Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetPensionSå nyttjar du fördelarna...

Så nyttjar du fördelarna som äldre

Är du sugen på att fortsätta driva eller starta företag efter pensionsåldern? I så fall grattis! Förutom den sociala aspekten finns det flera ekonomiska fördelar. Lägre skatt, lägre socialavgifter och du kan fortsätta tjäna in till din pension samtidigt som du plockar ut en del.

Börjar det närma sig pensionsålder? Oavsett om man tänkt jobba vidare eller varva ned bör man i god tid börja planera sin framtid.
– Jag skulle rekommendera att man börjar tänka på hur man ska göra vid 55 års ålder. För att maximera effekterna  ska man börja plocka ut pensionen när man fyller 61 år, säger Ulf Svensson, vd på Björn Lundén Information.

Ulf berättar att en tredjedel av alla över 65 år kan tänka sig att jobba vidare och att andelen som startar och driver vidare företag i samma ålder bara ökar.
– Att det är så handlar bland annat om det mentala, man fortsätter att vara aktiv och tappar inte kontakten med kamraterna. Att bara bryta tvärt är inte bra för den mentala hälsan.

Att fortsätta jobba ger även stora ekonomiska fördelar. Efter 65 år får man högre grundavdrag, halverade socialavgifter och förhöjt jobbskatteavdrag som ger 20 procentenheter lägre skatt.
– Man kan säga att de första 100 00 kronorna man tjänar är skattefria. Och mellan 100 000 och 300 000 kronor är inkomstskatten 5 procentenheter lägre. Dessutom kan man plocka ut pension och samtidigt tjäna in pension.

Ulf rekommenderar alla att plocka ut pension, även om man jobbar vidare.
– Från 61 år ska man plocka ut pension. Månadsnivån blir högre om du tar ut pensionen senare, men den totala summan blir densamma. I det orangea kuvertet har du en tänkt dödsdag. Om du dör innan tillfaller den allmänna pensionen övriga pensionärer som är födda samma år som du. På premiepensionen och tjänstepensionen kan du ha efterlevandeskydd till förmån för närstående.

Företag eller anställning?

Om man är en av alla dem som vill jobba vidare, vilken form är då mest fördelaktig? Ulf är inne på företagarlinjen.
– Företag tvekar att anställa äldre och man har en avgångsskyldighet när man fyller 67 år. Äldre företagare har lätt för att få in uppdrag, det är idealiskt att ta in någon mot fakturering. Sen så kan man ju välja och vraka bland uppdragen   med pensionen i ryggen har man en grundtrygghet. Det är en behaglig sits.

Planera smart 

Har man drivit aktiebolag och börjar närma sig 60 år kan man lägga företaget i karens och starta upp en enskild firma att driva verksamheten i. En viss mängd av vinsten i aktiebolaget kan man årligen ta i utdelning till 20 procent skatt.
– Efter karenstiden på 5 år kan man plocka ut allt med en skatt på 25 procent. På så sätt kan man både ha kvar kakan och äta upp den.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X