Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringFinansiera företagsstarten

Finansiera företagsstarten

En av de viktigaste frågorna i företagsstarten är hur man ska finansiera att förverkliga sin idé. För att få reda på vilka de vanligaste vägarna att gå är och få lite tips på vägen pratade vi med Janis Lancereau, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Örebro.

Att bli egenföretagare eller entreprenör är hett, allt fler väljer det alternativet. Janis Lancereau, som leder verksamheten på Nyföretagarcentrum Örebro, berättar att de flesta startar små verksamheter, de vill vara sin egen chef och försörja sig själva.
– Om varje människa skulle försörja sig själv vore det fantastiskt, både ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och för självkänslan.

Oavsett vad för företag man startar och vilka ambitioner man har krävs det för det mesta någon form av finansiering i början.
– Först och främst tittar vi på den egna privatekonomin. Har man någon form av skulder kopplar vi först på en modell för att bli av med dem.

När man söker pengar är steg ett scanna sitt eget nätverk och vända sig till de närmsta. Hör med familj, släkt och respektive om de vill vara med och backa upp dig i företagsstarten.
– Nästa steg är att vända sig till banken. Allra vanligast är att ta en checkkredit för att klara av likviditeten. Checkkredit är ett bra första steg eftersom räntan är så låg innan man använder krediten. Det är en trygghet att veta att det finns pengar om man skulle behöva dem, säger Janis och fortsätter:
– Oavsett om det handlar om lån, checkkredit eller bara att få öppna ett konto kollar banken upp din privatekonomi för att se om du är en tillförlitlig kund. Har man skulder eller en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få ett bankkonto.

En kombination

När man kollat möjligheterna på banken är nästa steg att vända sig till Almi Företagspartner.
– Almi tar lite högre risk, därför är räntorna högre. De får inte heller konkurrera med de privata bankerna.
Behöver man inte allt för mycket kapital erbjuder Almi ett mikrolån på maximalt 200 000 kronor.
– För att ta ett mikrolån krävs ingen egen insats, det är enkelt och räntan ligger på sex procent. Första året är amorteringsfritt, sen betalar man av lånet på fem år. Det är ett populärt alternativ bland dem som inte har några besparingar och vill satsa.
Men de som har någon form av skuld har svårt att få ett mikrolån beviljat.

Ofta handlar startkapital om från några tiotusen upp till tvåhundra tusen kronor. Behöver man mer pengar brukar oftast banken få in med en tredjedel, Almi en tredjedel och företagaren går in med en tredjedel.
– Både banken och Almi vill se att man är villig att ta en del av risken själv om det inte är något värde i det man lånar till. Nu är det främst tjänsteföretag som startas. Då sitter ju värdet i människor och inte i maskiner.

Som rådgivare tipsar Janis ofta om att man jobbar kvar på sitt gamla jobb till en början.
– Då får man en trygg övergång ekonomiskt sett, för att sakteliga gå över till att vara helt egen.  Man kan gå ned lite i tid och jobba med företaget på kvällar och helger. I dag är det vanligt med så kallade kombinatörer.

Så funkar starta eget-bidrag

För att hjälpa människor från arbetslöshet till egenföretagande erbjuder Arbetsförmedlingen starta eget-bidrag. Hur det fungerar får Janis ofta frågor om.
– Det är inte till för att finansiera företagsstarten utan för att finansiera det privata levernet under sex månader i uppstarten.
Hur svårt det är att få bidraget är lite olika i och med att det är politiskt styrt. Det beror på hur arbetsmarknadsinsatserna ser ut för tillfället.
– Just nu prioriteras två grupper. De som har varit arbetslösa i ett år och som etableringsstöd till nyanlända som vill starta företag.
Just starta eget-bidraget är den av Arbetsförmedlingens insatser som ger bäst resultat.
  Det är jättebra att det finns, men det borde ges generellt till alla människor som vill starta företag. Förutom att man får testa att stå på egna ben lämnar man sin anställning till någon annan.

Janis tipsar

Den vanligaste företagsformen i dag är aktiebolag. När man startar aktiebolag måste man lägga in 50 000 kronor i aktiekapital. Många tror att de pengarna är låsta, men hälften går att använda som startkapital.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X