Saturday, July 13, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Win win win

Efter att ha tröttnat på de många och långa timmarna av väntetid på olika flygplatser runtom i världen sadlade flygkaptenen Rikard Lundgren om och startade företag. Drömmen var att göra något meningsfullt för andra av det egoistiska skälet att det är meningsfullt för honom. Tankarna mynnade ut i aktiebolaget 2change och den ideella föreningen Food2change.

Rikard Lundgren hämtar sin flygdagbok där han noggrant dokumenterat alla flygningar han gjort. En bok han alltid bär med sig i väskan. För andra är läsningen inge vidare roligt, då boken endast är fylld med datum, tider och flygplatskoder. För Rikard har innehållet en helt annan betydelse.
– Det här är 15 år av mitt liv.
Vi bläddrar i boken och Rikard fastnar vid en sida från 2011.
– Du kan se att vi flög från Rakkestad i Norge vid den här tiden och att någon som heter Leif var med. För mig uppkommer en explosion av minnen, då höll jag på att krocka med en älg med flygplanet.

Under alla de timmar han har suttit på flygterminaler runt om i världen och bara väntat insåg Rikard att han ville göra någonting annat.
– När man ligger på dödsbädden och tänker tillbaka har jag svårt att tänka mig att man önskar att man hade fått vänta lite till. Snarare tvärtom. För mig är det ett otroligt äventyr att flyga, men jag var inte på rätt plats. Jag ville göra någonting som är meningsfullt för andra av det egoistiska skälet att det är meningsfullt för mig.
Han började fundera på hur man skapar ett kommersiellt, hållbart företag där man även hjälper andra.
– I vårt samhälle tänker man ofta att om man hjälper någon är det ideellt. Så kan vi inte ha det i framtidens affärsklimat, då har vi ingen värld kvar att leva i. Vi måste se till att alla företag är hållbara och hjälper till att lösa problem i samhället lokalt.

Slipper jaga sponsorpengar

Han gjorde verklighet av tankarna och startade aktiebolaget 2change. Bolaget identifierar exempelvis svinn, och därmed kostnader, i andra företag som sedan på ett meningsfullt och ekonomiskt hållbart sätt kan knytas samman med problemlösande organisationer såsom food2change.
– Mitt mål är Food2change ska bli självständigt så att jag kan hoppa ur den organisationen och starta nästa projekt.

Han hämtar en bild som tydligare förklarar hela idén.
– Tanken är att vi ska ha en kommersiell sida och en problemlösande sida inom miljö, socialt och hållbar innovation. Den kommersiella sidan är en motor som gör den problemlösande sidan livskraftig. På så sätt slipper vi jaga sponsorpengar och istället koncentrera oss på att lösa problemen, säger han och fortsätter.
– Vi tänker inte starta exempelvis ett soppkök. De behövs och finns redan men det är en alvedon för symptomet, det löser inte problemet varför någon behöver soppköket från början. Vi vill ge människor verktyg att hjälpa sig själva. Då kommer stoltheten, drivet, motivationen och glädjen. Det ger orken att fortsätta i en tuff situation. Stärker man samhället kommer samhället göra mer business med näringslivet. På så sätt sluts cirkeln och vi får en spiral där vi löser problem och inte bara ger en alvedon. Det är visionen för 2change.

Han skickade in en ansökan till Vinnova i februari 2016 för att kunna finansiera innovation i systemet bakom 2change. Väntan på svar innebar en lucka på ett par månader.
– Att bara rulla tummarna fungerar inte för mig. Jag brainstormade vad jag skulle göra nu. Jag insåg att vi måste skapa egna projekt för att visa vad vi menar med problemlösande.

Blev påmind om matsvinnet

Rikard och hans dåvarande sambo hade nyligen flyttat från Schweiz till en studentlägenhet på 18 kvadratmeter. Eftersom företaget var nystartat hade han ingen lön.
– Jag var på Hemköp och såg deras 50 procentlåda. Härligt, jag kunde kapa matkostnaderna. Klockan var 11 på kvällen och lådan var nästan full. Då blev jag återigen påmind om matsvinnet, herregud de kommer att slänga det här. Undrar om jag kan hämta den här maten och  köra ut den till människor som behöver?
Efter 10 minuter insåg han att det inte går. Att frakta mat krävs kylbil, certifiering och du måste ha ett registrerat livsmedelsföretag. Det var inte hans tanke.
– Om människor i behov istället hämtar maten är det inget regelbrott och inget krångel. Men hur organiserar jag det?

Efter 20 minuter hade han löst problemet.
– Fildelningsteknik, The Pirate Bay. Jag skulle skapa en kontaktyta mellan dem som hade en tillgång och den som behöver tillgången, sen skulle transaktionen ske direkt mellan de båda parterna, matdelningsteknik helt enkelt.
Så uppkom den ideella föreningen Food2change. Han skulle vara kontaktytan mellan butikerna som ville lösa problemet med matsvinnet och de människor som är i behov av mat.
– Vi behöver fyra saker för att leva. Luft, vatten mat och skydd. Redan på tredje steget fallerar vi här i Sverige. Är inte det galet? Hemlösheten är ändå synlig, tänk på alla tusentals barnfamiljer och pensionärer som inte har råd att betala för maten. De syns inte.
Han skriver ut tid och plats där medlemmarna kan hämta maten, då krävs ingen sluten kylkedja.
– Det funkar överallt. Finns det en butik finns det människor, och en liten del av dem har det tufft.

Mun till mun-metoden

I maj 2016 hämtade de första medlemmarna ut sina matkassar.
– Då kostade det 400 kronor per år att vara medlem. Vi fick in fyra medlemmar för att testa, de kom till butiken och fick dela på mat för 1500 kronor. De fick igen sin medlemsavgift redan vid första tillfället.
Mun till mun-metoden har varit den främsta marknadsföringskanalen.
– Varje ny medlem genererar 3-4 nya ansökningar. Det är så vi sprider oss, än så länge har vi inte behövt lägga en spänn på marknadsföring.

Food2change är bara en start, Rikard berättar att han vill hitta fler delar i samhället som inte uppenbart är svinn, som inte uppenbart går att koppla samman.
– Jag vill identifiera två problem och skapa en lösning.   

Så funkar Food2change

För att få bli medlem måste man ha en inkomst som inte överstiger 13 000 kronor i månaden före skatt. Medlemmarna får en speciell tygkasse och kan hämta ut i anslutna butiker en gång i veckan. I dag ligger medlemsavgiften på 500 kronor i halvåret, maten man får är värd ungefär 10 gånger mer än vad man betalar i avgift.
Man kan även bli stödmedlem för 500 kronor om året. Då hjälper man sina medmänniskor i behov att kunna hämta mat och samtidigt minska på matsvinnet.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X