrarna en gång så rullar pengarna in på kontot.

Vill du ändra någonting är det bara att när som helst gå in och göra det, du är inte bunden till någonting. LogiqPay har inga bindningstider eller krav på antal fakturor som ska finansieras. Du får sälja hur många eller få fakturor du vill.
– Bolag har börjat förstå att det här är framtiden. Nu jobbar fler och fler för att allt ska finnas automatiserat i affärssystemen. Du ska inte behöva knappa in siffror manuellt. Allt ska skickas i t rätt format automatiskt och loggas digitalt. Skillnaden mellan oss och andra företag som erbjuder liknande tjänster är att vi har både distributionen och finansieringen i samma led, som enkelt kan integreras med affärssystem och faktureringssystem. Integrationen görs direkt med affärssystemets gränssnitt via API.

Trots att det är helt logiskt att man finansierar på sina fakturaflöden har finansieringsbranschen och branschen för ERP-system, affärssystem, tidigare varit helt åtskilda.
– Det är först nu det blir mer tydligt att detta är framtiden. I dialoger med  företag som erbjuder affärssystem är det tydligt att de inser vikten av att  erbjuda mervärde till sina kunder. Att erbjuda ett enkelt och bra sätt för deras kunder att kunna finansiera sig på är ett smart nästa steg. Nu handlar det inte längre om om utan snarare när dessa företag kan erbjuda finansiering till sina kunder. Annars kommer de förlora dem till företag som förstått nyttan i att erbjuda sina kunder mervärde. Affärssystem, distributionskanaler och finansiering går hand i hand, säger hon och fortsätter.
– Tidigare har fakturafinansieringsbranschen inte haft något med affärssystem att göra. Det är  coolt att två helt skilda världar nu kommer att gå hand i hand framåt. Alla försöker vi göra business och tjäna pengar, tack vare integrationer och värdet i partnerskap, där bolag med olika expertiser gå ihop och gör det tillsammans, är framtiden.

 

Tänk på!

Innan du skriver på ett avtal med ett factoringbolag finns det ett par saker att tänka på. Tora hjälper oss reda ut vad.

  • Läs avtalet! Titta först och främst på vad de kräver för säkerheter. Är det med eller utan regress? Akta dig för termer som skötselborgen, det är ett riktigt borgensåtagande. Säljer du med borgen har factoringbolaget hög säkerhet, då ska du inte behöva betala fyra procent.
  • Granska priserna. Även om bolaget skriver att de tar två procent kan det tillkomma olika småavgifter och bli riktigt dyrt i slutändan.
  • Titta på bindningstiden. Annars kan du fastna i avtal där du tvingas sälja företagets alla fakturor under en längre period till höga avgifter.
  • Ha koll på avtalet, bryter du det kan du bli skyldig höga skadestånd.
  • Behåller företaget en depå? Vissa har en del av pengarna innestående som man inte får utbetalt ifall någonting händer som en ytterligare säkerhet.

Stort tack till Radisson Blu Waterfront Hotel där vi tagit alla bilder. Fotograf Jörgen Reimer, stylist Maria Nordin, assistent Ingrid Sundberg och Lars Wallin som vi lånat alla kläder av.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X