Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapPolitikValår – Hur viktiga...

Valår – Hur viktiga är småföretagarna för partierna?

Det är inte långt kvar innan det är dags att gå till vallokalerna. Vi passade därför på att fråga alla partier hur viktiga småföretagare är för dem och hur de vill skapa fler och starkare företag i Sverige. Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson berättar om Moderaternas syn på saken. 

Hur ska man få fart på företagandet i Sverige?
– Sverige behöver konkurrenskraftiga skattevillkor och enkla regelverk att förhålla sig till för att fler ska välja att starta företag och för att fler företag ska kunna växa.World Economic Forum har nämnt det höga skattetrycket som den enskilt största faktorn som begränsar svenska företags tillväxt och flertalet undersökningar visar att många företag vill men inte kan växa på grund av ett alltför omfattande regelverk.

Vilken är er viktigaste fråga för ett långsiktigt hållbart företagande?
– Skattetrycket behöver minska för att svenska företag över tid ska kunna ha konkurrenskraftiga villkor gentemot företag i andra länder. I en globaliserad värld riskerar vi annars att driva företag ur landet.

Hur viktiga tycker ni att de små och medelstora företagen är för Sveriges välfärd?
– Direkt avgörande. 4 av 5 nya jobb skapas i små företag. De utgör därmed grunden för en hög sysselsättningsgrad och en bred bas för finansiering av välfärden. Många företag är också med och bidrar rent praktiskt i form av framgångsrika välfärdsföretag som ökar mångfalden i välfärden.

Ett stort problem för småföretagare är regelkrångel, hur ser ni på det?
– Vi ser problemet och oroas framför allt över utvecklingen. Under alliansregeringen minskade kostnaden för företagens regelbörda med 7 miljarder kronor. Tyvärr har de administrativa kostnaderna under den senaste femårsperioden ökat med 1,2 miljarder per år. Vi vill exempelvis arbeta för en nationell digital plattform som underlättar företags uppgiftslämnande till myndigheter och bredda Regelrådets mandat så att konsekvenser för regelgivning för företag beaktas tidigare i beredningsprocessen.

Varför ska småföretagare rösta på er?
– Med oss kommer företagare uppskattas mer och beskattas mindre. Den nuvarande regeringen har tyvärr gjort det svårare att driva företag i Sverige exempelvis genom förslag om vinstbegränsning i välfärden, 60 miljarder i höjda skatter som till stor del drabbar företag och genom höjda kostnader till följd av ökad administration.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X