Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörslivFöretagare startar fond mot...

Företagare startar fond mot psykisk ohälsa

Linus Zackrisson är utbildad beteendevetare och har i snart 20 års tid arbetat med rekrytering, HR och andra arbetsmarknadsfrågor, både som föreläsare och konsult. Han har varit både anställd och egenföretagare, nu i 10 års tid. Senaste projektet är Understand – Fonden mot psykisk ohälsa.

Av Nina Jansdotter

Foto Miri Lindberg

Linus fick upp intresset för området psykisk ohälsa när det för ett par år sedan hände vissa saker där han insåg att han hade ett antal problematiska beteenden, som ställde till det ganska ordentligt för honom i sitt liv.
– Jag kontaktade psykiatrin, fick fantastisk hjälp och ett par år senare var jag utskriven. Det gjorde att jag ville stötta forskning inom psykisk ohälsa och insåg att detta är ett område där det finns stor utvecklingspotential.

Visst fanns det flera riktigt duktiga aktörer och initiativ som arbetar mot psykisk ohälsa, som man kan skänka pengar till. Fast inte en  organisation med sådan verksamhet som Linus önskade.
Samtidigt är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag. Det lärde sig han när han började undersöka ämnet mer noggrant. Utöver det mänskliga lidandet är det oerhört kostsamt, var ytterligare en lärdom som han fick. OECD har beräknat en samhällskostnad på 8 miljarder Euro årligen i Sverige. Forskningen i dessa frågor kraftigt underfinansierad.  Därför drog han ihop ett antal drivna personer och drog igång Understand – Fonden mot psykisk ohälsa.

Vilka fördelar finns att som företagare skapa sociala projekt?
– Att driva ett företag är i sig samhällsnyttigt. Det som skiljer ett socialt projekt från traditionellt entreprenörskap är att man får en liten paus från hetsen att fakturera, jaga kunder, leverera, jaga marknadsandelar. Allt det som i och för sig på många sätt är roligt, men som ofta är stressfaktorer.

Att driva ett mer renodlat socialt projekt är inte lika ”hetsigt” och det ger en annan mer filantropisk tillfredställelse, menar han. Linus långsiktiga vision med fonden är att bli en betydande aktör inom psykisk ohälsa i Sverige och kanske även internationellt. Han vill kunna göra skillnad på riktigt.

Vad har du för tips till företagare som vill skapa och arbeta med sociala projekt?
– Det är väldigt likt traditionellt företagande, med budgetering, affärsplaner, samarbetspartners, etcetera. Tänk likadant som du gör med ditt egna företag, men det är på flera sätt lättare eftersom du kan få mycket pengar från fonder, kommuner och olika stiftelser som vill stötta din verksamhet. Vidare är det lättare att hitta kunder och samarbetspartners eftersom du inte betraktas som nån” krängig” säljare, utan som en person som driver ett viktigt projekt. Det är en annan välvillighet i bemötandet, avslutar Linus.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X