Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuFrån köksbordet till partner...

Från köksbordet till partner i VC-bolag – På fem år

Efter att dottern kom hem från skolan och inte kunde gångertabellerna fick Susanne Birgersdotter en idé till en app. Utan kunskap och erfarenheter kastade hon sig in i techvärlden och fick mersmak. I dag driver hon ett
appbolag, ett spelföretag och är på g att börja investera.

Ska man kalla någon för serieentreprenör är det Susanne Birgersdotter. Innan hon hamnade i techvärlden har hon bland annat drivit butik och hållit på med viner. Hon är uppvuxen i en entreprenörsfamilj och har det i sig.
– I dag kan man säga att man är en entreprenör, det kunde man inte för 15 år sen. Då var man butiksbiträde, advokat, du var någonting. Då var inte entreprenör ett yrke, men nu tycker jag att det är det.

I hennes roll ingår att bygga bolag, driva dem, se nya möjligheter och se till att skapa affärer.
– Det finns olika sorters entreprenörer, för mig är en riktig entreprenör inte född med en silversked i munnen. Har man massa pengar från början tycker jag att man mer är en bolagsbyggare. Att vara en riktig entreprenör innebär också att hitta kapitalet, att få folk att tro på din idé. Det är en resa och ett yrke i sig.

Att bli entreprenör är hett i dag, speciellt bland unga människor.
– Man ska veta att det inte är någon rockstjärnestatus. Jag brukar läxa upp startups, för det handlar inte om att spela pingis på dagarna. Den yngre generationen tycker att startupvärlden är en lattjolajbanlåda, men det är hårt jobb som alla andra. Om inte mer.

Motgångar kommer, då gäller det att inte ge upp. Det gäller att tro på sig själv.
– Du måste kunna släppa en dålig idé, kill you darlings. Fungerar inte första idén behöver du inte ge upp startupvärlden. Är du entreprenör får du en ny idé, eller fixar till den som inte var hundra procent.

Den välkomnande techvärlden
Susannes techresa startade med att hennes dotter kom hem för sju år sen och inte kunde gångertabellen.
– Jag letade efter en app som kunde lära henne, men hittade ingen. Då tänkte jag att jag får väl göra en egen app.

Eftersom Susanne inte själv visste hur man gjorde kontaktade hon en utvecklare i Nepal, en designer i Polen och en programmerare i Ukraina.
– Vi skypade för att de skulle förstå vad jag ville ha och på tre månader var vi klara. Då fick jag blodad tand.

Anledningen till varför hon sökte sig utomlands för hjälp beror delvis på att det är billigare, men inte enbart.
– Jag är mycket för det globala. Det finns en bank, Upwork, där man anställer folk från hela världen. Varför ska man stänga in sig i Sverige när man inte behöver, det finns människor som har skills i hela världen.

Hon berättar att techbranschen är välkomnande, man söker hela tiden nya förmågor. Den är öppen, kreativ och full av idéer.
– Just det brukar jag föreläsa om och försöka peppa människor. Du behöver inte kunna någonting inom tech eller IT. Du kan alltid lära dig och du kan omge dig med människor som är duktiga. Du kan hoppa in i vilken bransch du vill och pröva på, vi lever bara en gång.

Har man en appidé brukar Susanne säga att man ska köra själv ett tag, testa.
– Ta in utvecklare från hela världen, det är en fantastisk möjlighet. Och man lär sig jättemycket av det. Tänk på att alla inte är så kreativa, de följer din spec. Man kan inte förvänta sig att ett team i Indien tänker utanför boxen, det är inte deras jobb.

Efter appen var Susanne fast, hon ville göra fler.
– Det handlar om självkänsla, det går ifrån att du vill göra din app och vaknar en morgon och har den till försäljning på Appstore. Du marknadsför den, twittrar, lägger ut annonser. Helt plötsligt har du ett litet företag.

Under ett år gjorde hon 17 appar inom flera olika kategorier hemifrån köksbordet.
– Det var som att slänga in en kortlek och blanda. Varför jag gjorde flera olika var för att jag ville lära mig allt om den världen. Jag kände snabbt att jag inte bara ville ha en app, jag ville ha ett appbolag, så jag startade Sthlm App Lab.

“Att bli entreprenör är hett i dag, speciellt bland unga människor. Man ska veta att det inte är någon rockstjärnestatus. Jag brukar läxa upp startups, för det handlar inte om att spela pingis på dagarna”

Förstaplatsen gav mersmak
En av dem, 5:2 dietappen hamnade på första plats på Appstore.
– Folk frågade mig: hur kan du komma på första plats, vi har ett team på 200 utvecklare och är inte ens topp 20. Jag hade rätt timing och jag tänker ofta utanför boxen. När jag insåg att appen blev het startade jag sidan Susans Health och tog in fyra bloggerskor som skrev om hälsa och träning. Jag lanserade appen via hemsidan och promotade den hårt mot Usa. Skillen jag har är att ta en liten produkt och göra den global. Det är inte fel att tänka smått, men jag tänker varför ska jag göra saker här när vi har en hel värld.
Då började den riktiga resan, då tog det fart. Hon tog hit programmeraren från Ukraina och skaffade ett kontor. De tittade på vad nästa hit skulle bli,

Susanne hade fått mersmak av förstaplatsen.
– Vi sökte på spelappar och insåg att det varit samma topp tio länge. Vi tittade på vad människor gillar alla att spela. På vad kan man göra på mobilen. Det var grunden till iGotcha Gamestudio.

Innan Pokémon Go lanserats började de utveckla ett location based spel.
– När Pokemon släpptes hade vi hållit på 1,5 år. Då lutade jag mig tillbaka, det här var det jag sa. Det var en otroligt härlig känsla, det var det bästa som kunde hända. Marknaden är på väg mot location based, vi hakar på, men gör det mycket bättre. Snart är det lansering, det ska bli så spännande.

Ganska snabbt insåg Susanne att de behöver pengar. Hon började leta efter investerare.
– Jag var helt novis på att söka investeringar, men lyckades få in pengar. Jag sålde in mig själv som den perfekta entreprenören. Investerare tittar på dig som person, du kan ha bra idéer, men de måste veta att personen bakom driver bolaget framåt. De måste tro på dig själv.

“Folk frågade mig: hur kan du komma på första plats, vi har ett team på 200 utvecklare och är inte ens topp 20. Jag hade rätt timing och jag tänker ofta utanför boxen”

Hon berättar att investerarvärlden är mansdominerad, som kvinna blir man lätt klappad på huvudet.
– På ett investerarmöte tittade de över huvudet på mig och frågade var vd:n är. Tyvärr är det så, det är tufft.

Utmanar investerarbranschen
Något hon verkligen brinner för är att investera och att hjälpa bolag att växa. Nyligen blev hon partner i VC-bolaget MilkyWayCap.
– Min resa startade från köksbordet, nu har jag blivit partner inom ett VC bolag. På bara fem år. Det är så kul.

Hon vill ta investering till nästa nivå genom att tänka på ett helt annat sätt.
– I dag får bolagen en pengapåse, sen backar investeraren. Du tackar och säger att du ska lansera om ett år. Men vad händer om du inte lyckas? Om pengarna tar slut? Om du felanställer? Det jag vill göra är att inte slänga 14 miljoner i knät på någon, utan ta mer ansvar. Då kan jag som investerare inte bli sur på dig när pengarna är slut, jag har ett ansvar att hela tiden hjälpa dig.

Hon har själv varit med om att inte lyckas leverera det hon lovat. När iGotcha inte lanserades i tid blev investerarna sura.
– Jag mådde jättedåligt och kände mig misslyckad. Man ska inte sparka på den som ligger ned. Nu kan jag känna tacksamhet, jag vet hur jag inte vill bli som investerare. Ibland är det inte pengar man behöver, utan stöttning råd, en mentor. Jag vill skapa ett investmentbolag där man tar hand om grundaren.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X