Saturday, July 13, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuBättre att misslyckas än...

Bättre att misslyckas än att ångra sig

Efter att ha startat flera företag och gått in i väggen har Therese Albrechtson tänkt om. Istället för att själv starta tusen nya företag vill hon hjälpa tusen människor att starta ett företag. Hon har också grävt djupare i varför majoriteten av tvåbarnsmammor antingen går in i väggen, skiljer sig eller går ned i arbetstid, vilket resulterade i boken Dålig mamma… eller superkvinna.

Med rosa resväskan i högsta hugg och en grön scarf runt halsen som piffar upp den annars svarta klädseln kommer energiska Therese Albrechtson in på kontoret. Hon har varit på möten i Stockholm och ska senare flyga hem till man och barn.
– Jag bor lite överallt, vi har hus i Norge och Göteborg och jag reser mycket i jobbet.
Therese fick upp ögonen för entreprenörskap sista året på gymnasiet då hon läste Ung Företagsamhet.
– Efter det kände jag wow, det här vill jag göra. Friheten och att det inte fanns några begränsningar tilltalade mig. Man kunde vara så kreativ man ville.

Under UF-året kom hon fram till att hennes starkaste sida som entreprenör är att hon är social, gillar nätverk och inte är rädd för att misslyckas.
– Nätverk är a och o. Jag har jobbat stenhårt för att bygga upp mitt nätverk för att förhoppningsvis kunna ge något till dem och eventuellt kunna få hjälp när jag behöver.

Efter studenten kom hon in på Handelshögskolan, men att gå vidare med företaget kändes mer lockande.
– Jag tyckte att vi sålde världens bästa grej, självförsvarssprayer.
Under UF-året köpte hon in sprayerna från ett äldre par som hade ensamrätten.
– Jag frågade om jag kunde köpa loss den, för de hade ingen större verksamhet.

Utan erfarenhet, utbildning eller föräldrar som är entreprenörer var det inte så enkelt att starta företag. Folk runtomkring tyckte att hon bara var en ung tjej som kom med massa tokiga idéer.
– Men jag kände att det här är vad jag vill. Mitt fokus i huvudet var den viktigaste egenskapen. När alla sa: tänk om du misslyckas, tänkte jag: tänk om jag lyckas. Jag såg inte alla risker folk försökte varna mig för.

Hur – ett så viktigt ord

Therese morbror tänkte annorlunda. Han sa: har du en idé, satsa nu. Det är bättre att du gör det och misslyckas än att stå om ett par år och ångrar dig för att någon annan tog din idé.
– Ett av de viktigaste orden inom entreprenörskap är hur. Jag tänkte inte på varningarna, utan på hur jag ska komma runt problemen.

För att kunna köpa ut ensamrätten för sprayerna och komma igång behövde Therese en halv miljon kronor.
– Jag hade 926 kronor på kontot, så det var utopiska summor. Istället för att konstatera att det inte gick funderade jag på hur jag skulle få ihop pengarna. Jag fick nej på banken, ingen ville gå i borgen för mig. Istället gick jag ut i lokaltidningen, berättade om mina idéer och att jag behövde pengar. Till slut började släktingar, privatpersoner och företag låna mig pengar så jag fick ihop en halv miljon.

Än en gång fick hon höra: Gud, tänk om du förlorar alla pengar.
– Ja, men tänk om jag vinner det dubbla. Det mindsetet är viktigt, vad man än gör.
Hon poängterar att om man ska ta en risk ska den vara kalkylerad.
– En halv miljon kronor är mycket pengar, men jag skulle inte vara skuldsatt resten av livet om jag gick i konkurs. Den summan skulle jag kunna betala tillbaka genom att ta ett jobb. Det gjorde mig lugnare.

Jobbar för bättre skyddsnät

Therese drev företaget Bodyguard och sålde självförsvarssprayer under ett par år.
– Tills jag trampade snett, ramlade ramlade i en stentrappa och fick flera slag mot huvudet. Jag var borta från jobbet till och från under 1,5 års tid.
Hon tvingades sälja företaget för att fokusera på att bli frisk.
– Bolaget gick ned när jag blev sjuk. Samtidigt skulle jag betala lön och fasta omkostnader. Jag fick putta in allt jag hade i bolaget och ta lån, men det var inte hållbart. Att bygga upp ett företag med kundkontakter tar lång tid, vi måste ha ett bättre skyddssystem. Det är en fråga inom entreprenörskap jag brinner mycket för.

När Therese började komma tillbaka fick hon många förfrågningar om att föreläsa. Inspirera andra till att starta eget.
– Eftersom jag inte var helt frisk kände jag att det var perfekt. Istället för att jag ska starta tusen företag kan jag få tusen personer att starta ett företag.

I samma veva fick hon priset Europas bästa unga entreprenör och blev EU-ambassadör för kvinnors företagande. Då kom även uppdrag utanför Sveriges gränser.
– Jag träffade entreprenörer med energi och driv, men många hade svårt att växa. Jag också. När man kommer till en viss nivå behöver man ny kompetens, nytt kapital, ny energi och nya infallsvinklar. Det satsas mycket på nystartade bolag, men inte mycket på att hjälpa dem vidare.

Hon intervjuade cirka hundra superentreprenörer i Sverige om varför deras företag blivit så stora. Svaren sammanställdes i tio tillväxtnycklar, vad som är viktigt för att kunna ta nästa steg.
– Sen gjorde vi en utbildning av det, Academy of Excellence. Alla lärare på utbildningen är entreprenörer och experter inom sitt område.

Till en början ägde Therese 50 procent i företaget, men har sålt av sina andelar steg för steg.
– Jag brinner fortfarande för tillväxt, men kände att jag inte kan jobba operativt när familjen bor i Norge. Jag ville hellre att bolaget lever vidare än att jag står som ägare.

Man kan inte växa ensam

En viktig del för att kunna växa är ta hjälp utifrån.
– Många entreprenörer är så inne i sin produkt eller tjänst. När bolaget växer har man fortfarande alla hattar på sig. Många entreprenörer skulle behöva rannsaka sig själva. Se sina styrkor och svagheter.

Det är också viktigt att tänka till på vilka man har i sin styrelse.
– Man måste ha ett bollplank som engagerar sig i ditt bolag. Ta in en styrelseordförande som kan vara din elakaste bästa vän. När du provoceras och tvingas tänka till kan du växa. Inte när du fastnar i samma gamla hjulspår.

Trots att Therese inte är så bra på att skriva har hon givit ut två böcker.
– Jag vet mina begränsningar, men det är dumt att fokusera på. Jag tänkte istället hur? För att skriva min första bok, Våga vårda vinn, tog jag hjälp av en journalist. Jag talade in på en bandspelare och hon skrev. För prata kan jag, skrattar hon och fortsätter:
– Inse dina styrkor och fokusera på det. Inse dina svagheter och ta hjälp med det. Det tror jag är nyckeln.

Den berömda väggen

För några år sedan tog det än en gång stopp. Therese gick in i väggen.
– Därför började jag brinna för frågan hur kvinnor får ihop barn och karriär.

2012 fick hon första barnet, som följde med när Therese var runt och föreläste. Men när andra kom gick det inte längre.
– Jag försökte, men efter ett halvår sa kroppen ifrån.
Hon började läsa in sig på ämnet för att se hur andra får ihop sin roll som mamma med karriären. Det hon fick fram var att innan man får barn gör kvinnor och män lika mycket hemma, de tjänar lika mycket och är lika mycket sjukskrivna. När man får sitt andra barn är kvinnor dubbelt så mycket sjukskrivna, de tjänar mindre och de gör sex veckor mer per år i hushållsarbete.
– Vi är ett av världens mest jämställda länder inom arbetslivet, men familjelivet är mer seglivat. Det gör att kollisionen är starkare än någonsin.

När Therese blev mamma föll hon in i den klassiska kvinnofällan och tog hand om all projektledning i hemmet.
– Jag skulle vara hemma som om jag inte hade något jobb och jobbade som om jag inte hade någon familj. Det är ohållbart i längden.

Therese intervjuade 30 stycken av dem hon ansåg vara de mest framgångsrika kvinnorna i Sverige: till exempelpartiledarna, idrottskvinnor, Camilla, Läckberg, Jessica Almenäs och Isabella Löwengrip för att få reda på hur de får ihop sina liv. Resultatet går att läsa i boken Dålig mamma… eller superkvinna.
– Jag insåg då att bland kvinnor som har två barn har de flesta antingen gått ned i tid, skiljt sig eller gått in i väggen. Ska man undvika det måste man ha ett jämställt förhållande. Kvinnor har ett eget ansvar både mot oss själva och våra partners att släppa kontrollen.

För att komma tillbaka från utbrändheten jobbade Therese mycket med självkänslan.
Jag tyckte att jag var stark innan, men självkänsla är en färskvara. När jag fick barn kände jag mig otillräcklig och som egenföretagare kan man inte bara stämpla ut. Sex veckor efter att jag fick mitt första barn åkte jag iväg på ett jobbuppdrag. Folk tyckte synd om min dotter och att jag inte inte skulle skaffa barn om jag inte ville ta hand om det. Jag älskar henne över allt annat, men jag ville också jobba. Jag såg inte motsättningen.

Två veckor senare åkte Therese man iväg på en Champions League-match.
– Han fick höra: vad fantastiskt för dig att få komma iväg och få sova själv i fyra dagar. Det resulterade i att jag började smyga med att jag jobbade, att få höra att man är en dålig mamma tar hårt.

Visionen med boken är att förväntningarna, kraven och attityden ska vara samma för båda föräldrarna.
– Och stoppa skuldbeläggandet vi har. Jag är inte en sämre mamma för att jag hämtar senare på förskolan eller ger mitt barn burkmat.

Vill påverka och investera

Inom den närmsta framtiden vill Therese fortsätta påverka i de frågor hon brinner för.
– Entreprenörskap och utbrändhet samt psykisk ohälsa är stora samhällsfrågor. Vi klarar oss inte utan entreprenörer, det är genom dem vi får in skatteintäkter. Sverige betalar enorma summor i sjukpenning för utbrändhet och det bara växer. Det är hjärtefrågor som jag vill vara med och påverka så mycket som möjligt.

Eftersom hon är på resande fot så pass mycket har hon svårt att arbeta operativt på plats i ett företag.
– Därför har jag istället gått in som delägare i olika bolag. Jag kan vara med och arbeta i advisory boards och styrelser. Jag vill gå in med både kapital, mitt nätverk och kompetens. De pengar jag tjänar vill jag investera i nya entreprenörer.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X