Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemNyheterNya regler och lagar...

Nya regler och lagar att hålla koll på

Under året kommer en rad nya regler och lagar som gäller företagare. Bland annat en ny personuppgiftslag, att alla bolag måste anmäla verklig huvudman och ett nytt system för beskattning av fordon.

Verklig huvudman: Senast 1 februari ska företag anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Denna lag berör drygt 800 000 företag och föreningar i Sverige, med undantag för börsbolag och enskilda näringsidkare. Anledningen till nya lagen är att Europaparlamentet antog ett nytt penningtvättsdirektiv, som innebär att alla EU-länder ska ha ett register över verkliga huvudmän för att banker och finanspolisen ska kunna ta reda på vem som står bakom företaget. Nystartade företag har fyra veckor på sig att skicka in sin anmälan.

Ny dataskyddslag: Den nya dataskyddslagen GDPR (General Data Protection Regulation) börjar gälla i maj. Generellt handlar den om att inte samla in fler personuppgifter än nödvändigt, du får bara samla in dem för en speciellt, i förväg bestämt, ändamål och se till att du har stöd i lagen för att samla in uppgifterna. Följer man inte de nya reglerna finns risk för dryga böter.

Bonus-Malussystem för fordon: 1 juli kommer ett nytt system för att beskatta nya bilar och beräkna bilförmån. Systemet går ut på att köparen får bonus vid köp av miljöanpassade bilar på 10 000 – 60 000 kronor beroende på utsläpp. Nya fordon som är bensin- eller dieseldrivna kommer att beläggas med en högre fordonsskatt.

Redovisning av kontrolluppgifter: I dag redovisar arbetsgivare kontrolluppgifter en gång om året, från 1 juli blir det ändring på det. Riksdagen har beslutat att utbetalda löner och avdragen skatt istället ska redovisas månadsvis på individnivå till Skatteverket. Från 1 juli gäller de nya reglerna företag med fler än 15 anställda och övriga som för personalliggare. 1 januari 2019 börjar reglerna gälla alla arbetsgivare.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X