Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivNyfikenhet och kunskap –...

Nyfikenhet och kunskap – Två av de stora dörröppnarna

Charlotta Rexmark är personen som alltid frågar sig “varför?”, “måste det vara så?” och “kan man tänka, göra, se på situationen annorlunda?”. Bakom frågorna ligger en enorm nyfikenhet på livet och en outtröttlig önskan att lära sig och förstå mer. Nyfikenhet och kunskap är två av de största dörröppnare som finns, och desto mer man lär sig och förstår desto fler relevanta frågor kan man ställa, så att man kan lära sig ännu mer. Du ser, det är en evighetsmaskin jag är fast i, inleder hon vårt samtal.

Charlottas första utbildning var till civilingenjör inom organisation och ledarskap. Efter att ha jobbat några år med det fortsatte hon att utbilda sig till gymnasielärare i fysik och teknik. Efter att ha jobbat några år med det utbildade hon sig till coach. Utöver sina formella utbildningar har Charlotta haft anledning att studera hälsa, kost, näring och naturlig läkning på egen hand, detta eftersom hon insjuknade i ME/CFS för ungefär tio år sedan.
– När kroppen slutade att fungera och det enda sjukvården erbjöd var antidepressiva läkemedel och en remiss till psykiatrin insåg jag att jag var tvungen att ta saken i egna händer. Sedan dess ansvarar jag för min egen hälsa och nu är jag nästan helt frisk igen.

I dag har Charlotta förmånen att enbart arbeta med saker som ligger henne varmt om hjärtat. Coachingen är den ena delen av hennes arbete, både den direkta coachingen med individuella klienter och den pro bono-coaching som hon erbjuder på bloggen Överlevnadsguiden.

Den andra delen är som förläggare och redaktör på förlaget Swedish Manuscripts Online som hon har tillsammans med författaren Lena Holfve. De ger ut böcker om hur man blir frisk från utmattningssyndrom genom att inte bara dämpa symptomen utan faktiskt läka det som är fel i kroppen, beskriver hon. Första boken, som kom ut i höstas heter Utmattad – Fri från hjärndimma!, den andra heter Mögelförgiftad och kom ut strax innan jul. Den tredje kommer nu under våren och ska heta Utmattad –Fri från sömnstörningar!. Totalt kommer det att bli kring tio böcker i serien

Hur kommer det sig att du skrev en bok och vad handlar den om?
– Min första bok Överlevnadsguiden – En handbok om livet kom ut i höstas. Boken är precis vad den heter, en manual för hur man orkar ta sig igenom det här livet när det känns som svårast, men också för hur man gör upplevelsen roligare, friskare, enklare och mer meningsfull. Boken bygger på min blogg Överlevnadsguiden, jag har bloggat i snart fem år och efterhand började läsarna efterfråga materialet i bokform, så boken är lite av en “best of”-version av bloggen. Plus lite till så klart, boken har en del nytt material som inte är publicerat på bloggen.
Både boken och bloggen är i många avseenden en sammanställning av de kunskaper och erfarenheter som Charlotta har samlat på sig genom åren. Är man sjuk så länge som hon har varit har man gott om tid att både tänka och reflektera över livet, döden och tingens ordning, och har man dessutom stor vetgirighet så hinner man läsa in sig på massor med intressanta områden, menar hon. Mycket av det hon skriver om är metoder som hon provat ut på sig själv, inte minst de avsnitt som handlar om mental träning och att må psykiskt dåligt, men även fysiska problem som hur man blir smärtfri från endometrios på naturlig väg och tips för att sova bättre.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Utan tvekan är det att kunna styra över sin tid och sitt arbete på egen hand. Jag är så tacksam att jag både kan bestämma vad jag ska jobba med, när jag ska göra det och hur mitt arbete ska utvecklas. Den friheten och den inspiration det ger är oslagbar. Numera kan jag inte föreställa mig någon annan livsstil.
Det som har utmanat Charlotta mest i hennes företagande har varit hennes hälsa. Som företagare vill man gärna kunna ställa upp och vara med på allt som är av intresse och som kan gynna verksamheten, men i princip allt sådant har hon varit tvungen att välja bort för att sjukdomen har begränsat henne.  Än i denna dag har hon till exempel ingen möjlighet att resa några längre sträckor eller att vara i sammanhang som håller på för länge, ett par timmar är okej men där går gränsen.

– Säkert finns det andra saker som också är utmanande med att vara företagare, men jag har ju inget annat att relatera till än att vara företagare som sjuk, och då bleknar alla andra utmaningar vid en jämförelse, avslutar Charlotta

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X